joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Patru diplomați ruși au fost expulzați joia trecută de Ministerul de Externe de la Viena

  de - | 9 februarie 2023, 9:50 AM | Internaţional

  0

  Ministrul de externe Alexander Schallenberg a declarat doar că agenții ruși au depășit „linia roșie”. Cotidianul Kurier a aflat că doi diplomați vor trebui să părăsească ambasada, iar ceilalți doi de la ambasada Rusiei la ONU – scrie cotidianul maghiar Népszava.

  Potrivit Ministerului austriac de Externe, 77 de persoane acreditate cu statut diplomatic lucrează la ambasada rusă, iar alte 100 lucrează pentru diverse organizații internaționale, precum Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

  Consulatul General din Salzburg are 4 delegați. Alți 143 de cetățeni ruși sunt cunoscuți de Ministerul Afacerilor Externe pentru îndeplinirea unor sarcini administrative și tehnice. De asemenea, cele patru persoane expulzate acum vor trebui să părăsească posturile tehnice.

  Demersul guvernului de la Viena ar putea fi legat de rapoartele postului public de radio austriac FM4, potrivit cărora o gamă vastă de receptoare de sateliți de pe acoperișul ambasadei ruse a ONU, care formează un cerc închis, ar fi sediul unui sistem de spionaj de o amploare fără precedent în Europa.

  Echipamentul nu este îndreptat nici măcar accidental spre ambasadă, ci spre sistemele europene SES Astra și Eutelsat, care încearcă să intre în fluxurile de date ale țărilor occidentale.

  O altă teorie este că expulzarea celor patru este legată de conferința OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) de la Viena din 23-24 februarie. În ciuda obiecțiilor formulate de 81 de delegați din 20 de țări, Austria intenționează să permită participarea unei delegații din Rusia.

  Anul trecut, evenimentul a fost găzduit de Polonia, care i-a exclus pe ruși. Ministrul Schallenberg vrea să le ofere un loc rușilor pe baza dreptului internațional, astfel încât se crede că Viena nu vrea să pară prea pro-rusă, motiv pentru care i-a expulzat pe diplomați.

  Potrivit jurnaliștilor de investigație austrieci, aproximativ 50% dintre trimișii ruși care se ascund în spatele rangului diplomatic sunt ofițeri de informații și au legături cu serviciile secrete rusești. Ministerul de Externe neagă orice legătură între expulzare și conferința OSCE, afirmând că mișcările gărzii tehnice au fost monitorizate de luni de zile.

  Mai multe detalii AICI

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.