Picturile lui Mihai Takacs dau în continuare culoare sufletului orașului. Expoziție „In Memoriam” la Galeria Delta

  de To[email protected] | 3 februarie 2016, 11:09 PM | Cultură | Topic special

  0

  Este greu să vorbești despre Mihai Takacs la timpul trecut. Chiar și acum, la aproape un an de când a trecut la cele veșnice (a decedat pe 18 aprilie 2015), era parcă acolo, printre sutele de oameni care s-au înghesuit în Galeria Delta, la expoziția retrospectivă și lansarea ediției a doua a catalogului „Aradul pe șevaletul artistului Mihai Takacs”.

  L-a cunoscut și l-a îndrăgit un oraș întreg, la fel de mult cum a iubit el Aradul, iar dragostea lui pentru urbea noastră era evidentă de fiecare dată, la fiecare expoziție, inclusiv cea de astăzi, organizată în amintirea lui… în aminirea unui mare artist pe care l-a avut Aradul. Marea majoritate a picturilor sale reprezintă orașul nostru, din unghiuri pe care doar el le vedea în cele mai intense culori, în cele mai vii ipostaze. Îi recunoști stilul dintre o mie, îi simți spiritul radios în fiecare pensulație. Unde găsești o pictură semnată de Miși (cum îi spuneau prietenii), ești înconjurat instantaneu de o căldură sufletească, o serenitate inexplicabilă care-ți schițează involuntar un zâmbet și te face să vezi altfel Aradul… așa cum l-a văzut el, mult mai primitor, mult mai bogat în detalii și culori, mult mai… viu…

  Ultima sa expoziție la care a fost cu adevărat printre noi a avut loc în sala Ovidiu Maitec a Complexului Muzeal, pe 23 ianuarie 2014, chiar în ziua-n care a împlinit 60 de ani. În ultimul an de viață a lucrat la o serie impresionantă de tablouri ce aveau în prim-plan tramvaiele Aradului. Câteva dintre acestea pot fi văzute acum, la Galeria Delta, în premieră pentru publicul larg.

  La expoziția de astăzi, după un mini-recital oferit de Cvartetul Arădean, au vorbit despre Mihai Takacs președintele UAP Arad, Dumitru Șerban, viceprimarul Bognar Levente, președintele Universității „Aurel Vlaicu” Lizica Mihuț, pictorița și totodată soția regretatului artist, Flory Takacs și Andrei Ando, cel care a contribuit la realizarea celor două albume dedicate artistului nostru drag și cel care ne-a informat că se intenționează înființarea unei case memoriale Mihai Takacs, un mic muzeu despre… Arad… Aradul pe șevaletul artistului Mihai Takacs.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.