vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Modificări la Premiile Oscar în urma pandemiei COVID, „Black Lives Matter” și mișcării feministe. Ceremonia a fost amânată pe 25 aprilie

    de Special Arad | 16 iunie 2020, 10:50 AM | Film | Internaţional

    0

    Următoarea ediţie a galei de decernare a premiilor Oscar a fost amânată cu două luni din cauza pandemiei de COVID-19 şi a fost programată pe 25 aprilie de Academia de film americană (AMPAS), instituţia care atribuie aceste recompense prestigioase, informează Agerpres, citând agenția de știri AFP.

    Iniţial, cea de-a 93-a ediţie a galei Oscar trebuia să aibă loc pe 28 februarie, însă criza sanitară declanşată de noul coronavirus a determinat închiderea cinematografelor şi a bulversat calendarul producţiilor hollywoodiene.

    AMPAS a decis în acest context să extindă perioada de lansare a filmelor eligibile la Oscar, modificând termenul limită de la 31 decembrie 2020 la 28 februarie 2021. Academia de film americană speră astfel „să ofere cineaştilor flexibilitatea necesară pentru a-şi termina şi a-şi lansa filmele fără să fie penalizaţi”, au precizat reprezentanţii instituţiei într-un comunicat.

    Cele mai multe dintre cinematografele americane rămân închise şi numeroase filmări au fost stopate în Los Angeles şi în alte zone ale lumii din cauza temerilor legate de o eventuală reizbucnire a epidemiei de COVID-19.

    Decizia anunţată luni alimentează totodată speranţele că viitoarea gală Oscar va putea să se desfăşoare în formatul ei obişnuit, cu multe vedete prezente la eveniment, fără să se transforme într-o ceremonie „virtuală” de înmânare a acestor premii, care ar fi mult mai puţin strălucitoare.

    Gala Oscar a mai fost amânată în trecut, aşa cum s-a întâmplat în 1938 după inundaţiile din Los Angeles, în 1968 după asasinarea lui Martin Luther King şi în 1981 după tentativa de asasinare a preşedintelui Ronald Reagan. Însă niciodată această ceremonie nu a fost decalată cu mai mult de o săptămână.

    Măsuri relaxate și în ceea ce privește eligibilitatea, dar și noi măsuri de incluziune, datorită mișcării „Black Lives Matter”

    AMPAS şi-a relaxat deja recent regulamentul pentru a permite participarea producţiilor cinematografice lansate direct pe servicii de streaming. Membrii Academiei au precizat totodată că această regulă nouă se referă în mod exclusiv la ediția din 2021.

    Totuși, filmele concurente trebuie să fie puse la dispoziția juriului pe serviciul de streaming propriu al Academiei (la care au acces doar membrii juriului) în termen de 60 de zile de la lansare și, în același timp, anul curent este ultimul în care Academia mai acceptă primirea filmelor concurente în format fizic, pe DVD, scrie Deadline.

    Membrii Academiei au anunțat că vor accentua și incluziunea socială, ceea ce se va resimte în primul rând în nominalizări, cu privire la minoritățile americane, în mod special producțiile cu și despre afro-americani. De asemenea, se va lua în calcul și mai pronunțat decât până acum participarea femeilor în lumea filmelor.

    Recent, Academia a inclus-o pe regizoarea de culoare Ava DuVernay în rândurile președinților de juriu, mărind numărul membrilor feminine la 26 din 54, și numărul oamenilor de culoare la 12. De asemenea, cea de-a 92-a ediție a Premiilor Academiei Americane de Film va fi produsă de două femei, Lynette Howell Taylor și afro-americanca Stephanie Allain.

    S-a mărit și numărul cinematografelor americane considerate eligibile pentru a lua în calcul un film proiectat. Măsura vine tot în urma pandemiei Covid-19.

    În sfârșit, Academia a mai decis și să combine două categorii foarte similare, Sound Editing și Sound Mixing, într-o singură categorie, reducând astfel numărul categoriilor la 23.

    Și tot în domeniul muzical, în categoria „Cea mai bună coloană sonoră” vor fi de acum eligibile filmele care au minim 60% muzică originală.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.