miercuri, 19 iunie, 2024

Special Arad Logo

  O nouă „Criză a rachetelor” e pe cale a izbucni în Coreea de Nord! Phenianul anunță că va lansa pe orbită „Satelitul Partidului Muncitorilor”

  de - | 15 septembrie 2015, 9:07 AM | Internaţional

  0

  Coreea de Nord a evocat, luni, posibilitatea de a lansa sateliți în viitorul apropiat, realimentând speculațiile privind încercarea Phenianului de a lansa o rachetă cu rază mare de acțiune luna viitoare, cu ocazia unei importante sărbători politice, informează AFP.

  Orice lansare de acest tip ar duce la noi sancțiuni internaționale și ar putea zădărnici reuniunile, convenite cu Seulul, dintre membri ai familiilor separate de războiul din Coreea (1950-1953).

  Coreea de Nord insistă asupra faptului că tirurile de rachetă vizează să pună pe orbită sateliți cu destinație non-militară, în timp ce SUA și aliații lor le consideră teste deghizate de rachete balistice.

  Într-un interviu acordat agenției de presă KCNA, directorul agenției spațiale nord-coreene a declarat că Phenianul a ajuns la „faza finală” în ceea ce privește lansarea unui nou satelit geostaționar. „Lumea va vedea foarte clar o serie de sateliți urcând spre cer în data și locul fixate de Comitetul Central al Partidului Muncitorilor”, a declarat responsabilul, citat de agenția nord-coreeană. „Dezvoltarea explorării spațiale este un drept suveran pe care Coreea de Nord intenționează să-l exerseze „indiferent care este opinia altora pe marginea acestui subiect”, a mai spus el.

  Directorul nu a menționat data precisă, însă observatori estimează posibilă lansarea de sateliți de către Coreea de Nord pentru a celebra 70 de ani de la înființarea Partidului Muncitorilor, în 10 octombrie.

  Recente imagini prin satelit arată că Phenianul și-a modernizat principalul sit de lansare a sateliților, la Sohae.

  Coreea de Nord are interdicție, potrivit rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU, de a iniția orice lansare ce utilizează tehnologia de rachete balistice, chiar dacă ea a efectuat în mai multe rânduri teste de rachete cu rază scurtă de acțiune fără a fi sancționată.


   

  Coreea de Sud a avertizat, marți, că eventuala lansare a unui satelit de către Coreea de Nord ar fi, în aceeași măsură ca un test balistic, considerată o „gravă provocare”, ce ar încălca rezoluțiile ONU, informează AFP.

  „Orice tir de rachetă efectuat de Coreea de Nord este un grav act de provocare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării, Kim Min-Seok, după ce Phenianul a evocat luni posibilitatea unei viitoare lansări de satelit — poate cu ocazia a 70 de ani de la înființarea Partidului Muncitorilor, în 10 octombrie — ceea ce realimentează speculațiile privind încercarea Phenianului de a efectua un tir cu o rachetă cu rază lungă de acțiune.

  Orice lansare de acest tip ar putea antrena noi sancțiuni internaționale și zădărnici reuniunile dintre membri ai familiilor separate de războiul din Coreea, reuniuni convenite cu Seulul.

  Nordul insistă că aceste tiruri vizează plasarea pe orbită a unor sateliți non-militari, în timp ce SUA și aliații lor văd în ele teste deghizate de rachete balistice.

  „Este vorba despre o amenințare militară și o încălcare clară a rezoluțiilor ONU ce interzic orice activitate ce folosește tehnologia rachetelor balistice”, a declarat Kim.

  Cu toate acestea, Kim a subliniat că „nicio activitate particulară” nu a fost observată în acest stadiu pentru a confirma temerile privind un tir iminent.

  Aceste declarații intervin după interviul acordat de directorul agenției spațiale nord-coreene agenției de presă KCNA, în care oficialul declară că Phenianul a intrat „în faza finală” în ceea ce privește dezvoltarea unui nou satelit geostaționar.

  AGERPRES/(AS — editor: Adriana Matcovschi)

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.