marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Update 2Pentru locuitorii din Nădaș a venit Crăciunul mai repede cu patru zile! Magistrații Curții de Apel Timișoara au admis sesizarea DNA și desființează moștenirea familiei Colțeu

  de Alin Olteanu | 22 decembrie 2016, 12:50 PM | Investigaţii | Topic special

  11

  UPDATE 2: Judecătorii secției penale din cadrul Curții de Apel Timișoara au dispus desființarea mai multor documente eliberate de Biroul Notar Public Adrian Vlai, dar cel mai important este decizia privind desfințarea certificatului de moștenitor al familiei Colțeu. Deocamdată, hotărârea nu este definitivă. Dar, dacă și magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție o confirmă, atunci familia Colțeu nu mai are niciun drept asupra miilor de hectare de teren și pădure în Nadăș. Victoria procurorilor DNA Timișoara este una menită să aducă fericire sătenilor din Nadăș, acest Crăciun 2016 fiind probabil cel mai frumos pe care l-au trăit vreodată.

  Iată soluția pe scurt, pronunțată ieri în dosarul 1191/59/2016: În baza art. 549/ 1 alin. 5 lit. b C.p.p. admite sesizarea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara. Dispune desfiinţarea următoarelor înscrisuri: – Certificat de calitate de moştenitor nr. 5/31.01.2003 eliberat de Biroul Notar Public Vlai Adrian din Arad; – Încheiere finală nr. 5/31.01.2003 dispusă de Biroul Notar Public Vlai Adrian din Arad prin notarul public Vlai Adrian în dosarul succesoral nr. 7-6-5/2003; – Încheierea dispusă la data de 31.01.2003 dispusă de Biroul Notar Public Vlai Adrian din Arad prin notarul public Vlai Adrian în dosarul succesoral nr. 6/2003; – Încheierea dispusă la data de 31.01.2003 dispusă de Biroul Notar Public Vlai Adrian din Arad prin notarul public Vlai Adrian în dosarul succesoral nr. 7/2003; – Declaraţia numitului Hotăran Tiberiu autentificată la Biroul Notarului Public Vlai Adrian din Arad, prin încheierea nr. 214/31.01.2003; – Declaraţia de martor, completată olograf, dată în dosarul succesoral nr. 7-6-5/2003 la data de 31.01.2003 de numitul Hotăran Tiberiu în faţa notarului Vlai Adrian. Respinge cererea privind desfiinţarea declaraţiei numitului Crişan Stelian autentificată la Biroul Notarului Public Vlai Adrian din Arad prin încheierea nr. 215/31.01.2003. În baza art. 275 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 21.12.2016.

  Titlu principal (16.03.2016): Testamentul în „Dosarul Nadăș” a fost fals! DNA cere desființarea certificatului de moștenitor pentru Colțeu

  După doi ani de zile de la percheziţiile DNA efectuate la Nădaş, s-a ajuns la concluzia că familia Colţeu a moştenit în mod ilegal o avere de 20 de milioane de euro. Soţii Colţeu Mihai şi Colţeu Viorica în complicitate cu notarul public Vlai Adrian au falsificat testamentul prin care intrase în posesia moştenirii. Anchetatorii vor cere judecătorilor anularea testamentului, ceea ce duce, implicit la pierderea tuturor bunurilor.

  După finalizarea anchetei de către DNA, partea cea mai importantă o reprezintă cea în care se arată modul în care a fost întocmit testamentul: „Se reţine că toate aceste înscrisuri (n.r. certificat de moştenitor şi alte documente) s-au întocmit şi eliberat de noratul public Vlai Adrian prin comiterea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată (şapte acte materiale) întrucât a inserat în conţinutul acestora, cu ocazia întocmirii, date şi fapte necorespunzătoare adevărului având la bază o rezoluţie infracţională unică, pentru ca soţii Colţeu Mihai Alexandru şi Colţeu Viorica să poată dobândi fără drept, prin intermediul lui Mairovitz Ecaterina, bunuri după Grosz Elena ca urmare a folosirii acestui certificat (n.r. certificat de moştenitor)”.

  Procurorii DNA anunţă că vor dispune „sesizarea judecătorului de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Timişoara pentru desfiinţarea certificatului de calitate de moştenitor.

  În dosarul întocmit de DNA apar şi două nume noi Hotăran Tiberiu şi Crişan Stelian. Foşti colegi de serviciu ai lui Mihai Colţeu, duşi în faţa notarului să recunoască un lucru, dar să semneze altul. Potrivit procurorilor DNA, „la data de 31.01.2013, la solicitarea lui Colţeu Mihai, martorul Hotăran Tiberiu împreună cu Crişan Stelian s-au deplasat în municipiul Arad la BNP Vlai Adrian, ocazie cu care a fost întrebat, atât el, cât şi Crişan Stelian, de către notarul public Vlai Adrian dacă Mairovitz Ecaterina este una şi aceeaşi cu Mairovitz Ecaterina (n.r. o procedură de recunoaştere vizuală), iar martorul şi Crişan Stelian au confirmat acest lucru, în condiţiile în care Mairovitz Ecaterina aştepta pe hol în cadrul biroului notarial. Având în vedere întrebarea adresată de notarul public, răspunsul dat şi având în vedere încrederea indusă de prezanţa notarului şi a prietenului şi fostului să coleg Colţeu Mihai, atât martorul, cât şi Crişan Stelian au semnat declaraţiile date de notar fără să citească conţinutul acestora. Aceştia nu au putut să constate nici ulterior ce s-a consemnat în realitate în cadrul declaraţiilor de către notar, întrucât nu li s-a dat un exemplar după declaraţiile autentificate. Martorul a precizat că vizita la notar a durat circa 30 de minute, timp în care a stat împreună cu Crişan Stelian şi Colţeu Mihai, împreună cu care a şi părăsit biroul notarial”. În declaraţiile semnate de Crişan şi de Hotăran, autentificate de notarul Vlai Adrian, sunt inserate declaraţii referitoare la moştenitorii Elenei Grosz, care ar fi proprietarii Nadăşului. „Din declaraţia martorului Hotăran Tiberiu dată în dosarul penal 1/P/2014 în faţa organelor de urmărire penală la data de 27.02.2014, precum şi în procedura audierii anticipate la Curtea de Apel Timişoara, rezultă că acesta a declarat că nu a avut cunoştinţă de aspectele menţionate în declaraţia autentificată în BNP Vlai Adrian din care rezultă că are cunoştinţă directă şi personală de faptul că doamna Grosz Helena, născută Weisz, este una şi aceeaşi persoană cu Weisz Johana, decedată la data de 21.07.1955, fostă cu ultimul domiciliu în Israel, nu a avut copii, iar la data decesului a rămas ca moştenitoare singura soră, doamna Weisz Sara, că are cunoştinţă directă şi personală de faptul că Weisz Sara nu a fost căsătorită, iar în urma relaţiei de concubinaj cu Littmann Armin a avut o singură fiică, pe Littmann Anna-Josefine (…)”.

  Pe scurt, Colţeu i-a dus pe martori să o identifice pe Ecaterina Mairovitz, dar, până la urmă, notarul ar fi semnat faptul că cei doi au recunoscut întreaga istorie a foştilor moşieri din Nadăş, moşieri morţi de zeci de ani. Lucru total neadevărat. „Martorul a declarat că la data de 31.01.2003 nu a declarat aceste aspecte în faţa notarului public Vlai Adrian care a autentificat declaraţia şi că până la data audierii de către organele de urmărire penală (27.02.2014) nu a cunoscut conţinutul acestei declaraţii, întrucât notarul nu i-a dat un exemplar după declaraţie. Martorul a precizat că a fost rugat de fostul său coleg de serviciu, Colţeu Mihai, să vină împreună cu un alt fost coleg de serviciu, Crişan Stelian (în prezent decedat) la notar pentru a declara în legătură cu Mairovitz Ecaterina în condiţiile în care martorul o cunoştea pe aceasta şi ştia că apartamentul în care locuia aceasta urma să fie moştenit de familia Colţeu. Martorul ştia că Mairovitz Ecaterina era întreţinută de soţii Colţeu şi că apartamentele în care locuiau aceştia erau în acelaşi imobil”, mai precizează anchetatorii.

  Potrivit soluţiei emise de DNA, se va cere Curţii de Apel Timişoara desfiinţarea certificatelor de moştenitori întocmite de notarul Adrian Vlai pentru cei doi Colţei, Mihai şi Viorica.


   

  UPDATE (14.07.2016): DNA dă lovitura de grație familiei Colțeu! Pădurile, terenurile și clădirile Nadășului sunt aproape în mâinile sătenilor și a Romsilva

  În urmă cu câteva luni, procurorii DNA Timișoara au dispus clasarea cauzei cu privire la certificatul de calitate de moștenitor (și alte acte notariale) emise de notarul Adrian Vlai, pentru că falsificarea acestor acte s-a prescris acum mulți ani. Procurorii au cerut Curții de Apel anularea actelor notariale false și, ca urmare, membrii familiei Colțeu își pot pierde calitatea de moștenitori, terenurile urmând să redevină ale Romsilva.

  Bineînțeles că familia Colțeu, împreună cu notarul Vlai au atacat această decizie, simțind că le cam fuge pământul (a se înțelege terenurile, pădurile și clădirile) de sub picioare.

  În 13 iulie, judecătorii Curții de Apel Timișoara, ca răspuns la plângerile împotriva ordonanței de clasare, au decis DEFINITIV următoarele:

  Soluția pe scurt: În baza art. 341 alin 6 lit. a Cod de procedură penală respinge plângerile formulate de petenţii Vlai Adrian, Colţeu Mihai Alexandru, Colţeu Mihaela Adrian, Ilieşi Simona Maria şi Ocolul Silvic Privat Nădaş, împotriva ordonanţei de clasare din data de 17.02.2016 dispusă dosar nr. 1/P/2014, a ordonanţei din data de 12.05.2015 dispusă în dosarul nr. 9/II/2/2016 şi a ordonanţei din data de 16 mai 2016 dispusă în dosarul nr. 7/II/2/2016 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara, ca NEFONDATE. În baza art. 275 alin. 2 Cod procedură penală, obligă petenţii la câte 80 lei fiecare cheltuieli judiciare către de stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 13 iulie 2016.

  Ce urmează?

  Procesul de la Făgăraş, unde se revizuieşte sentinţa de la Ineu prin care familia Colţeu a fost împroprietărită cu peste 8.700 de hectare de teren, va intra în linie dreaptă. Asta înseamnă că, pe lângă pădurea, păşunea şi terenul arabil de la Nadăş, familia Colţeu va pierde şi imobilul de pe strada Cloşca, un monument istoric, în care a funcţionat Direcţia Agricolă.

   

   

   

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. astia da mari domni????? in care sa-ti pui toata increderea ca fac si desfac mostenirile asa dupa litera legii, unii mari notari, altii si mai mari…….. ca ei nici ca au vazut cum au stat lucrurile prin dosarul Nadas. Dar e bine ca rugaciunile satenilor si sprijinul pentru aflarea adevarului dat de oamenii adevarati vor rasturna situatia.Sa mai profeseze astia asa corecti atunci cand le vor da porcarii voie.

   +13 voturi
   +1
   -1
  2. Felicitari tuturor celor care au crezut in dreptatea nadasenilor si s-au luptat pentru a o aduce si la Nadas! Nimic nu ar fi fost posibil fara dna. avocat Coroiu, fara Grupul de solidaritate pentru Nadas – Adrian Grigoriu, Marcel Barbatei, Valentin Roman si multi, multi altii! Si fara procurorii DNA! Si fara Biris Iovu si Rad Nicolae!

   Sper ca nadasenii sa inteleaga de ce li s-a intamplat ceea ce li s-a intamplat. Sa isi iubeasca mai mult satul si pamantul stropit cu sange de stramosii lor, sa fie mai solidari si mai cinstiti cu ei insisi!

   Si sa isi invete copiii ca trebuie sa isi iubeasca satul!

   +16 voturi
   +1
   -1
  3. Bravo DNA! Taranoii ăștia imputiti merita sa facă puscarie si sa revină la vechiul statut, acela de tarambetzi analfabeți sărăntoci! Rusine, nesimțiților! Pt toată suferința pe care ați provocat-o bieților săteni din Nadas. Meritați scuipați si batjocoriți, ticalisilir!

   +8 voturi
   +1
   -1
  4. Sa intelegem ca domnisoara Vlai va fi pedepsita??
   Cred ca ar trebui cam toate succesiunile, incheiate de catre acest individ, bine controlate. Mai ales unde e vorba de sume mari.
   Defapt cred ca ar trebui cam toti controlati… Fildan, Morariu…
   Ce distractie va fi atunci….

   +6 voturi
   +1
   -1
  5. Ei ca ei (Colţeii), dar sunt sigur că nu de capul lor au pornit toată povestea asta. Cineva mult mai important i-a încurajat, le-a ţinut spatele, i-a convins pe notari şi pe judecători să la accepte actele false, etc. Apoi, ar trebui luat la întrebări şi nesimţitul ăla de Pleş, primarul din Tauţ, care este un pion important în toată hoţia asta.

   +5 voturi
   +1
   -1
  6. Felicit procurorii DNA, in mod special pe domnii Dolcu si Cojocaru. Însă, ar trebui sa fiți mai insistenți in ceea ce privește mafia din justiția arădeană. Este inadmisibil ce fac acești spagari in roba. Apreciez mult efortul depus de dvs in dosarul retrocedării Nadasului si sper ca in 2017 sa reușiți sa spargeți acest focar al corupției instalat la cârma instantelor din Arad. Va doresc Sărbători Fericite si un 2017 cat mai plin de succese!

   +10 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.