Oscar Special 2025: Sebastian Stan e Donald Trump cel tânăr sau actorul și sălbaticul





E bine să stabilim de la început că nominalizarea la Oscar a doi actori din filmul The Apprentice este o surpriză. Iar surpriza cea mare este că pentru rol principal a fost nominalizat Sebastian Stan, actorul de origine română, cel care îl interpretează în film chiar pe Donald Trump cel tânăr. Până și Stan a fost surprins, așa cum a și spus-o, mulțumind Academiei pentru curaj. Și asta tocmai când se afla în România la pregătirea unui film românesc regizat de Cristian Mungiu.
Celălalt nominalizat, Jeremy Strong, e într-o situație mult mai plăcută, interpretarea rolului avocatului-maestru al lui Donald Trump aflat la începutul carierei, Roy Cohn, fiind chiar o banalitate după multele filme în care persoana avocatului apăruse deja.
Foto: Apprentice Productions Ontario INC. / Profile Productions 2 APS / Tailored Films LTD. / sursa: Variety
De altfel, sindromul marchează filmul ca atare, The Apprentice (Învățăcelul) fiind primit de opinia publică americană interesată de cinema cel puțin contradictoriu. Clint Eastwood și Paul Thomas Anderson au respins oferta de a-l regiza, iar marile case de filme americane s-au fofilat și ele, astfel încât The Apprentice rămâne un film independent, susținut financiar de mai multe case de filme mici din State, Canada, Irlanda și Danemarca.
Motivul e evident: filmul a apărut tocmai în perioada campaniei electorale care l-a pus pe Donald Trump pentru a doua oară în Casa Albă. Reacția lui Trump nu a întârziat, numind filmul imediat după apariție: „a defamatory, politically disgusting hatchet job” , adică o defăimare politică dezgustătoare. Altfel spus, este evident că în noua ordine politică americană filmul nu are șanse de succes, chiar dacă deja a reușit să-și scoată cheltuielile și să producă un mic profit.
Sursa: Ziarul de Iași
Pe Rotten Tomatoes, site-ul cel mai cunoscut și apreciat de prezentare a filmelor, cu toate acestea, stă chiar nesperat de bine, având 83 de puncte, ceea ce îl așează între filmele foarte bune.
Dar care e totuși problema?, vă întrebați poate cei care n-ați văzut filmul și nici nu sunteți foarte interesați de politica cea mare.
E simpă de tot: ocupându-se de începutul carierei lui Donald Trump, înainte de toate ca om de afaceri, filmul, scris de un jurnalist foarte bine situat în context, ne prezintă imaginea unui Donald Trump ahtiat după putere, preocupat strict de câștig, sacrificând orice pentru a le obține. Inclusiv pe avocatul Cohn, cel care l-a învățat „meserie”, i-a insuflat cele trei „reguli de bază” ale succesului: tot înainte fără să recunoști nimic și transformând orice, până și înfrângerea, în victorie.
Regizat de Ali Abbasi, un danez de origine iraniană, filmul, fără discuție, nu este o capodoperă, chiar dacă reușește destul de des să propună scene foarte bine construite, chiar memorabile. Prinde foarte bine atmosfera bogătanilor și a „jucătorilor” politici din New Yorkul anilor 70-80, oferindu-ne o imagine destul de precisă despre jocul din culise al marilor afaceri. Pe undeva ne aduce aminte de cinematografia minimalistă a scandinavilor, poate tocmai de aceea criticii și publicul american reacționează reținut.
Dar acest minimalism strălucește atunci când vine vorba de jocul actorilor.
Jeremy Strong e impresionant în rolul avocatului-maestru, corupt și cinic până la loc comanda, nominalizarea sa la Oscarul pentru rol secundar masculin nu este deloc întâmplătoare. Dar nici Maria Bakalova în rolul Ivanei Trump nu este de ici-colo.
Foto: Pief Weyman / Variety
Și uite așa, încet și tiptil, ca să nu producem panică, ajungem la Sebastian Stan în rolul lui Donald Trump cel tânăr. Faptul că a fost nominalizat la Oscarul pentru rol masculin principal, chiar și în condițiile nefavorabile schițate mai sus, spune totul despre performanța actorului. Da, Sebastian Stan este copleșitor și nu e vorba de gesticulația, mimica care te duce cu gândul la actualul președinte american, ci de ceva mult mai profund și inefabil: identificarea nuanțată și rafinată cu personajul.
Nimic surprinzător în faptul că sunt destui critici, inclusiv americani, care îl văd printre cei mai mari actori americani de cinema ai momentului. Perfect de acord cu ei, subsemnatul crede că doar temerile care provin din situație îi vor refuza premiul.
Chiar dacă are o concurență serioasă în Adrien Body (Brutalistul) și Timothee Chalamet în rolul lui Bob Dylan din A Complete Unknown. Și atunci încă nici nu l-am pomenit pe mereu impresionantul Ralph Fiennes în Conclave.
Dar chiar dacă Chalamet va lua premiul pentru interpretarea lui Bob Dylan cel tânăr, autorul acestor rânduri nepretențioase consideră că Stan este mult peste el în rolul tânărului Trump.
Nota autorului:
Explicația notelor:
Zero stele – Execrabil. Epifania prostiei
1 stea – Prost
2 stele – Slab
3 stele – MEH… treacă-meargă
4 stele – Destul de bun
5 stele – Bun
6 stele – Foarte bun
7 stele – Capodoperă
Mai multe recenzii de film, în rubrica „Oscar Special”
Comentariile portalului
E o idee foarte buna. Fenomenul este evident și mult crescut în ultimele luni, de când sunt postaci chiar plătiți pentru asta. Sa vedem ce înseamnă asta (...)
Erata: “… o singura data…”
As propune redactiei ca voturile privind comentariile sa poata fi facute o singura de acelasi votant! Distorsioneaza perceptia vis a vis de articol!