sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Palcu, balastiera și elicopterul

  de Ioana Costaș | 7 aprilie 2023, 8:36 AM | Culise | Topic special

  7

  Omul de afaceri Ovidiu Palcu a fost reținut joi într-un dosar  în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, executare de activități miniere fără permis sau licență de concesiune, executare de lucrări pe ape sau care au legătură cu apele fără avizul de gospodărire, încălcarea obligaţiilor de desfiinţare a lucrărilor şi aducerea terenului la starea iniţială, fiind vorba despre balastiera de la Horia. Cea despre care toată lumea vorbea că este a omului de afaceri Ovidiul Palcu. Dar știați deja acest lucru.

  Împreună cu Ovidiu Palcu, a fost reținut și un bătrân de 72 de ani, cel care ar fi – în acte – administratorul unei părți a balastierei de la Horia, de unde – spune Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad – au fost exploatate „1.094.394 tone agregate minerale fără a deţine permis, autorizație de mediu, respectiv aviz sau autorizaţie de gospodărire a apelor, de pe un teren aflat în extravilanul localității Horia, comuna Vladimirescu, agregate minerale care au fost ulterior comercializate”.

  Astfel, susțin anchetatorii – „s-a omis evidenţierea în actele contabile ori în alte documente a operaţiunilor comerciale sau a veniturilor astfel realizate, creându-se bugetului de stat un prejudiciu de 3.027.638 lei, la care se adaugă un prejudiciu rezultat din neplata redevenţelor, în sumă de 167.995, 958 euro”. Prejudiciul a fost estimat la 4 milioane de lei. Dar știați și asta.

  Mai știați și că în 26 iulie 2022, la aceeași balastieră, cea de la Horia, a fost un incendiu. Un container în care se aflau mai multe calculatoare a luat foc, Special Arad relatând despre incident.

  Ovidiu Palcu, contactat telefonic la acel moment, a declarat că în gheretă nu se aflau documente, ci doar ceva calculatoare mai vechi și că paznicul de la balastieră a adormit, astfel că focul a fost observat târziu, containerul fiind distrus în întregime de flăcări. Însă, când ne-a răspuns la telefon, Ovidiu Palcu e ca și cum și-a asumat proprietatea asupra balastierei…

  Citește și: Containerul cu calculatoare și alte documente de la balastiera omului de afaceri Ovidiu Palcu a ars marți dimineață „lângă” paznici

  Ei bine, ce nu știți este faptul că în ziua în care incendiul a izbucnit la containerul/gheretă/sediul balastierei, autoritățile aveau planificat un control.

  Sursele noastre ne-au relatat că la acest control era stabilit să participe polițiști, angajați ai Administrației Naționale Apele Române – Arad, ai Gărzii de Mediu Arad și ai Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, și urma să aibă loc în dimineața de 26 iulie 2022.

  Controlul propriu zis nu a mai avut loc deoarece, spun sursele noastre, autoritățile nu au putut trece de poarta încuiată. La balastieră se afla un angajat, cel mai probabil paznicul, care – potrivit surselor noastre – a întrebat ce vor, iar când a aflat pentru ce sunt acolo, a replicat că nu poate vorbi pentru că nu are împuternicire de la șeful lui. Așa că acest control a fost reprogramat.

  Palcu. Cu elicopterul, la balastieră

  La a doua încercare de a verifica actele și situația balastierei de la Horia s-au prezentat aceleași autorități. De data aceasta poarta nu mai era încuiată, paznicul spunând că are împuternicire de la șeful său doar să deschidă poarta, nu să răspundă la întrebări. Controlul nu a avut loc nici de această dată pentru că la câteva minute după ce Poliția, Apele Române, Garda de Mediu și ANRM au ajuns la poarta balastierei, a venit Ovidiu Palcu. Și nu oricum, ci cu elicopterul.

  Sursele noastre spun că au auzit un zgomot asurzitor, iar apoi au văzut un  elicopter deasupra balastierei. Elicopterul a aterizat la distanța, iar din el a coborât Ovidiul Palcu, susțin sursele noastre. Omul de afaceri i-ar fi făcut un semn paznicului, care s-a scuzat spunând că-l cheamă șeful său, a încuiat poarta balastierei, s-a urcat în elicopter împreună cu Ovidiu Palcu și au decolat, polițiștii și reprezentanții Apelor Române, Gărzii de Mediu și cei ai ANRM rămânând perplecși în fața unei situații cu care nu se mai confruntaseră.

  Totuși, controalele nu au ocolit balastierele familiei Palcu. Vorbim despre patru societăți comerciale deținute de diverși membri ai familiei Palcu și un interpus, cel reținut joi împreună cu Ovidiu Palcu.

  Este vorba – potrivit listafirme.ro – despre societățile comerciale Calypsso Oil Srl (Sebiș) – administrator Teodor Palcu; Agregate Cariera Srl (Bocsig) – administrator Teodor Palcu; Balastiera Horia Srl (Bocsig) – administrator Elena Palcu și Nolio Restaurant Srl (Horia) – administrator Alexandru Dănuț Ene. Toate firmele enumerat au aceleași două domenii de activitate, potrivit codurilor CAEN: extracția pietrei ornamentale și a pietrei pentru construcții, extracția pietrei calcaroase, ghipsului, cretei și a ardeziei (carieră de piatră) și extracția pietrișului și nisipului, extracția argilei și caolinului (balastieră).

  Amenzi de 550 de mii de lei

  Firma Calypsso Oil Srl a primit trei amenzi anul trecut: una de 100.000 de lei (în baza Legii 292/2018, privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului; art. 23, alin. (1) care prevede că „pentru proiectele prevăzute de prezenta lege este interzisă realizarea acestora fără obținerea deciziei etapei de încadrare/acordului de mediu și a aprobării de dezvoltare”) și câte două amenzi a 50.000 de lei fiecare (în baza OUG 195/2005, privind protecția mediului și a OUG 92/2021, privind regimul deșeurilor).

  Agregate Cariera Srl (Bocsig) a fost amendată cu 50.000 de lei în baza OUG 195/2005, privind protecția mediului, Balastiera Horia Srl (Bocsig) a primit o amendă în valoare de 50.000 de lei, tot în baza OUG 195/2005, iar firma Nolio Restaurant Srl (Horia) a fost amendat cu 50.000 de lei, dar a mai fost sancționat și cu două amenzi a câte 100.000 de lei fiecare. Toate amenzile au fost aplicate în baza OUG 195/2005. În total, 550.000 de lei.

  Amenzile au fost aplicate de comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Arad. În fapt, comisarii de mediu au depus și două sesizări penale la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad în ceea ce privește societatea comercială Nolio Restaurant Srl deoarece nu a adus terenul la forma inițială după ce fusese excavat.

  Viața angajaților de la Mediu nu a fost ușoară după ce au aplicat amenzile și au înaintat sesizările penale în ceea ce privește firmele de mai sus. În ziarul deținut de Ovidiu Palcu, anul trecut, în luna august și în luna septembrie au apărut o serie de articole denigratoare la adresa comisarilor care au efectuat controale și au dispus măsuri (citiți aici, aici și aici).

  Iar mica tiradă a omului de afaceri nu s-ar fi limitat doar la comisarii Gărzii de Mediu Arad. Milionarul ar fi avut ceva de împărțit și cu angajații Apelor Române. Potrivit surselor noastre, acesta le-ar fi reproșat că au mers în control la balastieră – este vorba despre cele două controale eșuate. Ce le-ar fi reproșat nu e greu de imaginat, având în vedere că fostul director al instituției a fost prins luând mită de la administratorul unei balastiere din județul Arad.

  Palcu: „Da’ ce-am făcut? Că pun înapoi!”

  În fapt, povestea balastierei de la Horia ar fi în felul următor: lângă balastiera se află un teren pe care, spun sursele noastre, Ovidiu Palcu l-ar fi achiziționat, prin interpuși, la un moment dat. Terenul, în suprafață de aproximativ 10 hectare, ar fi fost exploatat, adică s-a scos balast. În urma unui control, omului de afaceri arădean i s-a pus în vedere să aducă terenul la forma inițială deoarece – spun sursele noastre – nu ar fi avut autorizație pentru excavare. „Da’ ce am făcut? Că pun înapoi! Da’ ce am făcut?”, ar fi reacționat omul de afaceri.

  Potrivit surselor noastre, imediat după control, terenul a fost vândut către doi bărbați. Aceștia ar fi umplut găurile lăsate în urma excavărilor cu ce au avut la îndemână, adică gunoi, în urma acțiunilor lor și cei doi bărbați s-ar fi ales cu o sesizare penală.

  Trebuie însă să facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

  Ovidiu Palcu este un om de afaceri de succes, cu firme în domeniul construcțiilor civile și industriale, însă acesta a devenit cunoscut în județul Arad în urma numeroaselor contracte de construcții pe care le are cu administrația locală, în special în construcția drumurilor. Din anturajul omului de afaceri fac parte europarlamentarul Gheorghe Falcă, acesta fiind nașul lui Ovidiu Palcu, dar și deputatul arădean Glad Varga, care este și membru în comisia pentru mediu și echilibru ecologic, dar și partenerul de șah al milionarului, aceștia petrecându-și împreună vacanțele. 

   

  Citește și: Bătaie în biroul patronului Inteco Holding, Ovidiu Palcu. Un partener de afaceri care-și cerea banii munciți a fost „călcat pe cap”

  Citește și: Arogantul Palcu „Ciulasă” Ovidiu a uitat cum e să faci pipi pe tine-n Catedrală… între Servicii și DNA

   

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Stai liniștit că nu se va întâmpla nimic cu el. Mai primitive sunt ”instituțiile statului de drept”. De fapt p@lcu e o creatie a dna-ului de pe vremea lu Iotcu. Si atunci l-au prins cu facturi false, evaziune la greu și l-au scapat… că l-au vrut pe iotcu…. Depinde pe cine vor acum…

   --3 voturi
   +1
   -1
  2. apele romane stiau de ani de zile, au fost avertizati ca mizeriile lui afecteaza panza freatica in apropiere de Horia, periculos daca aradenii saraci beau apa de la robitnet. Mafie ca si boxerul de la malul muresului cu interventii pe la ministri si amenintari in stil mafiot

   +13 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.