Pita de Pecica și Salamul de Nădlac, prezentate de minister în expoziția „Săptămâna verde 2025” de la Berlin





Timp de o săptămână, Pita de Pecica și Salamul de Nădlac se vor afla pe masa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurare (MADR), ca produse de degustat în cadrul expoziția internațională „Săptămâna verde 2025”. Anul trecut, la târgul de aici au participat 1.400 de expozanți, fiind vizitat de peste 300.000 de oameni.
România participă în perioada 17 – 26 ianuarie 2025, la Berlin (Germania), la cea de-a 89-a ediție a expoziției „Săptămâna Verde 2025” (Grüne Woche). Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și-a făcut un scop din a participa, an de an, la această expoziție cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, la târg experți din MADR promovând produsele agroalimentare românești recunoscute la nivel național și european.
Printre acestea se numără și Pita de Pecica şi Salamul de Nădlac, care în acest an vor fi oferite spre degustare alături de alte produse înregistrate pe sisteme de calitate europene sau în curs de înregistrare: „magiun de prune Topoloveni –IGP, Salam de Sibiu –IGP, Telemea de Ibăneşti – DOP, Novac afumat din Țara Bârsei – IGP, Scrumbie de Dunăre afumată – IGP, Cârnaţi de Pleşcoi – IGP, Telemea de Sibiu – IGP, Caşcaval de Săveni – IGP, Salată cu icre de știucă de Tulcea – IGP, Salată tradițională cu icre de crap – STG, Plăcintă dobrogeană – IGP, Pită de Pecica – IGP, Salinate de Turda – IGP, Sardeluță marinată fabricată potrivit tradiției din România – STG, iar din categoria băuturilor spirtoase Indicație Geografică – Pălincă și Țuică Zetea de Medieșul Aurit”.
Pita de Pecica, Salamul de Nădlac, băuturi spirtoase, cidru, vin și altele, la Berlin
„De asemenea, printre produsele de la stand se vor regăsi băutura spirtoasă care în anul 2024 a pornit pe drumul înregistrării europene, Țuică de prune Sordony de Horezu, ca Indicație Geografică, dar și Vinars Jidvei – Indicație Geografică Protejată Național și cidru – băutură fermentată liniștit”, se arată în comunicatul MADR.
Dar nu doar produsele certificate deja se vor afla pe masa ministerului la târgul de la Berlin, ci şi cele care sunt în proces de înregistrare pe un sistem de calitate european, aşa cum e cazul Salamului de Nădlac.
În categoria de produse în curs de înregistrare care ajung la stea pe masa „Săptămânii verzi 2025” se numără: Babic de Buzău, Batog deltaic de sturion, Cârnați din topor din Vâlcea, Brânză frământată de Teaca și Salam Poiana Mărului, Cârnații măcelarului de Pașcani, Iaurt de oaie din Câlnic, Cașcaval de Pojorâta, Răstăuțe maramureșene (cu spanac sau sfeclă), Cașcaval Brădet, Cașcaval din lapte de oaie Horezu, Brânzeturile de Colțești, Zacuscă pescărească din legume de Blăgești și păstrăv de Blăgești, Magiun de dovleac sau din măr Topoloveni, Ceafă nobilă de Bistrița, Carne afumată la garniță din Vâlcea, Brânză în coajă de brad de Bran, Salam de Nădlac, Mere de Cândești din bazinul pomicol Voinești, prune afumate la lojniță de Vrancea și Zacuscă cu păstrăv afumat de pe Sălăuța.
Ce mai duce Ministerul Dezvoltării la „Săptămâna verde 2025”
Lista cu produse cu care ministerul merge la Belin e însă mult mai lungă. În comunicat sunt menționate și alte preparate pregătite pentru degustare: ghiudem, batog de crap argintiu și de somn, pastramă de crap argintiu și de somn, zacuscă cu pește și diferite sortimente de siropuri din Șugag, gemuri sau dulcețuri de fructe, produse de panificație și patiserie (cozonaci, cornulețe cu gem, biscuiții Eugenia cu diverse umpluturi, biscuiți digestivi cu ovăz, cereale, stafide, biscuiți cu umpluturi de cremă de vanilie și cacao, paste făinoase etc.), diverse sortimente de fructe deshidratate (căpșuni, zmeură, merișoare, prune), ceaiuri de plante sub marca Bunătăți uscat etc.
Din categoria băuturilor spirtoase înregistrate ca Indicație Geografică, România va expune: Pălincă și Țuică Zetea de Medieșu Aurit, precum şi vin alb, roze şi roşu din cramele Cotnari, Histria și Jidvei.
Despre expoziția de la Berlin, despre Pita de Pecica și Salamul de Nădlac, pe scurt
Expoziția „Săptămâna Verde 2025” reprezintă atât o platformă de afaceri, cât și un festival al tradițiilor gastronomice și folclorice cu impact mediatic de anvergură în Europa. Potrivit Raportului final al ediției din anul 2024, la evenimentul organizat în anul 2024, au fost prezenți peste 1.400 de expozanți, din 60 de țări, care au atras aproximativ 300.000 de vizitatori.
Pita de Pecica a devenit în vara anului 2023 produs cu indicaţie geografică protejată (IGP). Se întâmpla, mai exact, pe 19 iunie 2023, la Bruxelles, unde a fost emis Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/1221 al Comisiei Europene prin care a fost înregistrată denumirea „Pită de Pecica” în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate (IGP).
Cum s-a ajuns aici? “Grupul aplicant, Asociația Producătorilor de Produse Tradiționale Arădeanca, cu cele trei brutării care sunt membre în asociație – SC Palmar Vali SRL, SC Doris Com Prod SRL și SC Tiamax SRL – au depus caietul de sarcini pentru IGP Pită de Pecica. S-a mers pe notorietatea pitei tradiţionale de aici, care este cunoscută deja în Europa graţie campaniilor de promovare făcute atât de asociaţie, cât şi de către autorităţi. Dosarul a fost depus la Ministerul Agriculturii la finalul lui septembrie 2021. A stat 6 luni de zile la opoziţie, la minister, iar în ianuarie 2022 Ministerul Agriculturii a trimis dosarul Comisiei Europene. Am devenit acum cel de al 12-lea produs protejat din România şi primul astfel de produs din vestul ţării”, ne-a declarat, la acel moment, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale Arădeanca, Marinela Petran.
Citiți mai multe despre Pita de Peica și cum a ajuns produs recunoscut în Europa mai jos:
Pita de Pecica a devenit produs protejat în Uniunea Europeană
Salamul de Nădlac parcurge acum aceeași pași pentru a primi recunoașterea internațională. Autorii acestui drum sunt coordonați tot de Marinela Petran.
Indicațiile geografice stabilesc drepturi de proprietate intelectuală pentru anumite produse ale căror calități sunt legate strâns de arealul de producție: Indicațiile geografice pot fi: DOP – denumire de origine protejată (pentru alimente și vin), IGP – indicație geografică protejată (pentru alimente și vin).
Citește și:
Pita de Pecica, secretele delicioasei pâini pe care o prefera Ceauşescu
Comentariile portalului
Foarte interesant articolul, asa ar trebui s arate jurnalismul nu doar stiri seci!
Interesant este Cine a susținut acest personaj timp de peste 18 ani în funcție de director unii ziceau că Falcă unii ziceau că Neluțu Cristina Părerea mea (...)
sa se bucure trei zile.