Pierderile de la CET, acoperite din buzunarul arădenilor. Soluția evitării lor? Pas





Deja pare un subiect fără sfârșit. An de an, administrația locală pare să găsească un singur mijloc de a rezolva problema alarmantă de la CET: să acopere pierderile pe care compania le tot înregistrează, punând bani din bugetul local. Însă vreo soluție pentru ca aceste pierderi să înceteze? Pare de negăsit.
Singura atitudine pe care aleșii din Consiliul Local par dispuși să o facă atunci când vine vorba de CET e să folosească subiectul pierderilor ca oportunitate de a-și etala talentul de „răfuială politică”. PNL aruncă mingea în curtea PSD-ului, iar acesta, la rândul său, o aruncă înapoi către PNL. Cam așa se desfășoară orice „discuție” pe tema milioanelor pierdute în fiecare an din cauza CET-ului.
Cam la fel s-a întâmplat și de această dată, la ședința Consiliului Local de luni, 5 martie, unde s-au supus votului două proiecte de hotărâre care au ca rol acoperirea pierderilor companiei din 2017. Ambele au trecut de vot, însă, firește, și de această dată au fost consilieri care au dorit să ia cuvântul. Ba s-a înscris la cuvânt și un reprezentant al partidului USR, Florin Stana, care a dorit să sublinieze problema banilor care se duc pe personalul de la CET Hidrocarburi care are angajați mult mai numeroși față de CET SA.
Consilierul local PSD Beniamin Vârcuș a acuzat primarul pentru „show-ul” pe care l-a făcut săptămânile trecute când a alarmat fără sens populația că orașul va rămâne fără căldură, în condițiile în care exista o modalitate legală ca această criză să fie evitată. De asemenea, a readus în discuție propunerea pe care o face de mai bine de un an, anume înființarea unei comisii de anchetă care să monitorizeze CET-ul, însă a fost rapid contracarat de către consilierul local PNL Bogdan Boca (totodată și președintele de ședință) care a opinat că astfel de comisii duc cu gândul la perioada anilor 1950.
Viceprimarul Aradului, Levente Bognar, a dorit să sublinieze că, deși s-au făcut modernizări, mai există în Arad conducte care datează chiar din anii 1960. Acesta a subliniat importanța pe care o are asupra mediului păstrarea sistemului de încălzire centralizat, fiind o modalitate care protejează atmosfera. În acest sens, acesta și-a exprimat dorința ca în ședință să fi fost prezenți și parlamentarii arădeni care ar putea plusa la București pe ideea ca Ministerul Mediului să sprijine într-o oarecare măsură finanțarea CET-ului.
Consilierul local independent Marin Lupaș a adresat o întrebare – retorică, am zice noi – despre ce s-a întâmplat cu cei 12,5 milioane lei pierduți din investiția de 50 milioane lei pentru modernizarea sistemului gestionat de CET. Directorul companiei a ținut o istorie a derulării investiției, explicând că aceasta era condiționată de începerea după doi ani de la finanțare și că acest lucru nu s-a reușit pentru că nu s-a încheiat înțelegerea „cu un investitor din diferite motive, astfel că s-a depășit termenul”. Lupaș a întrebat ce înseamnă mai exact „diferite motive”, iar viceprimarul Călin Bibarț a intervenit, spunând că vina aparține Guvernului României care atunci nu a mai dorit să finanțeze.
Directorul CET a subliniat că acum urmează totuși să se acționeze Planul Național de Investiții și că astfel se va putea demara etapa a doua, iar în maxim 18 luni se va putea începe construcția noii centrale.
În ceea ce privește pierderile generate de prestarea serviciului public de termoficare în Municipiul Arad în anul 2017, în proiectul de hotărâre se stipulează că ANRSC a avizat preturi/tarife cu o pierdere de 10,2% pentru activitatea de transport si 8,4% pentru activitatea de distributie.
Menționăm că s-a aprobat acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului public de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat şi neacceptate în preţ/tarif, pentru operatorul de termoficare SC CET Hidrocarburi SA Arad, cu suma de 11.542.716,83 lei, cu respectarea schemei de ajutor de stat aprobată prin Ordinul comun nr.1.121/1.075/2014 al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi al Ministerului Finanţelor Publice.
Suma prevăzută se va asigura din excedentul bugetului local al Municipiului Arad și se va achita după cum urmează:
– suma de 7.000.000 lei, până în data de 09.03.2018
– suma de 4.542.716,83 lei, până în data de 09.04.2018.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)