joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Control judiciar modificat în cazul lui Ovidiu Palcu, cercetat pentru exploatarea ilegală a peste 1 milion de tone de balast

  de Ioana Costaș | 25 mai 2023, 12:49 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  1

  La Poliție o dată la două săptămâni. Asta a solicitat Ovidiu Palcu Tribunalului Arad, instanța hotărând întocmai în privința măsurii controlului judiciar dispusă la începutul lunii aprilie pe numele omului de afaceri care deține societatea comercială Inteco Holding. Până la decizia Tribunalului Arad de ieri, 24 mai, Palcu trebuia să se prezinte la Poliție o dată la șapte zile. Acum însă, în urma deciziei instanței, omul de afaceri se va prezenta la sediul IPJ Arad o dată la două săptămâni.

  În ziua perchezițiilor ce au avut loc la domiciliul și la firma acestuia, în 6 aprilie, Palcu a fost reținut pentru 24 de ore, iar apoi a fost plasat sub măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

  În urmă cu câteva zile, Ovidiu Palcu a înaintat o plângere în ceea ce privește măsura preventivă luată pe numele său, aceasta fiind soluționată de Tribunalul Arad. Instanța a admis plângerea omului de afaceri și a dispus modificarea programului de supraveghere, astfel că Ovidiu Palcu nu va mai trece o dată la 7 zile pe la sediul IPJ Arad, la Biroul Supravegheri Judiciar, ci o dată la două săptămâni.

  În soluția pe scurt a Tribunalului Arad, postată pe portal.just.ro, se arată următoarele: „Admite în parte plângerea formulată de inculpatul Palcu Ovidiu Iulian, împotriva ordonanţei din data de 16.05.2023 emisă de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad dată în dosar. În temeiul art. 213 alin. 6 Cod procedură penală, modifică programul de supraveghere întocmit de Serviciul de investigaţii Criminale, Biroul Supravegheri Judiciare a IPJ Arad în executarea obligaţiei de a se prezenta la organul de poliţie însărcinat cu supravegherea sa dispusă în cadrul măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpatul Palcu Ovidiu Iulian prin Ordonanţa din data de 07.04.2023 emisă de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad dată în dosar, în sensul că inculpatul se va prezenta la Serviciul de Investigaţii Criminale – Biroul Supravegheri Judiciare a IPJ Arad o dată la două săptămâni, în ziua şi la ora fixată de acest organ, sau ori de câte ori este chemat. Menţine celelalte dispoziţii cuprinse în ordonanţa prin care a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar şi în ordonanţa din data de 16.05.2023 emise de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad în dosar. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia inculpatului şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei astăzi, 24 mai 2023”.

  Reamintim cititorilor că la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad se desfăşoară cercetări penale faţă de Ovidiu Palcu și Alexandru Ene, reprezentanţii legali ai unei societăţi comerciale, cu privire la comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, executare de activități miniere fără permis sau licență de concesiune, executare de lucrări pe ape sau care au legătură cu apele fără avizul de gospodărire, încălcarea obligaţiilor de desfiinţare a lucrărilor şi aducerea terenului la starea iniţială.

  Potrivit procurorilor „din probatoriul administrat în cauză a rezultat faptul că în perioada 2020-2021 suspecţii au exploatat 1.094.394 tone agregate minerale fără a deţine permis, autorizație de mediu, respectiv aviz sau autorizaţie de gospodărire a apelor, de pe un teren aflat în extravilanul localității Horia, comuna Vladimirescu, agregate minerale care au fost ulterior comercializate, omiţându-se evidenţierea în actele contabile ori în alte documente a operaţiunilor comerciale sau a veniturilor astfel realizate, creându-se bugetului de stat un prejudiciu de 3.027.638 lei, la care se adaugă un prejudiciu rezultat din neplata redevenţelor, în sumă de 167.995, 958 euro”.

  Citește și: Palcu, balastiera și elicopterul

  Citește și: Agenția pentru Protecția Mediului Arad: „Nu am autorizat excavările pe terenul de lângă Balastiera de la Horia

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  5 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.