ParentX: mărturisiri și dezbateri pentru părinți de nota 10, în sala plină a Filarmonicii Arad
S-a discutat mult despre ce înseamnă să fii părinte, ieri seara, la Filarmonica Arad. Publicul care a umplut sala, la evenimentul ParentX, a asistat la dezbateri care au atins o multitudine de aspecte, de la greșeli făcute inconștient, la lecții uneori învățate chiar de la copii, pe care părinții tind uneori să-i ignore, în eroarea de a-i considera neexperimentați.
Au fost mărturisiri și sfaturi venite din partea mai multor personalități care au acumulat cunoștințe bogate de-a lungul vieții, dar s-a resimțit o energie pozitivă, o invitare la ieșirea din zona de confort și din miturile înrădăcinate, fără un ton dăscălicesc, ci – mai degrabă – o reuniune între prieteni care se cunosc de când lumea.
Printre ideile care au reieșit din discuțiile libere purtate de Răzvan Vasile, cofondatorul evenimentului, alături de invitații săi speciali, s-au conturat câteva idei principale, dintre care importanța pe care o are comunicarea reală, aprofundată, între părinte-copil, importanța prezenței ambilor părinți în viața micuțului, chiar dacă cei doi nu mai formează un cuplu, delimitarea dintre rolul unui părinte și cel de prieten, înțelegerea că viața copilului îi aparține lui, împreună cu toate dorințele și pasiunile sale, nu cele ale părintelui care, de multe ori, și-l dorește o clonă a propriului eu, dar și importanța găsirii unui echilibru în cantitatea de bine care îi este oferită copilului, astfel încât la atingerea maturității, el să nu ajungă să perceapă lumea ca pe o realitate paralelă, complet străină și stranie.
„Nu-i lăsați la telefon ori tabletă mai mult de 2 ore! Le dispare atenția și empatia”
Un mare accent s-a pus, încă de la început, pe pericolele cu care se confruntă tânăra generație care crește într-o lume diferită de cea a copilăriei celor care au crescut în epoca comunismului, ori la începutul anilor ’90. Acum, tinerii sunt bombardați de informații, ceea ce pe de o parte le dă posibilitatea să învețe o multitudine de lucruri noi, însă îi împovărează cu dificultatea distingerii celor utile din marea de divertisment care le erodează neuronii.
„Despre inteligența informațională… zi de zi suntem bombardați cu o avalanșă de informații care cumva, noi neavând atât de multe filtre, noi mai avem, dar copiii noștri nu prea, ei devin inundați și nu mai știu să preia în viață ce e bun și ce e rău. Ideea este următoarea: noi am primit la naștere două cadouri. Timpul și energia. Acolo unde nu este ambiția, acolo nu este timpul și energia. Citiți o carte pe care v-o recomand: Esențialismul. Acolo spune ceva foarte clar: doar 2% din ce facem noi în fiecare zi este esențial pentru noi. Hai să zicem 5%. Dar nu mai bine restul îl alocăm nouă, partenerului, copilului, dezvoltării personale?”, a spus Răzvan Vasile, în speech-ul de deschidere.
El a insistat apoi pe importanța limitării perioadei de timp în care copilul privește ecranul unui telefon, tabletă, ori laptop, atenționându-i pe părinți că efectele petrecerii timpului îndelungat pot avea urmări grave asupra formării creierului și a laturii emoționale.
„Chiar nu îl lăsați mai mult de 2 ore! Disciplină înseamnă fermitate cu blândețe, iar blândețe înseamnă iubire și empatie. Asta aveți de folosit voi. Dar nu-i lăsați. Le dispare atenția, iar unde e atenția, v-am zis, acolo-i ambiția și energia. Le dispare și empatia, nu mai comunică. N-ați văzut că-i întrebați: «Cum a fost la școală?», «Bine…», «Ok…». Și dacă îți dispare motivația, nu mai ai obiective. Și o viață fără obiective, este o viață fără direcție. Și o viață fără direcție, este o viață fără destin”, a mai spus Răzvan Vasile.
„Văd o generație de tineri neascultați”
Mihaela Tatu, pe de altă parte, a cărei fată are deja 40 de ani și cu care se mândrește că are o relație excepțională, a marșat pe importanța înțelegerii că copiii nu sunt o prelungire a propriului eu, ci sunt entități separate, cu voință și dorințe proprii: „Pe copii nu i-am făcut pentru noi, ci i-am adus pe lume și apoi trebuie să-i lăsăm să zboare”.
Vedeta de televiziune a mărturisit însă că a ajuns la această concluzie mai târziu în viață, recunoscând că una dintre greșelile făcute în tinerețe a fost că și-a educat fiica așa cum ar fi vrut ea ca mama ei să o educe pe ea. „Ceea ce nu e bine, pentru că ea nu este «eu»”, a spus Tatu. „Dar am învățat una de la cealaltă apoi să ne întâlnim la mijlocul drumului. Mi-am dat seama ulterior că în multe situații ea avea dreptate, așa că cel mai bine este să avem deschiderea constantă. Pentru că se adâncește prăpastia între părinți și copii atunci când mereu credem că e doar vina lor pentru totul. Ei nu mai au răbdare să povestească, ori noi, aroganți ce suntem, nu luăm în calcul că noi trebuie să avem răbdare să îi ascultăm. Văd o generație de tineri neascultați. Dar mi-am dat seama că au nevoie să fie ascultați și asta fac acum cu toți cursanții mei (…). Lăsați-vă copiii să experimenteze, să se angajeze! Dar când îi lăsați în lume, să fiți asigurați că sunt pregătiți”, a subliniat Mihaela Tatu.
„Nu le mai dați visele voastre lor! Noi când vedem diferențierea, credem că e ruptură, dar din contră, noi suntem complementari. Stați în dreapta lor să îi ghidați, nu în fața lor să nu mai aibă loc să-și deschidă aripile”, a completat Răzvan Vasile ideea.
„Din păcate e la modă să ai copilul olimpic”
Matematicianul Flavian Georgescu, care deține un centru de performanță pentru elevi, a dezvoltat ideea, afirmând că observă foarte mulți părinți care sunt obsedați să-și transforme copiii în olimpici în diferite domenii, însă fără să țină cont de talentul, ori pasiunile micuților:
„Din păcate e la modă să ai copilul olimpic. Nu e greșit, dar e important să fie la ce îi place cu adevarat și la ce e el bun cu adevărat, dar noi părinții proiectăm pe copii și nu e fair play. Ok, performanță. Dar hai să vedem care e vocația lor și să îi susținem, dar nu să îi forțăm. Mulți părinți cred că ei își susțin copiii, forțându-i să facă lucruri pe care ei nu le doresc”, a spus profesorul Georgescu, mărturisind că și el a fost la un moment dat pe cale să comită această greșeală cu copilul său, atunci când l-a îndemnat să se apuce de șah. Când antrenorul i-a spus că băiatul fredonează și se uită pe pereți, a început să fie mai atent la ce îi place cu adevărat, astfel că a renunțat la visurile cu șahul, lăsându-l pe băiat să-și urmeze propriile pasiuni. În acest fel, băiatul său a ajuns să fie campion la dans sportiv.
„Eu nu caut să fiu cea mai bună mamă, ci să fiu o mamă relaxată”
Pe rolul important, dar adesea trecut cu vederea, al tatălui în viața unui copil s-a focusat, aproape în totalitate, discursul Oksanei Ionașcu, mamă a 6 copii, cel mai mic fiind și el în sală, sâmbătă seara, cu suzeta în gură, privindu-și mămica de sus din lojă.
„Femeia mamă poate face cel mai de preț cadou copilului său: un tată. Viața este în general foarte bogată, generoasă, dar nu este întotdeauna doar ca în cărți, soț – soție, împreună până la adânci bătrâneți. Știm cu toții că se întâmplă mai nou tot mai rar, iar societatea în care trăim permite ca tatăl să nu își exercite rolul. Trăim într-o societate cu copii, mai puțin cu tați. Nu e un atac la adresa taților! Dar mama indiferent de circumstanțe, de relația femeie-bărbat, poate să îl dăruiască copilului pe tata”, a explicat Oksana Ionașcu, mentor& coach, exemplificând cu o multitudine de situații în care mamele transformă tații, în ochii copilului, în persona non grata. „Când noi mamele avem atitudine negativă asupra taților, noi frângem coloana vertebrală a copiilor (…). Copiii care au o relație bună cu tata, îl respectă, îl văd o figură în viața lor, excelează la partea structurată a lumii”.
Ea a marșat pe importanța încurajării relației dintre copil și tată, indiferent de situația din cuplu, fie că este vorba de o ceartă temporară dintre parteneri, fie de un tată care e adesea plecat din cauza serviciului, fie că este vorba de divorț. Mai mult, a subliniat că cel mai important nu este ca părinții să se concentreze pe tehnici de a fi de nota 10, ci de a avea o atitudine relaxată, pe munca în echipă, să se debaraseze de conceptul „copilul meu” și să treacă la „copilul nostru”, întrucât povara de a încerca constant să excelezi singur lasă amprente pe sănătatea mintală a adultului și pe dezvoltarea copilului:
„Eu nu caut să fiu nici cea mai bună mamă, ci să fiu o mamă relaxată. La psiholog apar foarte mult problemele de «părinți perfecți» pentru că acolo este un plafon foarte greu de trecut. Eu cu soțul meu încercăm să fim părinți relaxați, normali. Primim lucrurile așa cum sunt și ne bucurăm de copiii noștri(…). Indiferent cum e relația mea cu tata, cu soțul, e total diferită de raportul pe care îl am cu partenerul-părinte. Sunt două personalități total diferite. Când eu mă cert și supăr cu soțul meu, nu e același lucru cu mă cert cu tatăl copilului meu. Și e important de făcut această distincție”, a explicat Ionașcu.
„Copilul ajunge într-o casă frumoasă și o școală frumoasă, dar de unde mai ajunge el să înțeleagă și o altă realitate a celor care au mai puțin?”
Andreea Marin, pe de altă parte, prezentată drept „zâna televiziunii”, a avut o abordare poate neașteptată. În discursul ei, publicul a descoperit o femeie puternică, o reală forță, determinată prin argumente de necontracarat că cel mai important lucru în educație este echilibrul și stabilirea limitelor. Vedeta tv a crescut de la 9 ani doar cu tatăl, mama ei murind într-un mod violent, lăsând-o cu un gol care i-a amprentat o lungă perioadă din viață. Andreea Marin este și ea mamă, are acum o fiică de 17 ani, cu care se mândrește că are o relație de prietenie, însă pentru care s-a luptat să o mențină ancorată în realitate. Acum ea se pregătește să intre la o facultate în SUA și tocmai ce a ținut un speech pe tema leadership-ului.
„Noi nu am avut lecții de leadership la școală, nu aveam de unde (învăța așa ceva, n.red) nici după. Noi practic am învățat făcând lucrurile. E minunată șansa pe care o poți avea în ziua de azi față de cum am avut noi. Noi am învățat lovindu-ne și ne-am ridicat din genunchi. Cum să înveți altfel?”, a întrebat retoric Andreea Marin, afirmând apoi că ea demite teoriile moderne că părintele trebuie să fie prietenul cel mai bun al copilului, mai ales într-o lume ca cea de azi, cu atâtea pericole precum sunt drogurile:
„Ca să fim părinți mai buni, trebuie să fim părinți mai răi. Am luat exemplul de la tatăl meu, care când știa că ceva nu este pe calea cea bună, era de neclintit. Iar acum sunt mai multe pericole: drogurile. Trebuie să fim prieteni, să vorbim de la egal la egal, dar eu cred că am crescut bine copilul nefiindu-i prietenă așa cum e prietena de alături. Trebuie să îi impunem limite, dar nu pe un ton atât de autoritar, asta e altă poveste, dar copilul trebuie să aibă limite”, a explicat Marin.
„Nici în viața noastră de maturi nu putem face tot ce vrem, de aceea există poliție, legi (…) trebuie să ne facem drum printre aceste jaloane ale corectitudinii noastre: legi care ți le impune fireasca regulă de conviețuire (…). Pentru părinții din ziua de azi e chiar dificil să echilibreze balanța. Muncim de dimineață până noaptea ca să dăm copiilor noștri ce e mai bun. Dar fără să ne dăm seama, lipsind mult pentru ei, nu le dăruim timp de calitate. Nu e o vină, e incapacitatea noastră să echilibrăm această balanță, dar lor le lipsește categoric și formarea lor depinde categoric de timpul nostru dedicat lor(…). Copilul tot înțelege, înțelege, înțelege că lipsești, dar creezi apoi în el o breșă. Copilul ajunge într-o casă frumoasă și o școală frumoasă, dar de unde mai ajunge el să înțeleagă și o altă realitate a celor care au mai puțin? Dilema mea este cum îl fac să înțeleagă că există și o altă realitate. Copiii până nu se lovesc de o realitate, o înțeleg doar teoretic”, a spus Andreea Marin.
Acestea sunt doar câteva dintre ideile cu care au plecat acasă cei care s-au adunat aseară, în sala Filarmonicii. A fost o seară lungă, însă interesantă, cu dezbateri întinse pe mai multe ore, sfaturi și destăinuiri și de la alte personalități precum Părintele Necula, Andrei Niculae, dr. Elena Popa, Radu Bălănescu ori Eli Lăslean.
26 burse la MBAKids
Iar pe lângă „ustensilele” de parenting, evenimentul a adus în atenție și niște copii formidabili. În pauza dintre cele două părți de dezbatere ale evenimentului, au fost aduși pe scenă, pentru a primi aplauze, toți tinerii care alcătuiesc echipa campioană mondială de robotică Delta Force, iar apoi inventatorul Andrei Niculae a înmânat 26 de burse unor elevi cu mare potențial, de la Liceul Național Vasile Goldiș, Colegiul Național Moise Nicoară, Colegiul Național Preparandia Dimitrie Țichindeal, Liceul Național de Informatică, Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară, Liceul Baptist și Școala Gimnazială Avram Iancu. Toți aceștia vor beneficia de cursuri, în valoare totală de 1680 euro, timp de 6 luni la academia de tineri fondată de Răzvan Vasile, MBAKids.
Comentariile portalului
Daca tot sunteți la subiectul asta, căutați despre cura cu apa caldă. Scrieți un articol. Sănătate!
Nicio problemă, doriți să vă indicăm publicații gen Realitatea și România TV? Adică deținute de condamnați fugiți din țară care învârt rahatul (...)
Da, povestea este adevărată, dar incompletă. Swinton a lucrat pentru Times, pe urmă pentru Sun, primul și cel mai mare nume pentru așa zisul jurnalism galben (jellow journalism). (...)