vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Cel mai vechi stejar din Parcul Eminescu, pus la pământ. Un angajat al Parcului Natural Lunca Mureşului a tras semnalul de alarmă

    de Raluca Medeleanu | 28 mai 2023, 5:03 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad | Strada

    11

    Imaginile au devenit deja virale printre arădeni, pe rețeaua de socializare Facebook. Mesajele sunt toate de revoltă. Cum e posibil ca un arbore atât de valoros să fi fost pus la pământ? Care este logica din spatele deciziei municipalității? Un semnal de alarmă asupra gestului complet neoportun a fost lansat și de șeful pazei Parcului Natural Lunca Mureșului, Ovidiu Pîrv. De la acesta, aflăm că arborele era chiar cel mai vechi stejar din parcul respectiv.

    „26 mai 2023 – zi tristă pentru Orașul Arad. Primăria Arad a tăiat cel mai în vârstă, cel mai gros și monumental stejar din oraș, un copac situat la câțiva zeci de metri de Primărie.
    I-am cunoscut, cu o zi înainte de data de 26 mai, pe angajații de la serviciul edilitar din Primărie, persoane bine intenționate, dar hotărârea lor de a tăia un astfel de copac este total eronată. Siguranța populației nu intră în discuție în acest caz, aducând argumente cum este prezența unei scorburi situate la 2 m înălțime. O astfel de scorbură nu ar fi dus la ruperea acestuia, iar scorbura respectivă mai mult ca sigur a fost folosită ca loc de adăpost și reproducere pentru lilieci, exact în această perioadă. Se vede clar, în toate secțiunile că lemnul nu are nici o urmă de putrefacție și dacă veneam peste 100 de ani în parc stejarul era tot acolo.
    Primăria Arad, în 2019, a achiziționat un tomograf cu ajutorul căruia se trebuia să diagnostice copacii înainte să se decidă care trebuie tăiaţi, pentru că reprezintă pericol public. Cred că la ora actuală au două astfel de aparate, dar nu le folosesc pentru că specialistul avut a plecat la garda de mediu. Un astfel de aparat nu a costat decât 157.000 lei (fără TVA), dar folosirea lui ar fi dovedit că stejarul nu reprezenta nici un pericol public pentru populație și ar fi salvat un copac monumental, cu o valoare mult mai mare decât 157.000 lei”, a scris Ovidiu Pîrv, duminică, 28 mai, pe pagina sa de Facebook.

    Trebuie menționat că în Parcul Eminescu pe unii arbori chiar am putut observa încă din aprilie mici plăcuțe pe care stă scris „arbore tomografiat”. Momentan nu avem informații dacă și stejarul care a fost pus la pământ vineri a fost supus unei astfel de verificări.

    Vom reveni cu poziția Primăriei, cel mai probabil, în decursul zilei de mâine.
    arbori notati tomografiati parcul eminescu
    (unul dintre arborii tomografiați din Parcul Eminescu)

    În planurile de modernizare a Parcului Eminescu erau notați 22 arbori pentru tăiere

    Amintim că în toamna anului trecut a fost pus la transparență decizională un proiect de hotărâre care prevedea o modernizare a Parcului Eminescu, pentru a fi în ton cu tendințele actuale peisagistice. În studiu s-au avut în vedere 6 obiective principale, care au de a face cu estetica și funcționalitatea. Șeful de proiect a fost arhitectul Hamza Augustin-Răzvan, de expertiză s-a ocupat inginerul Cziszter Kalman, iar de peisagistică inginerul peisagist Silivășan Marius (de la Green Maze Design SRL).

    La partea de studiul peisager, au fost oferite indicații stricte privind conservarea actualilor arbori seculari, atrăgându-se atenția să se ofere o „atenție sporită asupra coronamentului arborilor trecuți de 40-50 de ani, în vederea sporirii siguranței vizitatorilor”, dar nu mai mult de 15% din volumul acesteia, și „asigurarea respirabilității și permeabilității la nivelul rădăcinilor principale vizibile la sol (…) prin evitarea tasării pe viitor a solului, dar și creearea de drenaj pentru zonele unde se regăsesc aceste exemplare”. De asemenea, se va păstra și suplimenta fondul de conifere, pentru păstrarea „caracterului distinct al parcului pe parcursul sezonului rece”.

    Pe de altă parte, se indica înlăturarea teilor tineri, pe motiv că supraaglomerează vegetația parcului, iar alți 22 arbori erau indicați pentru tăiere. Dintre aceștia însă, un procent de 20,6% făcea referire la arbori din specii invazive (de tip oțetar, de exemplu), iar restul erau arbori care au fost declarați prea degradați, fiind periculoși pentru persoanele care se plimbă în parc.

    Deși proiectul a fost la avizare la Comisia Zonală, proiectul de hotărâre nu a mai apucat să fie supus la vot în ședința din noiembrie 2022, întrucât a fost retras de pe ordinea de zi. De atunci, nu a mai fost readus în discuții, doar în cadrul unei conferințe de presă în care municipalitatea spunea că este în așteptarea fondurilor europene disponibile pentru astfel de investiții.

     

    •  Citește și:

    Primăria justifică tăierea stejarului din Parcul Eminescu: „prezenta stare de putrefacție” • Special Arad · ultimele știri din Arad

    Schimbarea la față a Parcului Eminescu. Putem avea încredere în calitatea saltului de la teorie la practică? • Special Arad · ultimele știri din Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Avem o grămadă de cocalari in palatul de justiție, în primărie sau prefectură care NU AU UNDE PARCA! De asta mizerabili nu vor abandona planul de a face parcare acolo.

      Propun o petiție sau să căutăm o soluție prin care sa obligăm cretinul care a ordonat tăierea să readucă altul pe cheltuiala proprie. Există tehnologie. Se descurcă…și el și colegii care l-au ajutat.

      +29 voturi
      +1
      -1
    2. Una din marile realizări ale lăcustelor pdl-iste specializate conform meseriei de baza (padurari, chelneri, necalificati, botoxati) în furturi și distrugeri din patrimoniul acestui oraș. Sunteți o mare rușine a acestei localități!

      +29 voturi
      +1
      -1
    3. Nu este nici o modalitate de a fi trași la răspundere cei care au făcut această faptă? Orice cetățean care lasă o grămadă de nisip in fata casei sale -primeste amenda,oricine pune o masa in fata unui restaurant,bar, fara autorizație-primeste amenda,oricine are o reclamă la afacerea sa pe domeniul public și nu e autorizata -primeste amenda,oricine merge pe dig cu bicicleta-primeste amenda,etc .DAR pe ăștia cine-i f#te?

      +27 voturi
      +1
      -1
    4. Zilele trecute se scria ca un anume Belmondo,interlop de frunte,ar fi plecat pe lumea cealalta.Pai ala avea mai mult caracter decat interlopii ce au comis o asemenea fapta nejustificata,vadit indreptata impotriva comunitatii.

      +6 voturi
      +1
      -1
    5. Chiar traiesc aievea! In tara care a „nascut” …. prostia! Traiesc momente istorice de „prostie”! Pt Romania nici nu e nevoie de vreun Putin, Viktor, fsb ori cia…! Distrug romanii totul! In numele …. civilizatiei! Doamne ….! Si nici nu le-ai luat Tu mintile! Asa s-au nascut! Bine ca nu-s roman …. etnic!

      +8 voturi
      +1
      -1
    6. Ordinari care sifoneaza bugetul public. Problema e ca nici printr-o demisie sau condamnare acest arbore secular nu va mai fi recuperat!

      Si nu este singurul in pericol, conform propunerilor locale!!! Daca nu a reusit Gigi Maxilar sa faca parcare acu cativa ani acolo, va reusi oare Bibi cu strategia rand pe rand?

      0 voturi
      +1
      -1
    7. De ce ati sters comentariul meu anterior? Doar eu raspund juridic!

      Degeaba arestati sau concediati pe oricine, acest arbore secular nu va mai fi recuperat niciodata.
      BLESTEME celor care sifoneaza fonduri si ne mai si distrug natura pe deasupra!

      Nu a reusit Gigi Maxilar sa faca parcare in spate la primarie, acum incearca altii sa elimine parcul arbore cu arbore?!

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    9 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.