Peste 21.000 copii au ambii părinți plecați în străinătate. „Salvați Copiii” desfășoară o campanie la PFT Nădlac II pentru a semnala situația





Pe parcursul lunii august, Organizația Salvaţi Copiii va derula, cu sprijinul Poliției de Frontieră Române, derulează activități de informare destinate părinților care se întorc în țară cu privire la nevoile copiilor rămași acasă și importanța comunicării cu aceștia, la puncte de trecere a frontierei terestre și aeriene. Startul acestora va fi dat de activităţile realizate de specialiști și voluntari ai Organizației Salvați Copiii filiala Timiș, în perioada 10-11 august, la punctul de trecere frontierei Nădlac II, cu sprijinul Inspectoratului Teritorial de Poliție de Frontieră Oradea.
„Chiar dacă părinții sunt nevoiți să lucreze în alte țări și să își lase copiii în țară, cel mai adesea în grija rudelor, ei nu o fac cu inima ușoară. Dar important este ca absența de lângă copii să fie doar una fizică, pentru că ei trebuie să fie parte din viață emoțională a copiilor. De aceea e important să comunice ritmic, să vorbească, să povestească despre școală și altele, în așa fel încât părintele să rămână sprijin pentru copil. Ne bucurăm să derulăm pentru a doua vară la rând acest proiect, împreună cu Salvați Copiii România”, a declarat Victor Ştefan Ivaşcu, Împuternicit Inspector General Poliţia de Frontieră Română.
„Fenomenul copiilor rămași în grija rudelor, în timp ce părinții lor sunt nevoiți să muncească peste granițe, este unul cronicizat. Așa cum arată și analiza Salvați Copiii România, sunt copii care au crescut, s-au dezvoltat emoțional, au trecut dintr-un ciclu școlar într-altul în lipsa părinților, plecați deja de mai bine de un deceniu. Menținerea comunicării între părinți și copii este crucială, pentru că nimic nu poate compensa, nici afectiv, nici social, absența unui părinte din viața copilului”, spune Mihai Gafencu, Președinte al Organizației Salvați Copiii România.
Statistici îngrijorătoare
Peste 21.000 de copii români nu au niciun părinte cu ei, în țară, mai mult de 9% dintre copiii ai căror părinți muncesc în străinătate sunt în această situație de peste 10 ani, în vreme ce 18% dintre copii au rămas în grija rudelor de o perioadă cuprinsă deja între șapte și nouă ani, pentru 37% dintre acești copii, părinții fiind plecați din țară de o perioadă cuprinsă între patru şi șase ani, potrivit analizei realizate de Salvați Copiii România, pe un eşantion format din beneficiarii programelor socio-educaţionale ale organizaţiei.
În ceea ce priveşte frecvenţa comunicării părinţilor plecaţi cu copiii, cu 26% dintre copii părinţii comunică zilnic, cu 34% de două/trei ori pe săptămână, cu 23% dintre ei săptămânal, cu 4% o dată la două săptămâni, cu 5% lunar, cu 3% mai rar decât lunar, iar cu 5% deloc.
În acest context, Organizația Salvați Copiii România, cu sprijinul Poliţiei de Frontieră Române, derulează în această perioadă, pentru al doilea an consecutiv, o serie de activităţi de informare pentru părinții care revin în România în perioada vacanţei de vară, cu privire la efectele negative pe care plecarea părinţilor le poate avea asupra dezvoltării copiilor și la importanța menținerii comunicării părinţi – copii.
Comentariile portalului
poate ar trebui sa faca bibi un rond de zi sau de seara si pe acolo... "Duamne ajuta"
Aradul un gunoi mare,ștrandul,mărului,pădure Ceala,nu avem aquapark,nu avem Zoo,nu avem parc botanic,nu avem planetariu,nu avem bazin olimpic,nu avem sala (...)
Și cineva beneficiaza de salar,prime,concedii,pensie in urma" administrării 'strandului,?nu va fi nimeni tras la răspundere daca nu va fi administrat corect,daca vor fi î (...)