joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Osânda și despre cum suntem osândiți să nu ne placă romanul românesc

    (foto: Diez.md)

    De mult doream să abordez această temă, a romanului românesc! Chiar mi-am propus ca, undeva în toamnă, chiar să fac o „cură” de romane românești. Să recitesc câteva, să citesc cărți noi – noi pentru mine – să reintru în atmosfera romanului clasic românesc. După cum spuneam, pofta o aveam de mai demult, dar mi s-a deschis un apetit suplimentar chiar în seara de Înviere, când „butonam” în așteptarea orei de plecare la biserică. Și, am dat de Osânda, pe TVR2. Un film bun, care a încercat din răsputeri să respecte cartea. Dar cartea, o capodoperă.

    Și de-aici, de la setea de literatură românească, la comparația cu actualele generații, n-a fost decât un pas. Chiar așa, în ziua de azi – de fapt de vreo 20 de ani – generațiile noi nu mai citesc. Sau, ca să îndulcesc puțin critica, nu prea mai citesc. Cititul nu mai e la modă, au apărut telefoane performante, calculatoare performante, internetul e foarte generos… Iar dacă tot mai pune mâna câte unul pe o carte, literatură românească antebelică și interbelică nu se află printre preferințe. De ce?

    În primul rând, de vină e… însăși școala. A citi literatură românească e o obligație pentru copii, or știm că obligația e sinonimă cu corvoada. De aici și o adevărată repulsie nu doar față de scriitorii ale căror opere sunt în programa școlară – mulți dintre ei greoi, depășiți, față de modul actual de asimilare a informației –, ci față de întreaga literatură clasică, considerată (repet, uneori pe bună dreptate) depășită. Și, dacă pornim cu o adversitate față de ceva, trebuie argumente serioase pentru a-I „întoarce” pe adolescenți. Profesorii, mulți dintre ei, impun autorii, în loc să intre într-un dialog cu elevii, să îi atragă spre literatură.

    Nici vremurile nu mai sunt cele ce-au fost, sunt multe alte tentații de petrecere a timpului liber, față de acum 30-50 de ani. Dar, oricât de mult s-ar schimba lumea, unele romane sunt nemuritoare. Aș închide bucla, amintind de „Velerim și Veler Doamne”, cartea care a inspirat filmul Osânda. Acum, dacă spun Firicel, o mare parte o să-mi spună Las Fierbinți și foarte puțini își amintesc de cățelandrul lui Manlache. De fapt, cam aici se face diferența, marea majoritate a noilor generații trăgându-și seva cunoașterii din show-uri simpliste, seriale de doi bani sau de pe internet, din surse îndoielnice și prost scrise.

    Cum spuneam, trăim o dramă pe a cărei amploare nu o realizăm la adevărata ei dimensiune. Suntem osândiți la superficialitate.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Noile media facilitează transmiterea informației în sensul în care o imagine face cât 1000 de cuvinte. Viteza transmiterii informației devine uriașă mai ales în comparație cu romanul. Copiii și-au dezvoltat abilități de prelucrare, mai mult sau mai puțin superficiale, a informațiilor transmise prin imagini la un nivel pe care noi adulții nici nu ni-l imaginăm. Viteza de melc care caracterizează cititul unei cărți depășește nivelul de acceptarte al copiilor (al majorității lor).
      Aș spune că este un proces obiectiv. Nu spun că este bine ci doar că este un fenomen absolut real.
      Pe de altă parte tyrăim într-o lume infectă caracterizată de oportunism, de abilitatea de a ne găsi scuze pentru jegul moral pe care-l acceptăm cotidian. Mizeria asta nu este vine copiilor care nu mai citesc ci tocmai a generației nboastrew care a citi la greu. Valorile și experiențele transmise prin intermediul literaturii nu sunt altceva decât piedici în calera oportunităților vieții. La modă este nemernicia, tupeul și ilogica conveabilului subiectiv și astea se cam sparg în literatură și astfel nu este bine să-ți educi copilul și să-i transmiți valori decât dacă îți dorești să aibă o viață chinuită de frustrări.
      Societatea noastră este plină de Costeli miniștrii de interne, primari cu mai multe cărți scrise decât citite.

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    0 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.