marþi, 23 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Ovidiu Balint: Ce are România cu Călin Nemeş şi cu Ion Lucian?

    de Ovidiu Balint | 16 februarie 2016, 8:51 AM | Opinii

    4

    Sunt sigur că cei tineri nu ştiu cine a fost Călin Nemeş. Bătrânii nu-şi mai amintesc de el. Nu sunt sigur dacă tinerii ştiu cine este Ion Lucian. Lăsând la o parte faptul că, la un moment dat, au fost contemporani, pe cei doi îi unesc două caracteristici: profesia şi caracterul. În cazul lor profesia include şi profesionalismul, iar caracterul include şi curajul atitudinii. Până la sacrificiu. Din păcate acest enunţ nu poate deveni o regulă. Amândurora, Sistemul a reuşit să le ucidă strălucirea.

    Acum nişte ani, Călin Nemeş se sinucidea în public, la Cluj. Gestul său suprem a fost un protest împotriva sensului spre care se îndrepta politica statului român. Actorul a crezut că sacrificiul lui va schimba, dacă nu destinul României, măcar moralitatea poporului. Sistemul s-a uitat la el ca la un mort. Nici măcar ca la un actor mort. Poporul s-a uitat la ştire şi l-a uitat. După nişte ani România a acelerat pe sensul de care se temea şi pe care l-a prezis Călin Nemeş. Acum sunt români care se sinucid din cauza sărăciei. Alţii îşi cumpără plasme la care să privească ştirile despre sinucigaşi, în timp ce mestecă un cartof prăjit comandat de la vreun mall.

    După nişte ani cele trei puteri în stat îşi caută dreptatea în justiţie, iar justiţia se bate cu statul român pentru drepturi. În fine, puterea executivă cere părerea poporului despre legitimitatea legislativului pe care poporul l-a ales.

    După nişte ani, de la moartea actorului Călin Nemeş, actorul Ion Lucian a ieşit la pensie. Din cauza vârstei, nu din cauza talentului. Pentru Sistem nu a contat nici strălucirea lui. Aşa că, după decenii în care a bucurat sufletele mai multor generaţii, Sistemul l-a pus să aleagă: ori pensie, ori muncă; ori recunoştinţă, ori continuitate. Maestrul Ion Lucian s-a făcut că nu înţelege că scena e veşnică, iar spectatorul e muritor. Prin urmare, a ales să îşi sacrifice recunoştinţa.publicului şi să muncească în continuare. Crezând că gestul său va schimba, dacă nu destinul politic al poporului, măcar moralitatea politicii, a acceptat să ofere interviuri la programele de ştiri şi în ziarele rămase pe piaţă. Şi poporul şi politica s-au uitat la ştiri, sau le-au citit. Seara. Pentru că dimineaţa, unii s-au dus la muncă, alţii la cantinele sociale, alţii la magazinele ieftine, şi foarte puţini s-au dus să îşi cumpere bilete la spectacole de teatru.

    Acum, Călin Nemeş este cetăţean de onoare. Post-mortem. Ion Lucian are medalia Legiunea de Onoare, oferită de statul francez. În viaţă. Şi? Primul a murit pentru o cauză pe care numai el a crezut-o nobilă. Cel de al doilea trăieşte pentru o cauză pe care numai el o crede nobilă. Nouă ne place stalul. Din care putem aplauda viaţa şi moartea artistului, după care putem pleca acasă mulţumiţi de sacrificiul lor. Patriotismul nu este pentru artişti. Este pentru cei care luptă cu arma în mâinile furişate pe sub masa negocierilor politice.

    Datorită lui Ion Lucian abia acum îl înţeleg pe Călin Nemeş. Ceea ce nu înţeleg, este ce are România cu Călin Nemeş şi cu Ion Lucian? Poate, nimic! Dar, atunci, de ce îi uită?

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Romania si felinarul rosu.

      Tinerii nu stiu, iar batranii nu-si mai amintesc de Nemes.Foarte corect.Oare sa se fi intamplat acest lucru datorita unei strategii care am putea spune ca ar tine de un anumit terorism informational aplicat in tara asta de foarte mult, mult timp?Am putea aminti ca facand parte din acest terorism informational, marile minciuni nationale, marile tabuuri, falsificarea invatamantului, a istoriei, deturnarea adevarului, trunchierea si manipularea informatiilor in presa si televiziune, in religie, in sfera universitara.Pur si simplu in Romania adevarul a fost masacrat iar urmele lasate de un comunism tribal aidoma celui din tarile Africii, sunt adanci.
      Traim astazi zile triste in care minciuna simpla, voluntara, intrebuintata constient ca mijloc de actiune, este o practica frecventa in politica, in institutiile de stat, administratie, sindicate si in oricare dintre centrele puterii.
      A devenit o banalitate ca minciuna este parte integranta a vietii politice, ca ea reprezinta un mijloc deopotriva de guvernare si de opozitie, ca este un instrument vital in Romania. Continua inselatorie ambianta, trimful minciunii, in care s-a inconjurat realitatea, fac din noi doar o natie de mincinosi, perfizi si idioti.Ce mai conteaza un Nemes sau ceea ce a insemnat gestul lui?
      Romaniei i-a fost pus demult felinarul rosu.Poporul se simte bine asa, se prostitueaza cu placere si nici macar nu-l deranjeaza ca tara asta a ajuns prostituata Europei.Aceasta tara si locuitorii ei mai valoreaza ceva doar din considerente pur economice si legate doar de marje de profit, in rest, cand n-o mai fi nimic de stors, vandut si pradat, mai vedem noi dupa, dar pana atunci liber la bordel!Doar ca vom ramane si penetrati si cu banii luati.
      Romanii sunt un caz aparte, care cu siguranta va deveni candva un studiu de caz, romanii nu vor sa fie liberi!Fara indoiala ca aceasta povara a libertatii a atarnat greu pe umerii nostri dupa 1989, trebuia sa ne conducem singuri, sa fim gospodari, si am demonstrat!

      0 voturi
      +1
      -1
    2. Bravo Ovidiu!.Excelent articol.Ma bucur enorm pentru modul intelept in care iti pregatesti scrierile.Este,dupa umila mea parere un articol de colectie.Pentru ca imbina amintirile cu sensibilitatea, realismul cu parerea de rau,dar si durerea si zuciumul interior al unui om caruia ii pasa…Ii pasa de semeni,de cei din jur,de tara.Cati sunt oare ca tine Ovidiu? Multi,putini….nu stiu,Dar te rog continua,pentru ca trebuie sa perseverezi.Dar oare noifacem ceva ca sa (te)meritam?Raspuns:te citim si…atat.

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.