marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  „Patrula Eco“, arădenii care salvează pădurea Ceala

  de Special Arad | 2 august 2014, 12:52 PM | Eco | Știri Arad

  0

  Dorel Gureanu (44 de ani), un profesor de geografie din Arad, încearcă, alături de un grup de elevi, să schimbe imaginea pădurii Ceala, de la marginea oraşului, scrie Adevarul.ro.

  Pădurea Ceala, din Arad, inclusă în Parcul Natural Lunca Mureşului, era de mulţi ani ţinta turiştilor care o vizitau şi care lăsau în urmă munţi de gunoaie. Dorel Gureanu (44 de ani), un profesor de geografie de la Colegiul Naţional „Elena Giba Birta“ din Arad, alături de un grup de elevi, a reuşit, prin intermediul unui proiect, să prezinte o nouă viziune asupra pădurii.

  Pentru că aveau mai multe idei bune de punere în valoare a zonei, dar nu şi banii necesari, elevii şi profesorul au scris un proiect şi au primit un premiu de 5.000 de euro, în toamna anului 2013, în cadrul competiţiei „Şcoala lui Andrei“, susţinută de OMV Petrom.

  Copiii şi profesorul au format şi un grup, intitulat „Patrula Eco“, gândit să redea circuitelor turistice pădurea Ceala din Arad. Profesorul spune că a încercat să-i înveţe pe tineri să se descurce şi singuri, să profite de oportunităţi, dar şi să le arate de ce trebuie să protejeze mediul înconjurător.

  SCHIMBAREA, ÎN MENTALITATEA TURIŞTILOR

  După cum explică şi Dorel Gureanu, problema pădurii Ceala este legată mai ales de comportamentul iresponsabil al vizitatorilor zonei. „Obiectivul a fost de a soluţiona cauza, nu efectul“, aceasta este explicaţia oficială a proiectului. Pe scurt, copiii implicaţi în proiect (elevi din clasele a VI-a şi a VIII-a) şi-au dat seama că a aduna resturile după turişti nu este de ajuns. Schimbarea trebuia să se producă în mentalitatea vizitatorilor, pentru ca la următoarea excursie să nu mai lase resturi în urma lor.

  În ceea ce priveşte educaţia ecologică, elevi de gimnaziu din mai multe şcoli arădene (Colegiul Naţional „Moise Nicoară“, Colegiul Naţional „Elena Giba – Birta“, Liceul Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal“, Liceul de Arte „Sabin Drăgoi“ şi Şcoala gimnazială numărul 5) au prezentat altor elevi rolul şi importanţa Parcului Natural Lunca Mureşului Arad. „S-a dorit acest lucru deoarece copiii îşi pot influenţa părinţii în mod pozitiv, prin exemplul lor, respectiv ei sunt viitori vizitatori ai pădurii Ceala“, spune profesorul.

  De asemenea, partea practică a proiectului s-a referit la patrularea cu bicicleta, la sfârşit de săptămână, ca să le ofere vizitatorilor pungi pentru gunoaie, pliante de informare şi hărţi turistice ale pădurii Ceala. În cadrul acestui proiect au fost tipărite 2.000 de pliante şi 1.000 de hărţi turistice.

  Citeste mai mult pe Adevarul.ro

  10336701_627902710613567_5339268377050689997_n

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.