joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    PERLE de la simularea Evaluării Naționale, Limba și Literatura Română: „Rolul cratimei este să încalece două cuvinte”

    de - | 15 martie 2017, 1:20 PM | LOL | Naţional

    0

    Ca în fiecare an, profesorii găsesc greşeli şi exprimări de tot râsul la simularea Evaluării naţionale și a bacalaureatului la limba română. Elevii de clasa a VIII-a s-au întrecut în comentarii amuzante şi au tratat subiectele ca pe o glumă.

    Peste 450.000 de elevii ai claselor a VIII-a, a XI-a şi a XII-a au început, luni, simularea Evaluării Naţionale, respectiv a Bacalaureatului, cu proba scrisă la limba şi literatura română, scrie romaniatv.net.

    PERLE EVALUAREA NAŢIONALĂ LA LIMBA ROMÂNĂ:

    „Antonim pentru: pretutindenea –  niciaici, nepretutindenea au deschis: ba n-au deschis”

    „Autorul nu a găsit, cred eu, o rimă pe care să o pună cruciş în poezie”

    „Una din trăsăturile genului liric este visătoarea”

    „Tipul de rimă este banal, în sensul că amândouă versurile se termină la fel”

    „Sursa articolului este istoria.ro, scris cu «h» în față pentru că este mai atrăgător”

    Nici pentru exerciţiile de gramatică elevii nu şi-au dat silinţa.

    „Rolul cratimei este să încalece două cuvinte”

    „Nu știu dacă e corect și asta e propoziția mea subordonată cu «dacă»”

    „Pot să scriu multe propoziţii cu «dacă», dar nu ştiu de care sunt. E un cuvânt frumos şi interesant şi promit că o să insist pe el” 

    Cele mai căutate cuvinte în dexonline, luni, înaintea şi în timpul simulărilor evaluării naţionale şi bacalaureatului susţinute de elevii claselor a VIII-a, a XI-a şi a XII-a au fost ”pretutindeni/ pretutindenea”, ”a zări/zărit”, iar pe durata examenelor reprezentanţii platformei au înlocuit definiţiile pentru aceste cuvinte, care se regăseau în subiecte.

    „Anul trecut, am observat că lumea a căutat frenetic pe dexonline răspunsuri la o întrebare din examenul de simulare pentru examenele naţionale de la clasa a 8-a. În mod curios, căutările au venit în timpul examenului, iar câteva chiar înainte de începerea lui. Lăsăm la o parte stupizenia unor oameni de a trişa la un examen de antrenament. Anul trecut am observat tardiv autofurarea căciulii, dar anul acesta am apucat să ne organizăm niţel”, au scris administratorii dexonline.blogspot.ro.

    Pe durata simulărilor care au avut loc luni, dexonline a înlocuit definiţiile pentru cuvintele date la subiecte, astfel: „pretutindenea, pretutindeni – pururi”; „a zări, zărit – a zori, zorit”; „felonie – făloşenie”. Acestea au fost, de altfel, cele mai căutate cuvinte în perioada simulărilor.

    „Am dedus aceste cuvinte înainte să apucăm să vedem subiectele, urmărind pur şi simplu lista cu cele mai căutate cuvinte, în care acestea se detaşau clar. Iar statisticile confirmă că nu ne-am pregătit degeaba. Pentru pretutindeni/ pretutindenea şi a zări/ zărit, căutările au fost distribuite astfel: de la 8:00 la 8.59 au fost 9 căutări; de la 9.00 la 9.59 au fost 143 de căutări; de la 10.00 la 10.59 au fost 171 căutări; de la 11.00 la 11.59 au fost 989 căutări”, potrivit dexonline.blogspot.ro.

    În ceea ce priveşte cuvântul „felonie”, administratorii platformei au precizat că înainte de ora 9.00 dimineaţa au observat o creştere a interesului pentru acest cuvânt, care a avut 35 de căutări. „Am presupus că este şi el parte din subiecte, aşa că i-am «deturnat» şi lui definiţiile. Între 9.00 şi 12.00, cuvântul a mai adunat 335 de căutări. Totuşi, nu l-am regăsit nicăieri în enunţul subiectelor. După amiază, am lămurit şi misterul: domnul Andrei Pleşu publicase pe blogul său, chiar azi-dimineaţă, un articol în care folosea acest cuvânt. Nefericită coincidenţă”, notează sursa citată.

    Surse: romaniatv.netstirileprotv.ro

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.