vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  „Pe urmele cămășii din cânepă”, un inedit proiect gândit de fondatorul muzeului „Zestrea Satului” din Covăsânț

  de Dan Lazăr | 27 aprilie 2023, 8:42 AM | Covăsânţ | Educaţie | Știri Arad | Topic special

  0

  Asociația Cultural-Socială „Zestrea Satului” din Covăsânț propune un proiect educațional cu titlul „Pe urmele cămășii de cânepă”, unul care vine ca mănușă pentru activitățile din „Săptămâna Verde”, apărută în premieră în acest an școlar.

  „Am venit în sprijinul școlilor, pentru «Săptămâna verde», cu acest proiect educațional, numit «Pe urmele cămășii din cânepă». În cadrul acestuia se prezintă toți pașii de obținere a unei cămăși din cânepă, de la cultivare, la melițat, tors, urzit și țesut. Activitatea se desfășoară precum o șezătoare, la final elevii au ocazia să lucreze la războiul de țesut. Dar, pentru că autoritățile consideră cânepă românească ca fiind dăunătoare, aceasta nemaifiind cultivată, la război elevii au ocazia sa realizeze preșuri, procovițe cum sunt numite în zonă”, ne-a declarat prof. Alexandru Chiș, inițiatorului interesantului muzeu din localitatea arădeană.

  Elevii sunt așteptați la Covăsânț în „Săptâmâna Verde”

  Primii vizitatori ai muzeului „Zestrea Satului” în cadrul proiectului amintit au fost chiar elevii școlii din Covăsânț, Școala Gimnazială „Corneliu Micloși”. „În așteptăm pe elevi să descopere tainele cămășiilor din cânepă pe întreg parcursul anului școlar”, a mai adăugat Alexandru Chiș, un profesor de Economie, în vârstă de 28 de ani, care a colecționat diferite obiecte pe care le-a expus într-un muzeu fondat de el în decembrie 2016. În prezent Alexandru Chiș este profesor la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu și doctorand în cadrul Universitatii din Oradea.

  afis canepa

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.