sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Orga Filarmonicii arădene a fost inaugurată

  de Special Arad | 14 decembrie 2019, 9:55 AM | Cultură

  0

  Un concert cu totul special a avut loc joi seara la Filarmonica de Stat din Arad. Sala de concerte a răsunat pentru prima dată în acordurile orgii recent montate. Astfel, un vis al comunității arădene de peste un secol a devenit realitate grație eforturilor municipalității care a investit nu mai puțin 3 milioane de lei pentru ca Filarmonica să se numere printre puținele instituții de cultură din țară care se pot mândri cu un asemenea instrument muzical.

  Unul dintre cei mai mari susținători ai ideii de a avea regina instrumentelor muzicale la Arad a fost viceprimarul Ionel Bulbuc, cel care în momentele de cumpănă ce au însoțit acest demers nu s-a dat bătut și a căutat soluții pentru ca orga să ajungă negreșit în orașul de pe Mureș. Acesta este și motivul pentru care prezența sa la concertul inaugural, nu a fost lipsită de emoție.

  Suntem martorii unui eveniment deosebit, pe care-l așteptăm de mai bine de trei ani de zile. În tot acest timp, au fost și momente de cumpănă, pe care le-am depășit grație echipei de consilieri din Comisia de Cultură și colegilor de la Investiții. De aceea mă simt dator să le  mulțumesc tuturor pentru implicare și pentru faptul că au crezut în acest vis, la fel de mult ca și mine.” , a declarat viceprimarul municipiului Arad, Ionel Bulbuc.

  La concertul inaugural au fost prezenți viceprimarul Levente Bognar și membrii delegației din orașul Pécs conduse de domnul Budavári Attila, administratorul firmei ce a realizat orga.

  Melomanii care au putut găsi câte un loc aseară în Sala de concerte a Filarmonicii arădene au putut-o asculta pe organista Miklós Noémi venită special de la Cluj pentru a concerta alături de Orchestra Simfonică și ceilalți doi invitați ai acesteia: violoncelistul Radu Sinaci și dirijorul Daniel Manasi. În programul concertului s-au regăsit Passacaglia și fuga în do minor BWV 582 (Johann Sebastian Bach), 12 Pièces nouvelles pour orgue: In paradisum (Théodore Dubois), Preludiu și fuga pe tema B.A.C.H. (Franz Liszt), Concertul nr. 1 în la minor pentru violoncel și orchestră op.33 şi Simfonia nr.3 în do minor „cu orgă” op.78 (Camille Saint Saens).

  Conducerea Filarmonicii de Stat spune că în programul actualei stagiuni vor fi cuprinse lunar concerte de orgă.

  Vă reamintim faptul că orga filarmonicii este compusă din peste 15 mii de elemente şi cântăreşte peste 13 tone. Instrumentul a fost montat în sala de concerte în urmă cu câteva luni, dar a necesitat o perioadă de acomodare la condiţiile de temperatură şi umiditate din sală, o mare parte a componentelor fiind din lemn.

  Dorinţa de a avea o orgă în Palatul Cultural este veche. Ea a apărut încă din perioada în care clădirea era ridicată. În perioada inaugurării palatului, în 1913, la Arad s-a organizat o chetă, pentru strângerea banilor necesari achiziţionării instrumentului. Însă Primul Război Mondial a făcut ca cei aproximativ 18.000 de florini adunați de la arădeni să fie folosiţi pentru a-i ajuta pe orfanii, văduvele sau pe nevoiaşii lăsaţi în urmă de marele război.

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.