luni, 4 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Părinții elevilor chiulangii, contactați de polițiștii locali. Acțiunea, parte a unui proiect de combatere a abandonului școlar

  de Raluca Medeleanu | 16 noiembrie 2022, 4:24 PM | Educaţie | Știri Arad

  0

  imagine cu rol ilustrativ

  Unul dintre proiectele mai noi pe care le desfășoară Poliția Locală din Arad este combaterea fenomenului de abandon școlar, proiect realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Arad. Agenții de poliție locală efectuează periodic controale prin care verifică prezența sau absența de la ore a unor elevi pe care unitățile de învățământ i-a semnalat ca fiind problematici, aceste situații fiind aduse la cunoștința părinților, cărora li se solicită luarea de măsuri.

  „Am început în vară acest proiect, înainte a se încheia anul școlar. Inspectoratul școlar ne-a indicat două școli care se confruntau în cea mai mare măsură cu abandonul școlar. Bineînțeles că problemele identificare sunt în esență de natură socială, adică familii paupere, familii cu profil cultural care încurajează abandonul școlar la vârste fragede, familii care încurajează diferențierea de sexe între elevi. Rezultatele le-am transmis la cele două unități școlare, am învățat cum ar trebui să ne pregătim în viitor, deci va trebui să desfășurăm această activitate în mai mare măsură, cu implicarea structurilor de ordine publică, nu numai agenților constatatori nominalizați de către domnul primar. Deja, odată cu începerea noului an școlar am primit o serie de noi unități școlare în care colegii noștri se duc și preiau listele cu elevi care nu se prezintă în mod sistematic și ne vom îndrepta către părinți și familiile acestora care dacă după o perioadă de notificare în care nu vor lua măsurile necesare pentru a se îmbunătăți prestația școlară, vor beneficia de amendă și ulterior semnalarea situației către DGASPC. Eu cred că rezultatele, deși nu atât cât am dori noi, dar în oarecare măsură vor surveni”, ne-a declarat Adrian Toma, directorul Poliției Locale Arad.

  De exemplu, potrivit raportului zilnic al activităților agenților de Poliție Locală Arad, pe parcursul zilei de ieri, 15 noiembrie, au fost făcute în acest sens 11 astfel de verificări, la solicitarea conducerii Școlii Gimnaziale Iosif Moldovan, polițiștii locali de la evidența persoanelor însoțiți de polițiștii locali de la ordine publică s-au deplasat la domiciliul copiilor care au abandonat cursurile, culegând date despre motivul alegerii nefrecventării orelor școlare. Totodată s-a procedat la notificarea părinților privind obligativitatea trimiterii copiilor minori la școală, respectiv s-a adus la cunoștința acestora că nerespectarea celor menționate se sancționează.

  Întrebat fiind dacă se ia în considerare și efectuarea unor controale în localurile din municipiu, pentru a combate absenteismul școlar, Adrian Toma ne-a declarat că este în plan. „Am vrea să facem și lucrul acesta. Se poate face foarte bine împreună cu colegii noștri din Poliția Română care au realizat și în trecut astfel de activități. Cred că din punctul acesta de vedere, o atenție orientată în partea de nord-sud a centrului Aradului – unde se concentrează majoritatea localurilor unde copiii chiulesc – va permite realizarea unor progrese cu resurse minime în lunile următoare. Noi vom încerca și cu polițiștii locali…”, ne-a spus directorul Toma.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.