luni, 6 mai, 2024

Special Arad Logo

    Oscar Special (9) Get Out – „I have a dream” – varianta horror / comedie (înfricoșător de) neagră

    de Tomck@t | 25 februarie 2018, 6:08 PM | Film | Oscar Special | Recomandările editorilor

    0

    (foto: wheresthejump.com)

    Privind trailer-ul filmului, ai impresia că ai de a face cu un film horror. Un film horror cu negri, ca să ne-nțelegem. Apoi, filmul primește o nominalizare la Globurile de Aur în secțiunea „Best Musical or Comedy” și nu mai înțelegi nimic. Dă-l dracu’, zici, e doar o pată neagră ca să dea bine în ochii publicului american, să fie trendy. La urma urmei, și „Deadpool” a fost nominalizat anul trecut în aceeași categorie, chiar dacă la prima vedere e doar un film de acțiune pentru copii, un blockbuster bazat pe benzi desenate. Ajungi, deci, la concluzia că totul e doar o glumă. Apoi te pui să te uiți la film într-o marți seară (că n-ai altceva mai bun de făcut) și te lămurești: Dă-te, mă, de aici, e chiar o glumă! Devine interesant în schimb când realizezi că „Get Out” este în mod voit o glumă… și nu orice glumă, ci una neagră, neagră de tot. Și, deși e o glumă proastă în principiu, e excelent făcută!

    Ajungem, deci, la Oscaruri. Unde – ca să vezi! – filmul primește patru nominalizări dintre cele mai importante: „Cel mai bun film”, „Cel mai bun actor în rol principal (Daniel Kaluuya)”, „Cea mai bună regie (Jordan Peele)” și „Cel mai bun scenariu original (tot Jordan Peele)”. Iar ca să ne înțelegem din nou, Jordan Peele ăsta e afro-american. Na! Mare brânză de oaie neagră, zici, păi e #OscarsSoWhite toată ziua și toată noaptea cea întunecată de tot, despre ce vorbim, totuși? Cine-i regizorul ăsta, la urma urmei? IMDb zice că singura chestie cu care a mai ieșit din beznă a fost „Key and Peele”, un serial TV creat și jucat de el și Keegan-Michael Key, rulat pe Comedy Central, pentru care a primit o grămadă de nominalizări din 2014 până în 2016 la Primetime Emmy Awards, ieșind câștigător, ultima oară, la categoria „Outstanding Variety Sketch Series”. A mai apărut ca actor și în serialele „MadTV” și în „Fargo”.

    keegan michael key jordan peele

    Keegan Michael Key și Jordan Peele. Foto: Variety

    Dar cine e Kaluuya ăsta, actorul foarte negru, cu ochi cam dubios de galbeni și sticloși? Tot în diverse seriale TV am putut să-l vedem și poate chiar ne mai aducem aminte de el și din începutul filmului „Sicario”, respectiv… (bine, cam altă discuție) de când cu nominalizările astea din ultima perioadă, mai mult ca sigur a sărit în evidență (chiar dacă nu are rolul principal) în mult-aclamatul „The Black Panther”, care… by the way, este orice, dar nu primul supererou negru de la Hollywood, așa cum încearcă să ne bage pe gât merchandiser-ii producției.

    Atenție! Începând de aici SPOILER cât de cât (negru cât de cât)

    MV5BMTUxMjEzNzE1NF5BMl5BanBnXkFtZTgwNDYwNjUzMTI@. V1 SX1777 CR001777998 AL

    Foto: IMDb

    Revenind la „Ieși afară!”, pardon… „Get Out!” (tradus la noi, creativ de mama focului, „Fugi!”), în primele 2 – 3 minute ți se dă de înțeles că va fi mult sânge, lovituri de baseball în cap și astfel de întâmpinări drăgăstoase, feeling-ul implementat din start fiind exact ca atunci când te plimbi singur-singurel, noaptea, pe o stradă pustie și necunoscută, iar un chițcăit de veveriță te face să scapi un strop în chiloți și să sari în primul boschet. Niciodată nu ți-a trecut prin cap că și un „nigga brotha in da hood” poa’ să aibă aceeași experiență, dar aici, în acest film, e clar: cam asta-i tendința.

    Apoi, în următoarele 15 – 20 de minute se schimbă placa. Pare un film calm, politically foarte correct, care – mormăi bănuitor, frecându-ți barba cea neagră, neagră de tot – prinde atât de bine la Oscaruri pentru că… uite, dom’le, ce cuplu interrasial frumos și modern – tipul negru, tipa albă – ce armonie, ce ușurare! În sfârșit, normalitate, tati! Cei doi își fac bagajele ca să facă o vizită la părinții fetei, prezentându-l ca viitorul soț de nădejde… sau ceva de genul. OK, tipa recunoaște că tati și mami nu știu încă de culoarea cam destul de evidentă a pielii băiatului, dar nicio problemă – ne liniștește tipa -, tati oricum e un mare fan Obama. Aleluia, amin! Apoi, pe drumul suspect de pustiu, lovesc cu mașina un cerb venit de nicăieri. Efecte sonore de horror, tot tacâmul. Mai luăm o gură de aer când ajungem la casa părinților fetei, oameni foarte de treabă… ia uite, dom’le, nici o expresie șoadă pe fețele lor când băiatul negru de tot iese din mașină.

    Dar de aici încolo, totul se transformă într-un vis ciudat…

    care devine, treptat, un coșmar negru ca gaura lui Hector din care, în mod bizar, nu poți să te trezești.

    maxresdefault 2

    Foto: captură trailer / YouTube

    Apar servitori – negri, bineînțeles – spălați pe creier, apar cuțite de tăiat ceapă în mâna negresei care e dusă rău de acasă, apare frățiorul tipei cam rasist așa, un pic, apare mama psiholoagă care face vrăji necurate cu o linguriță și o cană de ceai, apare un alt „nigga brotha” înfricoșător de straniu (care a devenit deja un meme), apare blitz-ul, strigătul „Get Out!”… și înspre final, cam toți au tendința să dispară fără urme, așa cum au apărut.

    Misterul poate fi bănuit înainte să fie deslușit, dar detaliul ăsta nu am să-l mai dezvălui, uită-te la film când o să ai ocazia (într-o marți seară în care n-ai altceva mai bun de făcut)!

    1mdhri

    Foto: imgflip.com

    Premii Oscar?

    Având în vedere că filmul e o mustrare și în același timp o batjocorire socio-politică a problemelor rasiale din America, destul de inteligent transpusă într-o comedioară neagră dar în definitv ușurică, părerea mea e că ar trebui să se mulțumească cu nominalizările, chiar și așa exagerate.

    În mod normal:

    Printr-o minune ca la o trezire la viață după o lovitură cu bâta de baseball în moalele capului… sau mai degrabă printr-o demostrație de corectitudine față de reminiscențele scandalului #OscarSoWhite, e o posibilitate minoră la categoria „Cel mai bun scenariu original”.

    În mod anormal:

    Un film care nu are ce căuta la Oscaruri, „The Shape of Water”, are în acest an cele mai multe nominalizări (13) și pare să fie favoritul criticilor. Lumea s-a întors de dos, e clar, deci având asta în vedere (plus „Moonlight”-ul vieții de anul trecut), nu trebuie să ne facem griji. Și Oscarurile au ajuns într-un vid negru, negru de tot.

    Să sperăm, totuși, că e doar o glumă bună.

    via GIPHY

    Nota autorului:

    nota arrival

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.