vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Attila Cseke, ministrul Dezvoltării, la Arad: „Nici măcar când a venit ministrul nu s-a muncit la Colegiul Național Elena Ghiba Birta”

    de Mihai Todoca | 20 mai 2021, 5:46 PM | Administraţie | Topic special

    4

    Într-un adevărat turneu de vizitat obiective în județul Arad, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke, a avut mai multe întâlniri azi, unele care, la ora redactării acestei știri nu s-au concretizat (la Pecica și Căpâlnaș), dar asupra cărora vom reveni în materialele viitoare.

    Ministrul a făcut o prezentare a Programului Național de Redresare și Reziliență, insistând pe principalele direcții de finanțare și pe strategia de finanțare, care este în dezbatere în coaliția guvernamentală. Acesta a vorbit despre investițiile care sunt pe raza județului Arad în diferite faze ale proiectării și construirii.

    Programul național de construire de creșe

    „Este una din prioritățile actualului guvern. Ministerul dezvoltării a prezentat nota conceptuală a acestor creșe pe trei nivele: de 4-5 grupe, de 6-7 grupe, respectiv 10-11 grupe de copii conform legislației în vigoare că într-o grupă pot fi maxim zece copii. Se lucrează la proiectul tehnic a acestor creșe, sunt creșe moderne, spațioase și respectă toate reglementările legale în vigoare. La Arad, am discutat și cu primarul Călin Bibarț care mi-a și arătat câteva terenuri pe care se pot construi creșe, drept urmare l-am îndemnat să depună o solicitare către CNI în vederea alocării banilor necesari pentru investiție” , a spus Attila Cseke.

    Modificarea legii privind ANL- mai exact scăderea prețului de vânzare a apartamentelor ANL

    Gândite pentru a veni în sprijinul tinerilor căsătoriți, aflați la început de drum, blocurile ANL s-au bucurat de un real succes în rândul acestora. Conform legislației din trecut, după un an în care erau închiriate apartamentele, acestea puteau fi cumpărate de către chiriași. Doar că prețurile au crescut în ultimii ani și cu 20 000 de euro conform spuselor ministrului. Astfel că se pregătește o Ordonanță de Urgență care să reglementeze „valoarea de înlocuire în stabilirea prețului de vânzare”. Pe scurt Ordonanța ar scădea prețul apartamentelor de la 263 000 de lei (53 000 de euro) la 160 000 de lei (33 000 de euro).

    „La Pâncota nu trebuie să am preț de locuință de ANL ca la București, ca să dau un exemplu extrem și atunci această ponderare pe categorie de localități trebuie să intervină”, a declarat Attila Cseke. Ordonanța se află în proiect de avizare interministerială.

    Situația organizării examenelor pentru statutul de expert, respectiv verificator în construcții

    Privind situația experților din România în domeniul construcțiilor, ministrul a explicat că sistemul examenelor a fost într-un asemenea mod creat încât nu a permis tinerilor specialiști să acceadă la statutul de expert. Drept urmare anul acesta se va organiza un examen simplificat fără proba orală, probă care se pare că a fost folosită în împiedicarea tinerilor specialiști la statutul de expert: „Avem un proiect de ordin care va fi finalizat în săptămânile următoare. Din păcate avem următoarea situație: experți pe toate domeniile în România sunt 553, din care 51 la sută sunt cu vârsta de peste 70 de ani, încă 22 la sută sunt cu vârsta între 60 și 70 de ani. Cu respectul pentru generația mai în vârstă perspectiva nu este tocmai îmbucurătoare. Din 2018 nu a mai fost susținut nici un examen de obținere a acestui statut, însă noi ne dorim ca anul acesta să organizăm un examen care să fie mult simplificat în care proba orală va fi exclusă pentru simplul motiv că din toate informațiile și toate datele pe care le avem rezultă că proba orală în multe privințe a fost folosită pentru a împiedica accesul tinerilor specialiști la acest statut”.

    Reabilitarea Colegiului Național Elena Ghiba Birta, la „mila” constructorului

    După ce a prezentat o listă cu mai multe investiții care se derulează în județul Arad, ministrul Attila Cseke s-a arătat foarte dezamăgit de stadiul lucrărilor de la Colegiul Național Elena Ghiba Birta, care nu își va deschide porțile pentru elevii săi din această toamnă:

    „Am cerut antreprenorului, foarte ferm, să-și mobilizeze resursele pentru că această investiție ar trebui să fie la finalul execuției și din păcate am văzut și cu ochii mei, ceea ce știam din hârtii, că această investiție este departe de a fi aproape de finalizare. Nu este în regulă că statul are finanțare pentru această investiție, vorbim totuși de o școală.  Nu este în regulă ca un antreprenor să nu finalizeze o lucrare finanțată din banii publici. Întârzierea va fi probabil de mai multe luni”. 

    Investiția este de 15 milioane de lei și ar trebui să fie finalizată în septembrie, lucru pe care nici măcar ministrul nu îl crede posibil: „Aici avem o problemă la care trebuie să intrăm. Am vorbit și cu primarul Călin Bibarț, deoarece ei sunt beneficiarii, să intervină la ei. Nu suntem naivi, înțelegem anumite întârzieri, câteva săptămâni, dar din păcate aici vorbim de altceva, am văzut cu ochii mei că suntem departe”.

    Am luat legătura și cu primarul Călin Bibarț pentru a-i solicita un punct de vedere vizavi de declarațiile ministrului., iar edilul șef al Aradului ne-a precizat: „Eu am insistat ca domnul ministru să vină la Colegiul Național Elena Ghiba Birta. Am vorbit și cu constructorul (Vesa Construzioni n.red) să finalizeze măcar corpul nou de clădire pentru ca elevii să poată, din toamnă, să-și desfășoare activitatea. În cazul în care nu se va întâmpla acest lucru, bineînțeles că vor urma penalizări, mergând până la rezilierea contractului. Aceea presupune o evaluare a lucrărilor neexecutate și o nouă licitație, atrăgând după sine bineînțeles întârzieri mai mari. De aceea am fost dispuși să discutăm cu antreprenorul, pentru ca cel puțin o parte să fie finalizată. Obiectivul principal este finalizarea investiției. Acestea sunt deficiențele licitațiilor publice, cu astfel de firme, dacă ar avea așa probleme în mai multe părți nu ar mai trebui să mai poată să participe la licitații”, a declarat primarul Călin Bibarț.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Sunteți praf ,voi ăștia care vă numiți jurnaliști. Cum dracu ați ajuns la concluzia că antreprenorul este Mirada Construct? Aia e doar reclama de pe placa de identificare a santierului. Trebuie doar să citiți cu atenție…

      +1 voturi
      +1
      -1
    2. D-le Bibi, când presa a semnalat ca asa zisa licitatie a fost castigata de o firma italiana de apartament (schemă clasică ) cu vreo 4 angajati si cu istoric aproape de 0 în lucrări în România ati spus ca nu aveti ce face, ei au avut cel mai mic pret. Dar când au năvălit adecaratii constructori, subcontractorii din Maramures care trebuie sa scoata lucrarea la jumatate de pret fata de cel mai mic pret nu ați realizat că va fi un fiasco? Dar când lucrările au început să gâfâie și moroșenii erau non-stop la Primărie cu problemele proiectului tehnic, care era paralel cu realitatea, nu ați realizat că va fi o catastrofă? Dar când ați aflat că nu se respectă elementele de arhitectură originale (de la d-l Nagy Viziteu) cum ați reacționat? Du-te domnule și angajeaza-te la Inspecția în construcții, secția gropi că numai la atât te pricepi.

      +6 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    1 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.