duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Peste 60.000 de bilete gratuite pentru tratament balnear. Ce acte sunt necesare

  de Special Arad | 13 ianuarie 2023, 10:08 AM | Naţional | Recomandările editorilor

  0

  (foto: salajeanul.ro)

  Potrivit unui proiect aflat în dezbatere pe masa Ministerului Muncii în anul 2023 vor fi acordate peste 60.000 de bilete gratuite de tratament balnear. În limita fondurilor aprobate prin bugetul asigurărilor sociale de stat, Casa Naţională de Pensii Publice contractează locuri pentru tratament balnear, după care urmează să repartizeze biletele de tratament pentru fiecare județ. Casă Judeţeană de Pensii din fiecare județ va acorda aceste bilete în funcţie de numărul total de potenţiali beneficiari şi în funcţie de valorificările din anii precedenţi.

  Potrivit Notei de fundamentare a proiectului, prin Legea nr. 369/2022 a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023, s-au aprobat sume în valoare de 300.000 mii lei. Cu alte cuvinte, din această sumă vor fi asigurate maximum 60.420 de bilete de tratament balnear, ce vor fi repartizate pe cel mult 19 serii în unitățile de tratament balnear, proprietate a CNPP, iar diferența de bilete se va stabili în urma încheierii unor contracte subsecvente de prestări servicii cu alte unități de profil în baza atribuirii, în anul 2023, de acorduri cadru de servicii de tratament balnear, cazare și masă, cu respectarea prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice și a prevederilor HG nr. 395/2016, scrie romaniatv.net .

  Criteriile pe care trebuie să le-ndeplinești pentru a beneficia de aceste bilete de tratament:

  a) pensionar al sistemului public de pensii;

  b) asigurat al sistemului public de pensii;

  c) beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementează dreptul la bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii şi care dovedesc existența unei afecțiuni medicale care să necesite tratament balnear, în conformitate cu prevederile legale.

  Autoritățile au anunțat că durata sejurului este de 16 zile, tratamentul balnear având o durată de 12 zile.

  De menționat este și faptul că toți cei care doresc să beneficieze de aceste bilete trebuie să se adreseze Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), unde vor depune o cerere. Ulterior, beneficiarii vor atașa la dosar, mai multe documente:

  – document de plată (după caz, talonul privind drepturile de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii, în original sau copie, care se va prezenta la momentul eliberării biletului);

  – declaraţie pe propria răspundere că nu realizează alte venituri din pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii, cu excepţia persoanei care depune talonul privind plata acestor drepturi, care se va prezenta la momentul eliberării biletului;

  – biletul de trimitere- formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de către societăţile de turism balnear şi de recuperare, eliberat de către medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original la momentul eliberării biletului).

  Cei care doresc să obțină biletele de tratament balnear, după ce vor depune aceste cereri vor avea de așteptat până toate cererile depuse vor fi ierarhizate în funcție de punctajul obținut. În cazul în care există mai multe cereri cu același punctaj, atunci prioritate va avea persoana care a primit mai puține bilete de tratament balnear în ultimii doi ani.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.