joi, 22 februarie, 2024

Special Arad Logo

  „Zâmbesc pentru 4 carduri la mall”. Un părinte revoltat publică convorbirile de pe whatsapp în care se discută despre cadourile educatoarei

  de Mihai Todoca | 25 noiembrie 2023, 10:44 AM | Educaţie | Recomandările editorilor | Știri Arad

  3

  O reminescență a comunismului sau gest de apreciere? Vorbim despre un subiect controversat, cel puțin pentru o grădiniță din Vlaicu (Lebăda… ne transmite un părinte revoltat), un subiect care apare la știri an de an, dar și pe grupurile de watsapp.

  E vorba despre cheta făcută de părinți (în foarte rare cazuri nu toți), care adună bani pentru a face cadouri cadrelor didactice cu prilejul unor zile precum 1 Martie, 8 Martie, ziua de naștere sau, cum e cazul nostru de azi, Crăciun. E o practică la care mulți dintre părinții noștri au participat, noi fiind elevi.

  Cum spuneam, un cititor ne-a trimis pe adresa redacției o discuție de pe un grup de watsapp, unde se vorbește despre strângerea de bani pentru cadourile de Crăciun care ar trebui să ajungă la „doamne”:

  „Este o grădiniță din Vlaicu, Lebădă. Fenomenul se întâmplă la toate grupele.
  1. Cadrele didactice nu refuză cu fermitate aceste practici. La Paștele din 2023 a mulțumit frumos pentru cadou, dar a rugat să nu mai adune părinții bani, pentru că a auzit discuții și nemulțumiri. Problema nu este ca nu este de bun simț sau deontologic, ci că au auzit vorbe și discuții!
  Educatoarele au situație financiară mult peste mulți dintre părinții din grupă, dar tot întind mâna și zâmbesc călduros pentru 4 carduri mall de 350 lei.
  Și asta în luna decembrie… când pentru fiecare casa cresc cheltuielile.  Dar tot se găsesc 2-3 mămici care doresc sa se evidențieze prin buna lor purtare și răsplătirea față de cadrul didactic! 
  2. Am trimis acest mail către președinte, guvern,ministerul educației, ISJ Arad nici o reacție!
  În eventualitatea publicării unui articol, cereți și o reacție a inspectoratului și ce masuri vor lua pentru combaterea acestor practici comuniste!
  Nu contează unde este unitatea de învățare, se întâmplă și la sate și la orașe. Se întâmplă și lângă mine și lângă voi, peste tot!
  Prin acestea, toată lumea arată copiilor de 4-5 ani cum se practică si cum trebuie făcut ca să nu scăpăm de metodele comuniste! Unde non-valorile sunt apreciate pentru pachetul primit în detrimentul pachetului de cunoștințe învățate!”

  2

  Așa se făcea pe vremuri

  Practica strângerii de bani în școli nu este una nouă. An de an, se strâng bani pentru renovarea unei săli de clasă, dotarea unor laboratoare, schimbarea mobilierului etc. Bani care vin de la părinți. Inutil să spunem că acest lucru ar trebui scos în afara legii și că pentru asemenea intervenții ar trebui să se ocupe Guvernul sau administrațiile locale, nicidecum părinții.

  Strângerea de bani pentru cadoul unui cadru didactic nici nu mai pare acum atât de controversat. Și totuși este. Pentru că ține de aprecierea fiecărui părinte, nicidecum o regulă de la care nu ar trebui să se abată.

  Din păcate, părintele revoltat care ne-a trimis rândurile de mai sus, nu ne-a precizat, chiar sub protecția anonimatului, despre ce grădiniță este vorba. Astfel, nu am putut să solicităm o poziție oficială din partea conducerii acesteia.

  Însă, luni, revenim cu o poziție a Inspectoratului Județean Școlar Arad.

  Citește și: Toate salariile profesorilor cresc. Pentru debutanți, cu aproape 25%. Ministrul Educației: „dacă profesorii nu se întorc cât mai repede la școală, va fi modificat calendarul examenelor”

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Câte grădinițe pot fi la Lebădă? Oricum se practică în toate, și nu numai la grădi, și la școli! În fiecare clasă sunt 2-3 mame , ,,bine puse” care dau tonul.
   Problema este a celor care au 2-3 copiii, și care n-au puterea a spune Nu, pentru că știu judecata de apoi a necontribuabililor!

   +16 voturi
   +1
   -1
  2. A face un cadou cu ocazia unei sarbatori, e de bun simt! Arata ca pretuiesti omul, ca il respecti, ca inseamna ceva pt tine! Profii, educatoarele, nu au cerut! Voi parintii sunteti vinovati! In cazul de fata, parintele trebuia sa le refuze ferm si public pe mamele „bagarete”! Si eu sunt parinte de elev, chiar presedinte de comitet! Am hotarat ca nu facem cadou comun, mai mult de „o floare”, un buchet! Cine vrea sa faca cadou individual …. e liber sa „bage” cati bani vrea! Daca nu ai curajul sa iti asumi pozitia, nu o arunca in carca altora! Apropo! Fratele meu a cotizat 15 euro pt o chermeza cu profii… in Germania! Si nimeni nu a dat pe spate!

   +14 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.