sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Originea celor trimiși la origini în urma judecății celor fără de judecată

    de Lucian Dănilă | 18 iulie 2018, 4:09 PM | Sport

    2

    A plouat în ultimele zile, a plouat cu de toate. Nu o să fac nicio referire la clăbucii ce-i vedeam aseară în centrul Aradului, nici la inundațiile din Lalașinț sau alte localități  din județ sau din țară, ci o să scriu despre ploaia de jigniri, de înjurături, de frustrări care a căzut în ultimele zile pe rețelele de socializare, după succesul Franței la Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia.

    „Africa a câștigat trofeul”, este probabil gluma de prost gust care a sintetizat toate comentariile jignitoare la adresa naționalei conduse de Didier Deschamps, glume care au apărut și în urmă cu 20 de ani, după succesul lui Zidane, Dessaily, Vieira, Petit și acea generație extraordinară a fotbalului francez.

    Oameni fără judecată au trimis la origini această națională a Franței, mulți dintre ei sub falsa impresie că au devenit peste noapte fani ai Croației. Probabil niciunul dintre acești postaci nu țineau cu Croația atunci când Turcia lui Mircea Lucescu învingea gruparea echipată în pătrățele alb-roșii în preliminarii, trimițând echipa lui Modric și Rakitic într-un meci decisiv la Kiev, cu Ucraina și apoi într-o dublă de baraj cu Grecia. Probabil, după ce această generație extraordinară a Croației va dispărea, niciunul dintre acești oameni care au jignit naționala din Hexagon, nu va mai găsi nimic comun cu Croația, așa cum nu mai găsim noi românii nimic în comun cu Galatasaray după plecarea de la Istanbul a lui Hagi sau Gică Popescu. Dar așa le place unora să fie, fani de ocazie, sau „hateri” în orice condiții. Dacă îți place Messi îl faci praf pe Ronaldo, dacă admiri Barcelona, cei de la Real sunt „gunoaie”, sau ajung să se bucure de insuccesul Germaniei sau Argentinei mai tare decât s-ar bucura de o mărire de salariu. Mintea oamenilor e ciudată uneori și reacționează de cele mai multe ori emoțional în detrimentul rațiunii.

    „Naționala neagră”, „asta nu e Franța, ăia sunt ciori”, „ăsta nu e fotbalul francez, uită-te la Franța din 1982 care nu avea niciun negru, aia era Franța”, sunt alte aberații apărute atât online, cât și în discuții cu tot felul de așa ziși microbiști. Echipa care duminică la Moscova a câștigat finala Cupei Mondiale este sută la sută produs al fotbalului, al educației, al culturii franceze. Această țară măcinată de multe ori de conflicte etnice (deși în Franța nu există etnii), această țară greu zguduită de atentate generate de diferențe religioase, această țară în care populația de culoare neagră pare a fi la fel de numeroasă ca cea de culoare albă în multe dintre stațiile de metrou din Paris, performează la cel mai înalt nivel atât din punct de vedere economic cât și din punct de vedere sportiv. În plus, Raoul Diagne era jucător de culoare și evolua în echipa națională a Franței în 1931…

    Nu mai puțin de 19 jucători dintre cei 23 din lot au alte origini decât cele franceze. Acesta este un adevăr care nu poate fi contestat, dar toți cei 23 de mari fotbaliști care au reprezentat Franța în Rusia au învățat fiecare pasă, fiecare dribling, fiecare deposedare la școlile de fotbal din Franța. Un număr de 20 dintre cei 23 de jucători chiar s-au născut în Franța, țară în care ei au fost educați, au fost formați ca sportivi și în a cărei cultură au crescut. Cei mai mulți au făcut referiri jignitoare la jucătorii de culoare din echipa Hexagonului, dar poate puțini știu că nici albii nu sunt din moși-strămoși francezi. Portarul Hugo Lloris are origini catalane, Antoine Griezmann este copilul unui german și a unei portugheze, bunicul său fiind fotbalist în prima ligă a Portugaliei cu zeci de ani în urmă, la Pacos de Ferreira. Mai mult, Griezmann, poate cel mai bun fotbalist francez, a plecat la 15 ani în Spania, la Real Sociedad, fiind descoperit de scouterii acestui club la un turneu desfășurat în Franța. Griezmann nu a jucat niciodată ca senior în campionatul Franței, fiind acum superstarul lui Atletico Madrid! Un alt jucător alb, Lucas Hernandez, și el de la Atletico Madrid, are și cetățenie spaniolă, iar Olivier Giroud se trage dintr-o familie cu vechi rădăcini în Italia.

    Cum ar fi fost pentru cei care contestă originea fotbaliștilor francezi ca Gică Hagi sau Ladislau Boloni să nu fi jucat pentru România. Hagi este machedon, Boloni este etnic maghiar. Am dat doar aceste exemple pentru că au fost doi dintre cei mai buni fotbaliști români din istorie.

    Dacă Mbappe, sau Kante, Matuidi sau Varane, Pogba sau Tolisso, Dembele sau Kimpembe, s-au născut și crescut în Franța, în ce echipă națională trebuiau să evolueze? Sau era mai bine dacă refuzau convocarea doar pentru că sunt de culoare neagră? Doar trei dintre cei 23 de jucători din lotul Franței nu s-au născut pe teritoriul francez. Portarul Steve Mandanda s-a născut în Zair, la Kinshasha, dar s-a mutat cu familia în Franța când avea doar 2 ani. A locuit la Evreux, iar primul sport pe care l-a practicat a fost boxul. Samuel Umtiti, fundașul Barcelonei, s-a născut în capitala Camerunului, la Yaounde, dar locuiește în Franța tot de la vârsta de 2 ani. Thomas Lemar, atacantul care a evoluat pentru Monaco iar acum este la Atletico Madrid, s-a născut în Guadelupe, dar la 15 ani a fost dus în Franța evoluând la Caen.

    deschamps

    Franța a câștigat Cupa Mondială pentru că sistemul de valori din această țară a generat acest lucru, pentru că școlile de fotbal din Franța dispun de susținere financiară și tehnică care să permită ca acești fotbaliști să ajungă la cel mai înalt nivel, pentru că antrenorii de la orice nivel sunt foarte bine pregătiți, Franța a câștigat și pentru că nu l-a schimbat pe selecționerul Didier Deschamps după insuccesul de la Euro 2016, și acesta a învățat din greșeli conducându-și acum echipa spre cel mai mare succes posibil.

    Fotbaliști ca Mbappe, Kante, Umtiti, Matudidi, Pogba au transpirat de mici visând că într-o zi vor câștiga acest trofeu. Acești jucători cu pigment negru nu strigă Alah Akbar prin stațiile de metrou, nu plasează bombe prin aeroport și nici nu ies cu arme automate pe străzile Parisului. Ei nu sunt teroriști, dar și-au terorizat adversarii la fiecare meci prin calitățile fizice și tehnice pe care le-au deprins la școlile de fotbal franceze. Valoarea lor individuală i-a făcut să ajungă jucători foarte importanți la cluburi precum Real Madrid, FC Barcelona, Juventus, Chelsea, Atletico Madrid sau Manchester United, iar valoarea grupului i-a făcut campioni mondiali. Franța a câștigat Cupa Mondială pentru că a știut să-i integreze pe acești copii proveniți din familii de imigranți prin programe care, după cum se vede, au funcționat perfect.

    Da, mulți dintre ei nu au studiile finalizate, asta pentru că s-au dedicat sută la sută acestui sport care le-a adus celebritatea și sume mari de bani în conturi. Dar nu sunt singurii. Roger Federer sau Stan Wawrinka au renunțat și ei la școală la 14, respectiv 15 ani, pentru a se dedica tenisului. Spune cineva despre ei că sunt needucați sau semianalfabeți? Nu spune nimeni asta, dimpotrivă, sunt doi dintre cei mai respectați sportivi de pe planetă.

    franta 2

    Știați că alți 33 de jucători născuți pe teritoriul Franței au evoluat la CM Rusia 2018 pentru alte echipe naționale?

    Maroc – 13 jucători

    Senegal – 12 jucători

    Tunisia – 7 jucători

    Portugalia – 2 jucători

    Elveţia – 1 jucător

    Lista celor 23 de jucători, locul nașterii lor și originea:

    1. Hugo Lloris – n. Nisa (Franța) – origini catalane (spaniole)
    2. Alphonse Areola – n. Paris (Franța) – origini filipineze
    3. Steve Mandanda – n. Kinshasha (Zair) – mutat în Franța la vârsta de 2 ani, la Evreux, unde prima dată a practicat boxul
    4. Lucas Hernandez – n. Marseille (Franța) – are dublă cetățenie, franceză și spaniolă
    5. Presnel Kimpembe – n. Beaumont sur Oise (Franța) – origini congoleze
    6. Benjamin Mendy – n. Longjumeau (Franța) – origini senegaleze
    7. Benjamin Pavard – n. Maubeuge (Franța)
    8. Adil Rami – n. Bastia (Franța) – origini în Maroc
    9. Djibrill Sidibe – n. Troyes (Franța) – origini în Senegal
    10. Samuel Umtiti – n. Yaounde (Camerun) – mutat cu familia la vârsta de 2 ani în localitatea Villeurbane, lângă Lyon. Ca fotbalist a crescu la academia clubului Olympique Lyon.
    11. Raphael Varane – n. Lille (Franța) – origini caraibiene, din Insula Martinica
    12. N Golo Kante – n. Paris (Franța) – origini din Mali
    13. Blaise Matuidi – n. Toulouse (Franța) – origini din Angola (tatăl) și Congo (mama)
    14. Steve N Zonzi – n. Colombes (Franța) – origini Congo
    15. Paul Pogba – n. Lagny sur Marne (Franța) – origini în Guineea
    16. Cornetin Tolisso – n. Tarare (Franța) – origini în Togo
    17. Ousmane Dembele – n. Vernon (Franța) – origini în Senegal
    18. Nabil Fekir – n. Lyon (Franța) – origini în Algeria
    19. Olivier Giroud – n. Chamberry (Franța) – origini italiene
    20. Antoine Griezmann – n. Macon (Franța) – origini germane și portugheze
    21. Thomas Lemar – n. Baie Mahault (Guadelupe) – la 15 ani s-a mutat în Franța, la Caen
    22. Kylian Mbappe – n. Paris (Franța) – origini din Camerun și Algeria (mama)
    23. Florian Thauvin – n. Orleans (Franța)

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. „Merci” … Lucian! Ești curajos! Jos pălăria! Respect!

      De azi înainte o să fi „iubitor de cioroi”, … dar te asigur că ai un loc rezervat la masa mea și mă voi solidariza cu tine oricând, dacă situația o cere. Heaterii trebuie ignorați și lăsați să fiarbă în propria disperare. Sunt oameni ce nu au fost iubiți când trebuia.

      Cu cine a sărbătorit Macron victoria Echipei în curtea interioară a reședinței prezidențiale?
      Cu „V.I.P.-uri” de se dezbracă prin reviste? Nu!
      Cu 1000 de copii, legitimați la cluburi de fotbal.
      De aceea ei au o Campioană Mondială cu două stele și probabil vor mai avea.
      Copiii nu vor uita acest moment unic din viața lor.
      Antoine Griezmann este un asemenea exemplu. Acum 20 ani vâna autografe de la cei ce au câștigat atunci Cupa Mondialului de fotbal. A avut modele și azi el a ajuns să fie vânat de gașca de puști și puștoaice.

      „Fotbaliști ca Mbappe, Kante, Umtiti, Matudidi, Pogba au transpirat de mici visând că într-o zi vor câștiga acest trofeu. Acești jucători cu pigment negru nu strigă Alah Akbar prin stațiile de metrou, nu plasează bombe prin aeroport și nici nu ies cu arme automate pe străzile Parisului.” – nu numai. Dar au ochii umezi când se cântă La Marseillaise și se înalță steagul tricolor. Au luptat pentru ei ca echipă și sunt al naibii de mândrii că sunt francezi.

      Ei au două stele pe tricoul naționalei … iar la noi se vorbește de generația de aur și nici nu se întrezerește la orizont o alta.
      Aici dacă ai ajuns la FCSB dai cu picioarele în uși când te schimbă antrenorul. Că doar tu ești vedeta!

      +1 voturi
      +1
      -1
    2. Liberté, égalité, fraternité …asta vrei tu domnu’ Dănilă sa explici unei nații ca cea română? 🤭

      Tine de educație toată treaba…suntem probabil cel mai prost crescut popor din Europa cel puțin iar faptul că majoritatea europenilor nu fac diferența între noi și țigani spune multe.

      Rasismul, xenofobia, homofobia până chiar și misoginismul sunt la rang de artă în România pentru că suntem inculți. O parte din ura la adresa francezilor vine și de la caricatura recentă din Charlie Hebdo… atât putem… n-ai cu cine! Suntem foarte jos!

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.