joi, 18 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Olanda se opune aderării României la Schengen. „Sunt prea multe temeri privind controlul frontierelor și corupția”.

  de - | 15 septembrie 2017, 8:29 AM | Internaţional

  0

  Viziunea despre viitorul Uniunii Europene expusă miercuri de Jean-Claude Juncker în plenul Parlamentului European este cea a unui „romantic”, a declarat premierul olandez Mark Rutte, care a precizat că se opune intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen, scrie joi cotidianul britanic Express, informație transmisă și de alte publicații, printre care se numără The Guardian sau Financial Times, relatează Agerpres.

  Întrebat despre propunerea lui Juncker ca România și Bulgaria să fie primite în Schengen imediat, premierul olandez a răspuns: „Nu acum. Ne opunem. Sunt prea multe temeri privind controlul frontierelor și corupția”.

  Olanda se alătură astfel Austriei și Germaniei, care deja au semnalat că au o poziție similară.

  Financial Times notează, într-o analiză a discursului președintelui Comisiei Europene despre starea Uniunii, că acesta a prezentat o viziune foarte ambițioasă a unei integrări mult mai aprofundate și cu un grad ridicat de centralizare a deciziilor la Bruxelles, cu zona euro și spațiul Schengen acoperind ansamblul blocului comunitar, care ar avea în perspectivă și o armată europeană. Juncker a căutat variante ca să evite necesitatea schimbării tratatelor europene și a găsit ceea ce Financial Times numește a fi niște obscure „clauze-pasarelă” pentru a elimina posibilitatea statelor naționale să se opună deciziilor luate la Bruxelles, inclusiv în domenii sensibile, precum politicile externă, fiscală sau socială, una dintre propunerile-cheie avansate de el fiind extinderea votului prin majoritate calificată.

  Președintele Comisiei Europene a propus inclusiv schimbări instituționale majore, precum alegerea eurodeputaților pe liste europene, nu naționale, idee ce pare că nu este sprijinită nici măcar de grupul său politic al popularilor europeni.

  Această viziune federalistă ce merge către un fel de Statele Unite ale Europei și pe care The Guardian o consideră departe de realitate riscă să se lovească de opoziția celor care susțin ideea suveranității naționale și se opun transferului mai multor atribute naționale către instituțiile europene.

  „Juncker este un romantic”, a reacționat după discursul acestuia premierul olandez Mark Rutte. „Cred că atunci când cineva are viziuni trebuie să consulte un doctor”, a completat el amintind astfel de o declarație a fostului cancelar german Helmut Schmidt.

  sursa: digi24

  sursa foto: Guliver / GettyImages

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.