marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Până și județele Satu Mare sau Vaslui au atras mai multe fonduri europene nerambursabile decât Aradul

    de Special Arad | 7 iulie 2019, 4:11 PM | Business | Naţional | Știri Arad | Topic special

    1

    (foto: turismmarket.com)

    Topul judeţelor din România în exerciţiul financiar 2014-2020

    Ilfov, Bucureşti, Constanţa, Cluj şi Bihor se află în vârful clasamentului zonelor care au atras cele mai multe fonduri europene în actualul exerciţiu financiar (2014-2020), arată datele furnizate de Ministerul Fondurilor Europene, potrivit Ziarului Financiar. Judeţul Arad a avut 80 de contracte, însumând 700 milioane lei. Nu este cea mai rea „performanţă“, dar e departe de a fi una „strălucită”. De exemplu, peste Arad se situează județe precum Suceava și Mehedinți (756 milioane lei), Caraș-Severin (767 milioane lei), Vaslui (816 milioane lei), Prahova (846 milioane lei), Dâmbovița (851 milioane lei), Mureș (866 milioane lei) și Satu Mare (988 milioane lei).

    Vorbim de proiecte care sunt atât ale autorităţilor publice, cât şi ale companiilor, ale ONG-urilor, şcolilor, universităţilor, a precizat noul ministru al fondurilor europene, Roxana Mînzatu, în cadrul primei sale conferinţe de presă de la preluarea mandatului.

    Printre judeţele care au atras finanţări mai mari de 1 miliard lei se mai numără Timiş (1 mld. lei), Iaşi (1,5 mld. lei), Vrancea (1,8 mld. lei), Braşov (1,1 mld. lei), dar şi Dolj (1,24 mld. lei) şi Vâlcea (1,16 mld. lei).

    La polul opus se află judeţul Teleorman, cu finanţări în valoare de 199 mil. lei şi 42 de proiecte, urmat de judeţele Ialomiţa, care a contractat 39 de proiecte cu finanţări europene de 247 mil. lei, şi Giurgiu cu finanţări de 252 mil. lei şi 50 de contracte finanţate cu bani europeni.

    3 harta fonduri ue

    Chiar dacă Ilfovul a derulat mai puţine contracte (48) pentru proiectele accesate, valoarea finanţării europene a acestora a depăşit 10 mld. lei, în timp ce Bucureştiul a derulat 260 de contracte cu o finanţare europeană totală de 6,83 mld. lei, arată datele oficiale.

    Pentru judeţul Constanţa au fost semnate 208 contracte finanţate cu fonduri europene cu o valoare totală de 5,9 mld. lei, în timp ce Clujul a atras fonduri europene în valoare de 4,53 mld. lei în baza a 370 de contracte. Pentru judeţul Bihor au fost semnate 176 de contracte cu o valoare a finanţării europene de 2,36 mld. lei.

    Toate aceste sume se încadrează în exerciţiul financiar 2014-2020, care se va încheia la sfârşitul anului viitor şi reprezintă contractele semnate pentru care s-a aprobat finanţare europeană. Ministerul Fondurilor Europene spune că rata de absorbţie totală a României din acest moment pentru fondurile europene se ridică la 30%, cu o finanţare totală din bani europeni de 9,25 mld. euro din alocarea totală de 31 mld. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Asta e un adevăr doar ca arădeni nu au înțeles asta. Singurul lucru ce au înțeles este ca Deaia nu se face nimic în Arad ca nu vrea Ponta și PSD. Zilele trecute ma uimit un personaj cu aceasta explicație și de aici am dedus ca acest tovarăș primar nu e un oare cine are papagal sa ii prosteasca pe fraieri.
      Doamne mulți ai în ograda și sar gardu cu usa deschisa.
      Asta e fraților ne meritam soarta ca uni nu au votat uni nu votat cu ochi închiși și Deaia trăim vremurile astea de anonimat.
      Bravo tovarășe sigur acum ești fericit la Bruxelles ca ai sabotat Aradul sa nu se dezvolte.

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    9 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.