miercuri, 22 ianuarie, 2025

Special Arad Logo

    Viața, așa cum e – Pensionarea timpurie a polițiștilor, doar o „pisică moartă” arătată de ministrul Predoiu

    de Valer Mărginean | 10 ianuarie 2025, 7:33 AM | Topic special | Viața, așa cum e

    6

    (foto: gazetadecluj.ro)

    Ministrul de „Interne” s-a trezit vorbind despre polițiști – care, întâmplător, tocmai protestau împotriva „ordonanței trenuleț” – și despre „legea proastă” care-i „invită să se pensioneze” în floarea vârstei.

    A făcut astfel dovada că, în viață se întâmplă de multe ori să fii pus – sau chiar să te pui singur – în situații penibile dacă ești incorect. Și cu „pisica moartă” în brațe, ca un urător de Paște cu mielul.

    Chiar dacă într-adevăr, legea aia este „proastă” și chiar dacă are dreptate când spune că pensionarea „juvenilă” a polițiștilor a destabilizat Poliția Română din punctul de vedere al personalului, domnul ministru s-a comportat penibil pentru că toată atitudinea lui, plus momentul ales pentru a ieși la rampă a arătat ca o„pisică moartă” arătată protestatarilor.

    În ultima zi a anului trecut, nou instalatul guvern vechi a publicat în Monitorul Oficial celebra „ordonanță trenuleț”, pe numele ei oficial „Ordonență de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugerului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene”.  Polițiștii și studenții au fost primele categorii de „beneficiari” ai acestei Ordonanțe care au reacționat. Cu proteste destul de calme la început. Studenții au renunțat, conștienți că oricum nu-i bagă nimeni în seamă.

    Polițiștii în schimb au continuat să protesteze, tot mai vehement.

    În acest context social și politic, fostul și actualul ministrul de „Interne” a avut o revelație pe care a ținut morțiș s-o împărtășească românilor prin intermediul presei centrale – probabil contra cost, dat fiind faptul că nu i s-au pus întrebări în afara celor care i-au ridicat mingea la fileu, dar asta este o altă discuție. Așadar, după ce a fost ministru de „Interne” în guvernul condus de Marcel Ciolacu, din 15 iunie 2023, Cătălin Predoiu a avut nevoie de doar câteva zile ca ministrul de „Interne” în guvernul condus de Marcel Ciolacu pentru a înțelege că „din cauza unei legi proaste, Ministerul de Interne a pierdut în ultimii 15 ani 35.000 de polițiști cu experiență”.

    Altfel spus, din 15 iunie 2023 și până în 2 ianuarie 2025, deci, timp de un an și jumătate, domnul ministru Predoiu nu a înțeles nici că legea „este proastă”, nici că Poliția nu mai poate funcționa eficient în condițiile în care are un deficit de personal, după cum tot dumnealui a spus, de 25%. Deficit înregistrat, evident, datorită adoptării și punerii în aplicare, fără cap, a legii privind pensionarea polițiștilor.

    Practic, au deschis ușa pensionării polițiștilor, fără să se gândească la posturile ce urmau să se vacanteze odată cu puhoiul de pensionări și, mai ales, la rezerva de cadre. De unde vor veni acei tineri care îi vor putea înlocui pe cei pensionați?

    Multă vreme s-a vorbit și despre interesul celor ce conduceau IGPR de a-i vedea plecați pe mulți polițiști incomozi – poate nu vă vine să credeți, dar pe vremuri nu demult apuse existau și polițiști care nu se înclinau ca trestia în fața șefilor, mai ales a celor numiți politic.

    Să revenim însă la domnul Predoiu și la revelația pe care a avut-o la început de an. De fapt, revelațiile, pentru că, iată după un an și jumătate la conducerea MAI (plus vreo șapte la conducerea Ministerului Justiției) a aflat nu doar că legea pensionării polițiștilor „este proastă”, ci și că siguranța publică a devenit o prioritate.

    Sigur chestiunile astea țin de abc – ul meseriei, ca să zic așa, și ar fi trebui să le prezinte la audierea în fața comisiilor permanete reuniteale celor două Camere înainte de investirea guvernului.

    Bine, totuși, că nu s-a lăudat cu lupta împotriva drogurilor dusă mai ales pe șosele, de parcă pe șosele se consună droguri cu precădere. Dar, despre viziunile astea poate îl lasă pe „geniul” Despescu să vorbească, așa, ca-ntre ei, buzoienii.

    Oricum, este inadmisibil ce a făcut domnul Predoiu. Nu am absolut niciun temei să cred că n-ar avea capacitatea să înțeleagă ce se întâmplă în MAI și, mai ales, să înțeleagă care sunt punctele slabe ale acestuia. Or, tocmai de aceea este inadmisibil să ții ascunse „în sertar” aceste probleme (reale) și să le scoți la „momentul potrivit”. Adică, fix după ce polițiștii au început să protesteze înpotrva „ordonanței trenuleț” care, conform celor spuse de protestatari, le-ar diminua veniturile cu peste 1000 de lei lunar.

    Să arăți „pisica moartă” unor protestatari, amenințând, nici măcar voalat, că va „umbla”, și încă rapid, la vârsta de pensionare este nedemn pentru oricine, darămite pentru un ministru.

    polițiști protest

    O formă inedită de protest a polițiștilor din Maramureș: au ocupat trecerile de pietoni și au blocat astfel traficul rutier

    Sursa: ziare.com

    Nu discut acum dacă legea privind pensiile militare de stat, la care a făcut referire domnul Predoiu este sau nu bună. Oricum, această lege nu-i privește doar pe polițiști, ci și pe militari, ceea ce din start încurcă puțin lucrurile. Nu cred în ideea împărțirii pensionarilor în categorii, nu cred că pensionarii ar trebui să fie speciali, foarte speciali și ordinari, adică obișnuiți (cei mulți și oropsiți).

    Cred că într-o țară normală și cât de cât civilizată ar trebui să existe o singură lege a pensiilor, conform căreia toți cetățenii să fie tratați după aceleași principii de stabilire a pensiilor, iar unele facilități sau excepții să fie supuse și ele acestor principii.

    Legat de polițiști și pensionarea lor „juvenilă” – în condițiile instituirii unor categorii speciale de pensionari – cred că ar fi fost mai potrivit și mult mai corect decât este acum, ca „funcționărimea cu grade” (adică acei polițiști care au stat prin birouri pe tot parcursul activității de polițiști, inclusiv șefii și cei care freacă menta prin minister) să fi fost separată de acei polițiști care într-adevăr acționează în stradă, care își asumă riscul de a înfrunta tot felul de infractori sau care lucrează efectiv pe șosele.

    Nu-i normal ca aceste două categorii de polițiști să fie tratate egal când este vorba de condițiile de pensionare.

    Dar nu cred că domnul Predoiu s-a lansat public în „lupta” sa cu „legea cea crudă și nedreaptă” a pensionării polițiștilor cu gândul de a face cu adevărat ordine în sistem. Rămân convins că toată această discuție a fost doar o „pisică moartă” pe care domnul ministru s-a gândit s-o fluture în fața protestatarilor.

    Mai mult, nu cred că va reuși să facă din legea aia „proastă” o lege mai… deșteaptă.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Daca o sa va interesati in orice stat membru al UE toti politisti au acest drept la pensionare , in toate tarile UE ma refer la politia nationala . Va place sa denigrati politistii, dar culmea, la orice problema la ei apelati . Ati descris un lucru f bun, privind politistii operativi si neoperativi , aici aveti o mare dreptate, dar va dati seama atatia oameni la Minister si IGPR care freaca menta , cum sa isi taie craca de sub picioare. Nu mai dati in politistii cu experienta, sa stiti ca exista politisti dedicati si acuma , exista politisti buni si acuma, dar aceste gunoaie politice ii forteaza sa se pensioneze, pentru ca politistii verticali nu mai suporta sistemul acesta putred si clar se pensioneaza , oricine ar face acest lucru. Daca opinia publica ar fi alaturi de politistii care isi fac treaba , sa stiti ca ar mai ramane doar Justitia corupta si cu Parlamentarii, dara daca civilii cu MAI s-ar unii si ar da mana , sa stiti ca eu cred ca ar fi o schimbare f mare in Romania.

      +3 voturi
      +1
      -1
    2. Sunt ani buni de zile de cand, in mod public, lideri ai sindicatelor din Politie ( si nu numai), atrag atentia conducerii Politiei Romane si Ministerului despre deficitul de personal ( in special pe zona operativa), insa preocuparea principala a conducerii acestei structuri a fost doar „IMAGINEA” ( sa dam bine pe sticla).
      Ciudat cum ministrul Predoiu a constatat acum ca legea pensionarii politistilor este proasta, in conditiile in care actul normativ s-a modificat tocmai la finalul anului 2023, prin Legea 282/2023 ( odata cu celelalte categorii de pensii speciale), cand ce sa vezi… tot dumnealui era ministru de interne. Se pare ca este iminent un colaps al sistemului, pentru a se reseta complet, in conditiile in care aceasta profesie nu mai este ravnita/cautata . Au preferat sa taie sporul acordat pentru activitatea desfasurata in zilele de sambata-duminica-sarbatori legale, cand puteau, pur si simplu, sa renunte la un spor acordat pe o perioada limitata a anului 2024 si se puteau suspenda acele salarii de merit (un bonus semestrial), de care beneficiaza 1% din politisti, cel putin in anul 2025.
      Din pacate, fortele de ordine din tara noastra sunt percepute intr-un mod total gresit, desi, lor ne adresam atunci cand suntem victime ale unor infractiuni sau situatii critice, pe care acestia incearca sa le gestioneze cat se poate de bine, in conditiile resursei umane diminuate si a legislatiei cu suficient de multe lacune.
      In discursul de sfarsit de an 2024, presedintele Republicii Italia, Sergio Mattarella, a multumit si fortelor de politie, alaturi de categorii profesionale, precum cele din sistemul medical si de invatamant, citez:”Suntem recunoscători forțelor de poliție, gardieni ai libertății cetățenilor, pentru contribuția decisivă pe care o aduc la cadrul de securitate în care trăiește țara noastră.”
      Politistii, pompierii, jandarmii nu asteapta multumiri din partea conducatorilor tarii, pentru ca este atributul lor sa asigure respectarea drepturilor constitutionale ale cetatenilor, iar conducatorii nici nu ar avea timp de astfel de elogii, insa, in mod cert s-ar multumi cu o stabilitate financiara a remuneratiei si o predictibilitate pe termen lung a carierei pe care o aleg.

      +3 voturi
      +1
      -1
      • Vă mulțumesc pentru acest comentariu care adaugă câteva „tușe de culoare” la articol.
        Urmăresc de mulți ani ce se întâmplă în ceea ce se numește sistemul integrat de ordine și siguranță publică și am rămas cu convingerea că de cel puțin 15 ani a fost pus în aplicare un mecanism de destructurare a acestui sistem. În acest sens, s-a acționat pentru decredibilizarea Poliției în primul rând, pentru culpabilizarea ei în raport cu cetățenii, apoi pentru șubrezirea sistemului din interior, ca să zic așa (cum spuneați, tot mai puțini doritori să se „înroleze”).
        Nu în ultimul rând, s-a creat o competiție între instituțiile sistemului.
        Totul, pentru că nu se dorește cu adevărat ordine și liniște publică în țară.

        +5 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    8 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.