sâmbãtã, 23 septembrie, 2023

Special Arad Logo

  Plantația de mure aduce un venit de 50.000 euro la hectar

  de Special Arad | 15 mai 2014, 5:18 PM | Business

  0

  Un fost primar dintr-o comună argeșeană crește mure, de pe urma cărora obține un venit anual de 50.000 de euro la hectar, scrie Yahoo! News . 

  Și asta în condițiile în care cheltuielile anuale cu o plantație de un hectar nu sunt mai mari de 5.000 de euro. 

  Fost primar în perioada 1996 – 2000,  Teodor Toader din comuna argeșeană Leordeni s-a apucat să cultive mure în urmă cu opt ani.  Acum, a ajuns să dețină șase hectare cu mure, trei la maturitate și trei plantate recent. 

  Chiar dacă profitul este unul semnificativ, investiția inițială necesară înfințării unui hectar cu mure se ridică la 10.000 de euro. De asemenea, ca să ajungă la vârful producției, este necesară o perioadă de patru ani de la plantare. 

  ”Eu sunt singurul în România care am adevăratul soi Thornfree, ținut de americani la mare secret. Am obținut cu greutate câțiva butași de la singura persoană care a adus vreodată Thornfree în România. Între timp doar eu m-am ținut de treabă. Ce vedeți pe piață drept Thornfree e de fapt mur românesc fără spini. Un fruct de acesta, de păcăleală, are 60% din mărimea murelor mele”,  a explicat fermierul pentru agorintel.ro. 

  Anul trecut, fostul primar a obținut o recoltă de 20 de tone la hectar, toată culeasă manual, în perioada iulie –septembrie.  

  Producția a luat calea intermediarilor, un kilogram de mure fiind vândut de  Teodor Toader cu 14 lei.  Chiar dacă este mulțumit de prețul cu care își vinde recolta, fermierul susține că în supermarket, prețul pe kilogramul de mure poate depăși 100 de lei.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.