vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

    A început festivalul Particles! Concerte, ateliere de creație, jocuri, concursuri și un mare accent pe natură, și în acest an | Video

    de Tomck@t | 14 iunie 2024, 8:49 PM | Cultură | Eco | Reportaj | Topic special

    0

    Delta Pe Obraz, Robin and the Backstabbers, Pa Ro La și Luiza Zan Quintet sunt capetele de afiș la ediția din 2024 a Festivalului Particles, care are loc între 14 și 16 mai, în parcul din Micălaca 300. Sunt și vor fi și alte concerte și multe activități: plimbări cu bicicletele, cursuri de tango argentinian, yoga, atelier de reciclare creativă sau pictură pe față, pentru cei mari și cei mici, numai bine pentru a petrece weekendul în aer liber, în natură.

    Particles se axează și în acest an pe relația dintre om și natură, mai exact pe importanța integrării mediului natural în mediul urban.  Pentru ediția de anul trecut, organizată tot în Parcul Micălaca 300 și cu aceeași tematică, Asociația Citizenit a fost premiată la Gala AFCN. Anul acesta, citizeniții colaborează cu Asociația Excelsior în organizarea Festivalului Particles.

    Despre activitățile din cadrul festivalului, puteți afla în video sau în rândurile care urmează, direct de la organizatori.

    Programul complet al festivalului, AICI.

    „De ce e importantă colaborarea aceasta (cu Excelsior, n.red.)? Pentru că dincolo de evenimentele distractive, ateliere, spectacole de teatru, dans de difertite tipuri, yoga, soundbar și concerte, există un mesaj puternic pe care vrem să-l transmitem, exact prim proiectul celor de la Excelsior care presupune introducerea unei bucăți mici din malul Mureșului într-un circuit care se vrea de mai mare anvergură. E vorba de aderarea Aradului și a malului Mureșului din zona urbană în rețeaua naturală și am aranjat puțin malul Mureșului.

    S-a creat un traseu de puțin peste 800 metri în zona sălbatică a malului și intervențiile au fost făcute într-o manieră noninvazivă, doar cu crearea unor alei care deja existau, doar prin lățirea lor, sau crearea unor alei sub o formă organică, cu o trecere coerentă între parcul nou creat cu dale, beton și locurile de joacă pentru copii, spre zona sălbatică a malului Mureșului (…) În contextul în care există încălzirea asta pe care o resimțim, egal că noi credem sau nu credem în schimbarea climatică, dar există aceste modificări de temperatură. Faptul că avem malul Mureșului, cu împădurirea sălbatică, naturală, fără intervenția umană, ne dă exact substratul acesta valoros de care ar trebui să fim conștienți și pe care ar trebui să-l păstrăm, astfel încât și noi, și copiii copiilor noștri să se bucure de el. O să descoperiți că există acest traseu al efemeridelor, cu mici zone de odihnă, bănci aranjate, cu lupe de observat insecte, câte un mic obiect de artă și traseul se întinde de la podul cu trafic rutier, până la punctarea celui mai bătrân plop alb din zonă”, a spus pentru Special Arad Ildiko Biro, membru Citizenit.

    „Am gândit un program cât mai divers și coerent, în funcție de grupurile de vârstă la care ne propunem să ajungem prin intermediul festivalului. Vrem să încurajăm un stil de viață activ, sănătos, creativ și distractiv în același timp. Intrarea la toate evenimentele este liberă, cu singura mențiune că la afterparty-ul de sâmbătă, de la ora 23:00, făcut împreună cu ABC Events, care are loc la Filarmonică, este cu intrare. Biletul se cumpără de la locație”, a spus Cătălin Alb, membru al Asociației Citizenit.

    „Arădenii vor găsi în acest weekend, în parcul Micălaca, pe de o parte o propunere de amenajare noninvazivă a unui spațiu public. Împreună cu Asociația Excelsior am propus o serie de facilități, de intervenții și instalații de punere în valoare a faunei și florei locale care se află în acest spațiu care ține de natura urbană a orașului. Am amenajat chiar în zona exterioară a parcului, cea care face legătura cu Mureșul, practic, o serie de panouri informative referitoare la biodiversitatea care se găsește în zonă, am realizat locuri de șezut, de deconectare, relaxare și am umplut parcul de expoziții pe care le realizăm împreună cu comunitatea locală. Pentru că pe lângă aceste amenajări și expoziții, arădenii vor putea participa la o sumedenie de activități, evenimente culturale, de la ateliere creative dedicate celor mici și celor mari, la activități și jocuri cu cercetașii României, la performance-uri și spectacole de teatru, la concerte, la cursuri de tango… Avem o diversitate de forme de artă cu care arădenii pot să interacționeze în acest weekend, în Parcul Micălaca”, a spus Oana Tarce (Asociația Citizenit) pentru Special Arad.

    „În trei zile de festival Particles, particulele arădene se accelerează spre o nouă experiență multisenzorială, pe mai multe paliere. Încercăm să aducem laolaltă mai multe forme de artă, în mare măsură muzică. O premieră a acestui an e că deschidem o scenă mică de viniluri, care va fi activă sâmbătă și duminică, practic, un al treilea stil muzical, prin care mergem pe o zonă de funky, groove, soul. La scena mare este partea de rock alternativ, jazz și avem evenimentul de la Filarmonică, în parteneriat cu ABC, unde avem 4 artiști și în curtea interioară. Acolo va fi practic singurul party peste noapte. Aici avem un parteneriat cu asociația Excelsior, alături de care am realizat un concurs foto pe tematica aceasta de limitele dintre urban și natural. Suntem la confluența dintre spațiul care este reprezentat de acest parc, pe malul Mureșului, unde intrăm pe teritoriul Apelor Române. Acolo, alături de asociația Excelsior am realizat un traseu al efemeridelor unde invit arădenii să vină să descopere ce le-am pregătit, cu o mică mențiune, un focus: hotelul insectelor. Cred că va fi un highlight la nivel conceptual. În rest, încercăm să cucerim parcul, să-i dăm o formă alternativă, plină de culoare. Alături de voluntarii noștri tineri, frumoși, energici și alături de echipa noastră și partenerii, sponsorii și artiștii invitați facem din spațiul ăsta un câmp de joacă în care să ne jucăm alături de arădeni”, ne-a spus Mihnea Rareș Hanțiu, membru Citizenit.

    Patricles a început acum 9 ani, la fosta fabrică de textile Teba. Cum s-a produs această tranziție graduală spre natură, ne-a mai explicat Mihnea Rareș Hanțiu:

    „Fiind la Teba, cumva am început într-un spațiu industrial, dar eram pe malul Mureșului. Ultima noastră ediție de la Teba a avut un Particles Harbour, adică am creat un mic ponton care era pe Mureș. Noi am încercat dintotdeauna să aducem în discuții mai multe elemente și aspecte ale realității. Cum bine știm, sub Teba era vechea cetate turcească și încercăm să ne apropiem de fiecare dată de patrimoniu, fie construit, fie material, fie imaterial, sau natural. Astea sunt elemente cu care lucrăm. Teba era poziționată pe Mureș într-un punct al omegăi, acum suntem în celălalt punct al omegăi, să zicem că pe aici ar intra Mureșul în oraș. Suntem aproape de Mureș, suntem aproape de natură, de biodiversitate, ne interesează mediul, etica mediului, modul în care putem conviețui și conserva speciile cu care coexistăm, că sunt insecte, păsări, plante sau alte animale… Odată cu acest traseu al efemeridelor, cumva ne-ar interesa să extindem parcul natural Lunca Mureșului și cum ar fi, așa ca viziune, să conectăm acest parc, de ce nu, în amonte, pe Mureș, în sus, spre Lipova, spre Săvârșin, și să ne apropiem poate de niște trasee montane, în Țara Hațegului și așa mai departe. Asta ar fi așa, frumos… ca idee. Anul acesta, având unul dintre trasee, traseul de biciclete de aici și până la Vladimirescu și înapoi, pe partea cealaltă de Mureș, încercăm să aducem arădenii mai aproape de natură și să găsească un echilibru”.

    Citizenit s-a alăturat anul acesta, prin intermediul Festivalului Particles, unei „rețele” de asociații care și-au propus să lupte pentru conservarea naturii în mediul urban.

    Nicoleta Marin, de la Rețeaua pentru Natura Urbană a explicat că: „Inițiativa de aici, din Arad, de pe malul Mureșului, face parte dintr-o inițiativă civică națională, prin care 15 ONG-uri au documentat și documentează, cartografiază și promovează arii naturale din orașe. Inițiativa e ca ele să rămână zone naturale, să vină în completarea ofertei de spațiu verde pe care municipalitățile o fac pentru cetățenii din orașe și să rămână în special ca zone pentru educație, conservare, recreere, sport în aer liber. Sunt 10 orașe în rețea. Inițiativa a început cu București, de la echipa care a făcut toate demersurile pentru desemnarea Parcului Natural Văcărești, e vorba de Asociația Parcul Natural Văcărești, care a strâns în jur și alte organizații. Ce ne dorim noi e ca fiecare mare oraș din țară – și poate începem cu reședințele de județ – să aibă cel puțin o astfel de arie naturală care să fie asumată de municipalitate, să fie promovată ca atare către cetățeni și să fie îngrijită, apreciată pentru rolul pe care îl are și beneficiile pe care le aduce comunității”.

    În cadrul festivalului, vor fi organizate tururi ghidate cu Ovidiu Pârv și cu biologi care vor vorbi despre particularitățile insectelor și plantelor care se regăsesc pe albia Mureșului. Tururile ghidate vor fi sâmbătă și duminică, de la ora 15:00.

    Ovidiu Pârv, de la Asociația Excelsior, partener al festivalului Particles în acest an: „Noi propunem o alternativă de petrecere a timpului liber, față de parcul amenajat. Vrem să aducem oamenii mai aproape de natură. Există foarte multă natură chiar în inima orașului, la doi pași de casă, pe malul Mureșului. Și am propus pentru asta un traseu pe care poți să-l parcurgi aproximativ 500 metri pe jos, cu panouri informative, cu bănci, avem amplificatoare de sunete care sunt puse pe traseu și amplificatoare de imagine, pentru copii în special, să poată observa diverse obiecte din natură. Traseul este făcut ca să poată fi parcurs de oricine pe jos”.

    Festivalul se bucură, ca în fiecare an, de voluntari tineri și entuziaști.

    Miru (17 ani): „Facem de toate, de la cusut, la pictat, la origami, la fotografii, orice putem să facem, noi ne băgăm. E primul an în care participăm ca voluntari la Particles. Îmi place că am avut ocazia să întâlnesc foarte multe persoane noi, să îmi fac foarte mulți prieteni noi și să fac mai multe lucruri pe care de obicei nu le-aș face în orice alt context”.

    Deni (16 ani): „Având în vedere că e festival bazat pe artă, și că am auzit foarte multe lucruri faine și că anii trecuți nu am avut ocazia să vin să fiu voluntară, instant, când am văzut că se caută voluntari, am zis să vin să mă bag”.

    Citește și:

    •  Asociația Citizenit, câștigătoare la Gala Premiilor AFCN cu Festivalul Particles de la Arad

    •  „Acceleratorii de particule” au dat un sens noului parc din Micălaca, cu Particles #5 | Video

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.