Operele din România îi dedică spectacolele din octombrie legendarei Virginia Zeani care împlinește 96 de ani

  de Raluca Medeleanu | 13 October 2021, 8:35 PM | Cultură

  0

  (foto: Tribuna)

  În luna octombrie, toate teatrele de operă națională din România vor dedica spectacole sopranei Virginia Zeani, care împlinește impresionanta vârstă de 96 de ani în această lună.

  Virginia Zeani, născută Virginia Zehan, în 21 octombrie 1925, la Solovăstru, județul Mureș, este una din cele mai prestigioase soprane lirice dintre anii ’50 și ’70. Timp de 25 de ani a fost „prima donna assoluta” a teatrului de Operă din Roma, cântând balade cu cei mai renumiți tenori, de la Beniamino Gigli și Ferruccio Tagliavini până la Luciano Pavarotti și Plácido Domingo.

  Cunoscută drept una dintre cele mai strălucite vedete de operă din România și iubită atât de critici, cât și de public, Zeani a deschis calea multor cântăreți români și este acum un profesor distins. În perioada 16-31 octombrie, muzicienii vor aduce un omagiu legendarei artiste, pentru contribuția ei imensă la dezvoltarea lumii operei și pentru munca ei prețioasă în serviciul culturii globale.

  Spectacolele omagiale vor fi văzute la operele din Timișoara, Constanța, Brașov, Cluj-Napoca, București, Iași, Craiova și Galați.

  Jurnalistul Marius Constantinescu a remarcat: „Virginia Zeani a sosit în România pentru ultima oară în 2011. Am avut privilegiul să o întâlnesc din nou câțiva ani mai târziu, în Statele Unite. Am avut unul dintre acele momente rare și incredibil de prețioase în care îmi plăcea modul în care timpul și atmosfera se adunaseră în jurul meu și îmi dădeau privilegiul unei astfel de întâlniri. Știi, este acel sentiment de a fi prea mult, prea frumos, prea bun, prea incredibil ca atare. Fiind atât de suprarealist, te apropii de ea în vârful picioarelor și nu-ți permiți să fii complet umplut de ea, de teamă că se va evapora într-o clipă”.

  Sursa: operawire.com

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.