vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    O nouă serie de acțiuni desfășurate de către Asociația Excelsior pentru buna gestiune a ariilor naturale protejate din județul Timiș

    de Special Arad | 13 august 2019, 11:31 AM | Regional

    0

    Asociația pentru Promovarea Valorilor Naturale și Culturale ale Banatului și Crișanei „Excelsior” din Arad a organizat, în perioada de 23.07.2019 – 31.07.2019, o serie de acțiuni de implicare a comunităților locale din vestul județului Timiș în gestionarea ariilor naturale protejate și conservarea naturii. Au fost desfășurate sesiuni de consultare în 7 comunități locale, cu privire la elaborarea planurilor de management ale ariilor naturale protejate vizate de proiectul „Elaborarea planurilor de management pentru ROSCI0287 Comloșu Mare, ROSCI0338 Pădurea Paniova și ROSCI0345 Pajiștea Cenad”, proiect cofinanțat din Fondul  European de Dezvoltare Regională prin PROGRAMUL OPERAȚIONAL INFRASTRUCTURA MARE, 2014-2020.

    În vederea consultării comunităților locale cu privire la conținutul planurilor de management pentru siturile ROSCI0287 Comloșu Mare, ROSCI0338 Pădurea Paniova și ROSCI0345 Pajiștea Cenad, s-au organizat 7 întâlniri de informare și consultare în următoarele primării – Sânnicolau Mare, Saravale, Secaș, Ghizela, Sânpetru Mare, Cenad și Comloșu Mare. La evenimente s-au prezentat rezultatele a peste 2 ani de studiu în teren a speciilor și habitatelor de interes conservativ comunitar, precum și schițele planurilor de management ale ariilor naturale protejate. Au fost relevate caracteristicile și starea de conservare a speciilor și habitatelor de importanță comunitară și, mai cu seamă, măsurile active propuse pentru asigurarea stării de conservare favorabilă pentru speciile și habitatele vizate.  De asemenea, au fost expuse beneficiile socio-economice generate de implementarea rețelei Natura 2000, clarificarea situației folosirii terenurilor prin aprobarea planurilor de management, subliniind importanța proiectului în raport cu problemele actuale de mediu ale comunităților locale: folosirea irațională a pesticidelor și îngrășămintelor chimice, incendierea terenurilor, suprapășunatul, tăieri ilegale de arbori etc.

    Toate aspectele prezentate la sesiunile de consultare de la cele șapte primării subliniază importanța proiectului Asociației Excelsior, în raport cu problemele actuale de mediu ale comunităților locale, respectiv importanța implicării liderilor de opinie în conservarea și protejarea ariilor naturale protejate menționate mai sus, implicând comunitățile locale în luarea deciziilor de mediu, în special în pregătirea măsurilor necesare pentru buna gestionare a ariilor naturale protejate.

    Acțiuni desfășurate de către Asociația Excelsior pentru buna gestionare și promovarea „Deltei Banatului”

    Asociația pentru Promovarea Valorilor Naturale și Culturale ale Banatului și Crișanei „Excelsior” din Arad a organizat, în perioada de 25.06.2019 – 29.07.2019, o serie de acțiuni de implicare a comunităților locale din județele Timiș și Arad în gestionarea ariilor naturale protejate și conservarea naturii. Au fost desfășurate sesiuni de consultare în 5 comunități locale, cu privire la elaborarea planurilor de management ale ariilor naturale protejate vizate de proiectul „Elaborarea planului de management pentru ROSPA0078 Mlaștina Satchinez, ROSCI0115 Mlaștina Satchinez și 2.740 Rezervația Mlaștinile Satchinez” proiect cofinanțat din Fondul  European de Dezvoltare Regională prin PROGRAMUL OPERAȚIONAL INFRASTRUCTURA MARE, 2014-2020.

    În vederea consultării comunităților locale cu privire la conținutul planurilor de management pentru siturile ROSPA0078 Mlaștina Satchinez, ROSCI0115 Mlaștina Satchinez și 2.740 Rezervația Mlaștinile Satchinez, s-au organizat 5 întâlniri de informare și consultare în următoarele primării – Vinga, Biled, Orțișoara, Variaș și Satchinez. La evenimente s-au prezentat rezultatele a peste 2 ani de studiu în teren a speciilor și habitatelor de interes conservativ comunitar, precum și schițele planurilor de management ale ariilor naturale protejate. Au fost relevate caracteristicile și starea de conservare a speciilor și habitatelor de importanță comunitară și, mai cu seamă, măsurile active propuse pentru asigurarea stării de conservare favorabilă pentru speciile și habitatele vizate.  De asemenea, au fost expuse beneficiile socio-economice generate de implementarea rețelei Natura 2000, clarificarea situației folosirii terenurilor prin aprobarea planurilor de management, subliniind importanța proiectului în raport cu problemele actuale de mediu ale comunităților locale: folosirea irațională a pesticidelor și îngrășămintelor chimice, incendierea terenurilor, suprapășunatul, tăieri ilegale de arbori etc.

    Toate aspectele prezentate la sesiunile de consultare de la cele cinci primării subliniază importanța proiectului Asociației Excelsior, în raport cu problemele actuale de mediu ale comunităților locale, respectiv importanța implicării liderilor de opinie în conservarea și protejarea ariilor naturale protejate menționate mai sus, implicânde comunitățile locale în luarea deciziilor de mediu, în special în pregătirea măsurilor necesare pentru buna gestionare a ariilor naturale protejate.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.