joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Premiile Oscar introduc noi reguli privind diversitatea şi incluziunea, pentru eligibilitatea la categoria „Cel mai bun film”

    de Tomck@t | 9 septembrie 2020, 12:58 PM | Film | Oscar Special

    0

    Filmele care vor concura la Premiile Oscar în categoria „Cel mai bun film” vor fi nevoite să respecte anumite criterii privind incluziunea socială și diversitatea etnică și rasială, scrie BBC.

    Totuși, noile norme vor deveni obligatorii abia din anul 2024, pentru Ceremonia de Premiere din 2025, la a 96-a ceremonie.

    Academia Americană de Film a anunțat că va introduce patru norme, din care cel puțin două vor fi obligatorii pentru eligibilitate: Standard A: „Onscreen Representation, Themes and Narratives”, Standard B: „Creative Leadership and Project Team”, Standard C: „Industry Access and Opportunities” şi Standard D: „Audience Development”.

    Fiecare normă are criterii care cer includerea persoanelor din grupuri subreprezentate, precum femeile, persoane din grupuri etnice sau rasiale subreprezentate, din comunitatea LGBTQ+ şi persoane cu dizabilităţi fizice şi cognitive.

    De exemplu, Standard A prevede ca cel puţin unul dintre actorii principali sau secundari să aparţină unui grup etnic sau rasial minoritar; distribuţia trebuie să fie formată în proporţie de 30% din actori din cel puţin două grupuri subreprezentate; şi/sau tema principală să fie centrată pe un grup subreprezentat.

    Totul a început cu #OscarsSoWhite

    Premiile Oscar au fost intens criticate în ultimii ani pentru lipsa diversității, în primul rând pentru ignorarea filmelor cu și despre afro-americani. Academia Americană de Film a încercat să contracareze scandalul mediatic #OscarsSoWhite, nominalizând și chiar votând astfel de filme, cum ar fi „Moonlight” – un film nu numai cu afro-americani, ci și despre homosexualitate – ales „Cel mai bun film”; „Black Panther” – film despre supereroi cu un box-office uriaș – nominalizat în categoria „Cel mai bun film” și „Green Book” – un film despre probleme rasiale, ales „Cel mai bun film”. Totodată, Mahershala Ali a primit pentru a doua oară statueta pentru „Cel mai bun actor într-un rol secundar”.

    Totodată, Academia a încercat să evidențieze în ultimii ani și filmele cu reprezentanții altor naționalități, minoritari în SUA, cum ar fi filmul „The Shape of Water” – regizat de mexicanul Guillermo del Toro, ales „Cel mai bun film”; și ultimul exemplu, filmul sud-coreean „Parasite” – votat „Cel mai bun film”.

    Problema era că în fiecare an doar un film sau maxim două filme dintre cele nominalizate îndeplineau criteriile incluziunii și a diversității.

    Acum, Academia speră să dea un imbold pe termen lung și pentru producătorii de filme, în vederea incluziunii și diversității.

    Deocamdată, „Cel mai bun film” este singura categorie a premiilor Oscar la care se vor aplica noile norme.

    Rămâne de văzut, în schimb, cât de mult vor influența aceste norme categoriile „Cel mai bun actor” și „Cea mai bună actriță”, categorii în care actorii dintr-o anumită minoritate au fost până acum neglijați parțial sau complet.

    Noile norme au fost întocmite de un grup de lucru condus de guvernatorii Academiei DeVon Franklin (producător de filme și speaker motivațional) şi Jim Gianopulos (președintele Paramount Pictures).

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.