sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Palatul Copiilor, o ruină pentru care proprietarul a încasat chirie de peste 1.9 milioane lei de la Ministerul Educației

    de Raluca Medeleanu | 28 iunie 2023, 8:05 AM | Administraţie

    5

    O clădire frumoasă, cu adevărat emblematică de pe Bulevardul Revoluției. O clădire în care generații de-a rândul de arădeni au multe amintiri frumoase din copilărie. Palatul Copiilor este acum într-o stare deplorabilă, iar soarta lui este incertă.

    Clădirea care găzduiește Palatul Copiilor a fost construită între anii 1880-1890, aparținând unei familii bogate de negustori înnobilați din Ghioroc (de aici denumirea de Palatul Andrenyi). Imobilul în stil neoroman cu elemente neoromantice are o suprafață construită 2.575 mp și are 37 camere.

    În comunism, a fost preluat de stat și a devenit Palatul Pionierilor, denumire care în 1990 a fost schimbată în Palatul Copiilor.

    Apoi, în 2004, a fost retrocedat (perioadă aproximativă în care a avut loc și ultima renovare exterioară), iar proprietarul a scos imobilul la vânzare în 2017, dar de atunci nu s-a mai întâmplat nimic. Pe an ce trece, a devenit tot mai deteriorat. Acum, de exemplu, o parte a balconului dinspre curte are probleme structurale, fiind oprit cu o bandă accesul pe el (vezi galeria foto de la finalul articolului). Clădirea este înregistrată ca „monument istoric”.

    Pentru a putea continua să își desfășoare activitatea acolo, Palatul Copiilor a început să plătească chirie din 1 noiembrie 2007, în speranța ca pe viitor să fie mutat într-un alt sediu. Planul părea să se concretizeze, în 2011 începând lucrările pe strada Miron Costin, unde a început șantierul pentru clădiri noi, moderne, atât pentru Inspectoratul Școlar Județean cât și pentru Palatul Copiilor. Dacă sediul IȘJ a fost inaugurat în 2017, cel pentru activitățile extrașcolare ale elevilor nu este nici până la ora actuală finalizat.

    Palatul Copiilor, încă în așteptarea mutării într-un sediu modern

    20220504 104401

    În 2022, la o vizită pe șantier, când se împliniseră 9 ani de la începerea lucrărilor, presa era informată că cel mai probabil lucrările vor ajunge la final următorul an. Acum însă, potrivit IȘJ, „în funcție de finanțarea primită de la Ministerul Educației, estimăm că noul sediu al Palatului Copiilor si elevilor va fi finalizat în Decembrie 2024. În acest moment investiția este finalizată în procent de 88%”. Deci o decalare de încă un an.

    Costul total al investiției se ridica anul trecut la 39.882.000 lei, o creștere considerabilă dacă ne amintim că valoarea inițială era calculată la 29.483.000 lei. O întârziere de zece ani a produs o scumpire de circa 10 milioane de lei. Să vedem câte milioane se vor mai aduna până când vom putea asista la tăierea oficială a panglicii!

    Până atunci însă, activitățile extracurriculare ale elevilor continuă într-o clădire-ruină. Suntem în al 15-lea an în care Palatul Copiilor plătește, din fondurile Ministerului Educației, o chirie de 10.354,20 lei pe lună proprietarului.

    „Totalul achitat pentru chirie pentru perioada 01.11.2007 – 18.05.2023 este de 1.936.235 lei”, ne-a declarat IȘJ Arad.

    Palatul Copiilor sediu Bulevardul Revolutiei 69 5

    Aproape 2 milioane de lei a încasat proprietarul din chirie, în decurs de 15 ani. Clădirea istorică arată însă jalnic acum.

    Întrebată fiind dacă a luat măsuri prin care să mustre proprietarul pentru această degradare, așa cum a făcut și în alte cazuri, în baza Hotărârii Locale prin care sancționează proprietarii care nu își îngrijesc clădirile / terenurile din municipiu, Primăria Arad ne-a declarat că și proprietarului clădirii Palatului Copiilor de pe Bulevardul Revoluției nr.69 i-a fost majorat impozitul pe imobil. Procentul stabilit conform HCLM nr.694/2022 este de 100% majorare a impozitului.

    Aflăm de la Primărie și că la începutul acestui an, în 10 ianuarie, i-a fost eliberat proprietarului un certificat de urbanism în vederea reabilitării fațadei principale, de pe bulevard. Dacă lucrările urmează să înceapă în curând și dacă va fi vorba, într-adevăr, de o reabilitare, nu de o simplă renovare, ținând cont că vorbim de un monument istoric, rămâne de văzut. În plus, ar fi de bun augur ca reabilitarea să nu se oprească doar la fațada exterioară, dat fiind faptul că și părțile dinspre curtea interioară au nevoie de reparații, mai ales balconul central despre care menționam că are și probleme structurale la unul dintre stâlpii de susținere.

     

    • Citește și: Zece-i cu noroc? IȘJ speră ca noul sediu al Palatului Copiilor să fie inaugurat anul viitor. Panglica trebuia tăiată în 2013 • Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. La asa administratie vai de noi! Nu cladirea ISJ-ului trebuia finalizata ci cea a Palatului Copiilor!!! ISJ-ul consuma resurse degeaba! Fiecarui inspector trebuia sa i se aloce un spatiu in cadrul colegiilor pe care le avem in functie de specialitate! Se fac doar afaceri nu educatie, nu grija pentru copii si profesori, nu grija pentru bolnavi – partidele politice au bugete din taxele platite de noi si-si impart functiile, fotoliile, sinecurile! Toate institutiile sunt conduse de politicieni si avem din ce in ce mai multe institutii “descentralizate” cu “organe” si organigrame bine platite – chirie, inchiriere si alte gaselnite…ceea ce nu prea mai avem este…speranta si increderea ca ceva mai poate fi asezat pe temelii sanatoase, normale! Lupii, paznici la oi!

      +2 voturi
      +1
      -1
    2. Al dracu cum domnu’ primar nu vede pericolul pentru cetățeni când este langa instituția în care „lucrează” dar știe că, copacii sunt adevăratul pericol pentru arădeni.

      Cum au ieșit ca furnicile după ploaie la cutremur să vadă ce și cum i-ar palatul copiilor care este lângă ei se dărâmă văzând cu ochii.

      Off topic: …domnu’ primar, orașul ăsta arată ca un oraș părăsit. Zona Poltura de exemplu, se îneacă în bălării de 60/70 cm. Atât zonele publice cât și cele private. NU VĂ E JENĂ?

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    1 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.