duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  O fostă baschetbalistă a Aradului, probleme cu revenirea din Italia. Funcționarul care i-a spus Alinei Crăciun să nu mai sune la consulatul român din Catania, demis de MAE

  de Dan Lazăr | 26 mai 2020, 2:23 PM | Coronavirus | Sport

  0

  Gălățeanca Alina Crăciun este o baschetbalistă care a evoluat (și) la echipa de baschet feminin a Aradului, în sezonul 2019-2020 îmbrăcând tricoul echipei Alma Patti, din liga a doua italiană. Sportiva de 26 de ani a anunțat că este blocată în Italia, unde nu a reușit să obțină niciun sprijin din partea Consulatului Român din Catania.

  Alina Crăciun spune că situația în care se află este delicată, problemele începând să se amplifice după 2 aprilie, moment în care s-a anulat campionatul, după ce inițial a fost doar suspendat. De la începutul lunii aprilie, a fost pusă presiune asupra ei să părăsească locuința în care stătea, contractul acesteia fiind anulat „din motive de forță majoră”.

  Aceasta a apelat în mai multe rânduri la Consulatul din Catania, însă povesteşte că a dat peste o atitudine incredibilă a personalului de acolo. Sportiva a cerut ajutor de la Consulatul României, în vederea repatrierii, dar i s-a spus să nu mai sune, deoarece figurează deja pe lista de aşteptare şi a fost îndemnată să apeleze la preşedintele Klaus Iohannis.

  În replică, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că a fost încheiat raportul de muncă cu un funcţionar de la Consulatul României la Catania, precizând că modul în care acesta a gestionat dialogul cu un cetăţean român a fost „condamnabil”, încălcând normele de conduită.

  „Cu privire la situaţia unui cetăţean român care se află în Republica Italiană, cu scopul de a desfăşura activităţi sportive de performanţă şi care s-a adresat Consulatului României la Catania, MAE face următoarele precizări: comportamentul manifestat de către funcţionarul consular şi modul în care acesta a gestionat dialogul cu cetăţeanul român sunt condamnabile, reprezintă o încălcare a normelor de conduită şi a principiilor care ghidează activitatea Corpului diplomatic şi consular al României şi nu sunt reprezentative pentru modul în care misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României gestionează solicitările de asistenţă primite din partea cetăţenilor români”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

  În ceea ce priveşte situaţia sportivei, care se află în Sicilia alături de partenerul său, turist, Ministerul Afacerilor Externe precizează că oficiul consular a intrat în dialog cu aceasta în cursul lunii martie şi i-a comunicat posibilităţile de repatriere, inclusiv informaţii cu privire la zborul organizat de autorităţile române la data de 25 martie.

  „În plus, reprezentanţii consulatului au întreprins demersuri pe lângă diverse companii de transport rutier pentru a sprijini repatrierea pe cale rutieră a persoanei în cauză şi a partenerului acesteia, oferindu-se ca posibilă soluţie repatrierea cu prima cursă terestră preconizată pentru începutul lunii iunie. Totodată, cetăţeanul român a fost informat despre posibilitatea organizării unui nou zbor către Bucureşti şi care ar urma să plece de la Roma în perioada următoare. MAE menţionează că, în cadrul dialogului cu oficiul consular, persoana în cauză a precizat de fiecare dată că nu poate călători cu orice companie aeriană deoarece se deplasează însoţită de un animal de companie, care nu este acceptat, de regulă, pe orice zbor”, se mai arată în comunicatul MAE.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.