vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Papa denunţă „sclavagiştii” în oraşul mexican Ciudad Juarez de la frontiera cu SUA

  de - | 18 februarie 2016, 12:20 PM | Internaţional

  0

  Papa Francisc a oficiat miercuri, ultima zi a vizitei sale în Mexic, o slujbă în oraşul Ciudad Juarez, la frontiera cu Statele Unite, un punct de trecere a migranţilor şi o zonă afectată de violenţe legate de traficul de droguri, relatează Reuters în pagina electronică scrie Mediafax.

  El s-a rugat pentru migranţii care sunt pregătiţi să-şi rişte viaţa şi să înfrunte aceste violenţe pentru a ajunge în Statele Unite.

  Candidaţii la învestitura republicană în vederea alegerilor prezidenţiale din noiembrie au transformat lupta împotriva imigraţiei ilegale într-una dintre principalele teme ale campaniei lor.

  Omul de afaceri Donald Trump a acuzat Mexicul că „ucide” Statele Unite cu forţa sa de muncă ieftină şi prin faptul că ar trimite pe teritoriul american „criminali, traficanţi de droguri şi violatori”.

  Trump l-a catalogat săptămâna trecută pe Francisc drept un personaj „foarte politic”, sugerând că Guvernul mexican l-a convins să oficieze această mesă „transfrontalieră” la Ciudad Juarez.

  „Să sugereze că Papa este un instrument al Guvernuui mexican, nu… Este într-adevăr foarte ciudat”, i-a replicat preotul Federico Lombardi, un purtător de cuvânt al Vaticanului, cu puţin timp înainte ca Francisc să sosească în oraşul de frontieră.

  „Papa vorbeşte întotdeauna despre problemele legate de imigraţie. Dacă domnul Trump ar veni în Europa, şi-ar da seama că Papa, în ceea ce priveşte imigraţia, le vorbeşte la fel tuturor, italienilor, germanilor, francezilor sau ungurilor…”, a adăugat el.

  Conducătorul Bisericii Catolice a criticat dur capitalismul, cu câteva ore înainte de mesa pe care a susţinut-o la aproximativ 70 de metri de bariera care desparte Mexicul de Statele Unite, în faţa unor directori de companii şi reprezentanţi ai sindcatelor din Ciudad Juarez, un oraş industrial situat în dreptul El Paso, de partea texană.

  „Fluxurile capitalurilor nu pot decide fluxurile populaţiei”, a declarat Francisc, denunţând „mentalitatea dominantă care caută profitul maximum, imediat şi cu orice preţ”, dar şi „exploatarea angajaţilor consideraţi obiecte pe care le arunci după ce le foloseşti”.

  „Sclavagiştii de astăzi vor avea de dat socoteală lui Dumnezeu”, a spus el.

  Papa a denunţat, de asemenea, o „spirală a violenţei şi iadul drogurilor” care-i obligă pe mulţi oameni să-şi părăsească ţările şi să emigreze în Statele Unite, în contextul în care candidaţi la preşedinţia americană dezbat o eventuală expulzare a „imigranţilor ilegali”, într-o mesă încărcată de un mesaj politic, comentează Deutsche Welle.

  „Nu putem nega criza umanitară care a antrenat, în ultimii ani, migrarea a mii de oameni, ce au străbătut sute de kilometri, cu trenul, pe autostradă sau pe jos, prin munţi, deşerturi şi zone neprimitoare”, a spus Francisc.

  „Ei sunt fraţii şi surorile noastre, expulzaţi de sărăcie şi violenţă, traficul de droguri şi crima organizată”, a declarat Papa argentinian la încheierea acestei vizite de cinci zile în Mexic.

  Mii de mexicani, locuitori din America Centrală şi asiatici au încercat, în ultimii ani, să traverseze frontiera, în Statele Unite, prin punctul de trecere dintre Ciudad Juarez şi El Paso.

  „Nedreptatea îi radicalizează pe tineri, ei sunt «carne de tun», sunt persecutaţi şi ameninţaţi atunci când încearcă să iasă din spirala violenţelor şi din iadul drogurilor”, a adăugat Suvernaul Pontif, referindu-se la violenţele provocate de către carteluri de droguri ce afectează mai multe regiuni din Mexic.

  Mesa a fost transmisă în direct, printr-o legătură video, pe stadionul Sun Bowl din El Paso, unde aproximativ 30.000 de persoane s-au adunat să privească evenimentul.

  Sursa: Mediafax

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.