O rață din Australia, înregistrată în timp ce înjura. Specia poate imita sunete, inclusiv vorbirea umană

  de - | 7 September 2021, 11:40 AM | Animal Special | LOL

  0

  Rața de mosc australiană poate imita sunete, inclusiv vorbirea umană, potrivit unui nou studiu citat de The Guardian și Digi24. O astfel de pasăre a fost înregistrată în timp ce înjura „prostu’ naibii” sau imitând sunetul unei uși care se închide. 

  Înregistrarea cu rața vorbitoare pare să fie prima dovadă atent documentată că această specie este capabilă să imite sunetele pe care le aude, alăturându-se altor specii de păsări – papagali și colibri.

  Ripper, un mascul de rață de mosc ținut în captivitate în Rezervația Naturală Tidbinbilla, la sud-vest de Canberra, a fost înregistrat imitând sunetul unei uși care se trântește, dar și înjurând „prostu’ naibii”.

  Cercetătorii cred că Ripper a auzit probabil vorbele repetate de îngrijitorul său, dar nu știu câți ani avea când a început să audă acestă înjurătură. El avea 4 ani când a fost înregistrat vorbind urât, în timpul ritualului de împerechere.

  Cercetătorul australian dr. Peter Fullagar, pensionat între timp, l-a înregistrat pentru prima oară pe Ripper acum mai mult de trei decenii. Înregistrările sale au fost scoase recent la suprafață de către prof. Carel Ten Cate, de la Universitatea Leiden din Olanda, care a găsit într-o carte o referință obscură despre o rață vorbitoare.

  Ten Cate a declarat că s-a convins de acest lucru doar după ce a ascultat înregistrările lui Fullagar: „Când am citit prima oară, am zis că e un fake, nu poate fi adevărat. Dar s-a dovedit a fi adevărat”.

  Deși pe înregistrare pare să se audă „prostu’ naibii”, Ten Cate crede că este posibil ca Ripper să spună „mâncare” (prost – fool, mâncare – food; n.r.).

  „Îmi imaginez că îngrijitorul lui îi spunea în glumă Hai c-a venit mâncarea aia nenorocită (Okay, here is your bloody food)”, a spus prof. Ten Cate.

  Ripper nu este singura rață de mosc care „vorbește”. Fullagar a mai înregistrat în 2000 un exemplar în rezervația Tidbinbilla, care imita o altă specie de rațe.

  Cercetătorii au mai găsit referințe la alte două rațe de mosc cu astfel de deprinderi, dar nu există înregistrări. Una din ele, din Parcul Natural Pensthorpe din Marea Britanie, a fost auzită „tușind și (imitând) un ponei care sforăie”, iar cealaltă a fost observată imitând „tusea caracteristică a îngrijitorului său, dar și scârțâitul unor turnicheți”.

  Dr. Dominique Potvin de la Universitatea Sunshine Coast, care nu a fost implicat în cercetare, afirmă că imitațiile înregistrate – cum e ușa țarcului, care se închide și deschide – se potrivește atât de bine cu sunetul făcut în realitate, încât nu e niciun dubiu că rața imită intenționat sunetul.

  El a mai spus că abilitatea raței de mosc de a imita sunete se datorează probabil unei „furtuni perfecte” de factori, notează Digi24.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.