Orașele de nota 10 ale României după Banca Mondială. Nu, nu și Aradul…

  de - | 6 iunie 2020, 6:12 PM | Internaţional

  0

  Șapte orașe din Transilvania au primit titulatura de “Oraș de nota 10” și au fost incluse într-un top care cuprinde 10 orașe din România. Topul a fost realizat de Banca Mondială și a ținut cont de mai multe criterii.

  Orașele de Nota 10 sunt: Braşov, Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea, Timişoara, Alba Iulia, Sighişoara – din Transilvaina, iar din restul țării au mai reușit să intre în acest top doar Bucureşti, Iaşi și Constanţa. Din întreaga țară au fost nominalizate 34 de orașe și doar 10 selectate.

  Topul a fost realizat printr-un sondaj în rândul românilor, care au ales pe primul loc Braşovul, cu 20% din voturi. Pe locul al doilea este Cluj-Napoca cu 19%, iar pe locul al treilea a fost Sibiul cu 11%. Urmează Bucureşti cu 11 %, Oradea cu 9 %, Timişoara cu 8 %, Iaşi cu 4 %, Constanţa cu 3 %, Alba Iulia cu 3 % și Sighişoara cu 2% din voturi.

  După cum arată topul, toate „Orașele de nota 10” sunt orașe mari, centre universitare și turistice. Mai puțin unu dintre ele, care este și singurul care nu este reședință de județ. Sighișoara a reușit să intre în topul „Orașelor de nota 10”, deși este un orășel de 26.000 de locuitori, dar, totodată, o bijuterie arhitectonică și unul dintre polii de atracție turistică din întreaga țară.

  Criteriile ce definesc un oraş „de nota 10” și au fost aplicate tuturor orașelor sunt „curăţenie, aer curat, linişte”, „obiective turistice, servicii HORECA de calitate”, „economie dezvoltată, locuri de muncă bine plătite, comerţ dezvoltat”, „arhitectură atrăgătoare, un concept urbanistic armonios”, „cultură, evenimente, vitalitate”, „infrastructură rutieră şi pietonală îngrijită”, „servicii publice de calitate, educaţionale, sănătate”, „oameni civilizaţi, spirit civic, amabilitate”, „spaţii verzi, parcuri, flori, copaci” şi „peisaje memorabile speciale”.

  Mai multe detalii AICI

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.