Nu tot ce-i dăm Cezarului i se cuvine numai lui, dar haideți să ne bucurăm și să sperăm!

  de Andrei Fuliaș | 22 iunie 2019, 1:56 PM | Opinii | Sport | Topic special

  2

  Tricolorii „mici”, la finalul meciului cu Anglia U21 (foto: Facebook/Echipa națională de fotbal a României)

  O să vorbesc, după cum probabil v-ați dat seama din fotografia acestui articol, despre Naționala de Fotbal a României U21, despre niște tineri care ne-au făcut din nou să respirăm un aer proaspăt când ne uităm la băieții îmbrăcați în galben pe dreptunghiul verde, despre acești băieți care ne-au trezit niște emoții amorțite parcă de la Euro 2000 încoace, atunci când Arnold, Căprioara, Bursucul, Baciul, Neamțul, Kaizerul, Ganezu, Moldo-Gol sau Cobra „dansau” la ultimul mare bal din cariera lor, pe ritmul dictat de Rege.

  Trebuie să încep neapărat prin a spune că Gheorghe Hagi are foarte multe merite pentru ceea ce înseamnă Naționala U21 de azi. Și, cum le place unora să spună, trebuie să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului. Însă, nu tot ce-i dăm Cezarului i se cuvine numai lui. Spun asta fiindcă am văzut că mulți îi atribuie lui Gheorghe Hagi cam toate meritele pentru România U21, deși nu-i tocmai așa. Cum spuneam, „Regele” are foarte multe merite în ceea ce înseamnă lotul ăsta de puștani, dar nu toate sunt ale lui. Spre exemplu, din primul 11 pe care România U21 l-a afișat la cele două meciuri de la Euro U21, doar patru fotbaliști au trecut pe la academia lui Hagi. În același timp, din lotul de 23 de jucători, doar zece au trecut pe la academia lui Gică. Și simt nevoia să mă repet, ca să nu fiu înțeles greșit, Hagi are foarte multe merite pentru această Națională de tineret. Dar, merite au și cei care au introdus regula potrivit căreia fiecare echipă din prima ligă trebuie să aibă minim un titular U21, respectiv fiecare echipă din ligile a 2-a și a 3-a trebuie să aibă minim trei titulari U21. Fără această regulă, cel mai probabil că mulți dintre jucătorii actualei Naționale de tineret se pierdeau pe undeva pe tăpșane. Evident, la Viitorul nu e cazul, fiindcă Hagi bagă oricum o mulțume de copii în primul unsprezece, asta fiind politica lui. În același timp, e de menționat și faptul că, din sezonul 2019-2020 (adică sezonul viitor), echipele din prima ligă vor fi obligate să aibă minim doi jucători cu vârsta de maxim 21 de ani, ceea ce ar trebui să sporească și mai mult șansele unor tineri fotbaliști de a juca meci de meci și de a se dezvolta propice.

  Să nu uităm însă că există și niște băieți care și-au făcut junioratul pe-afară, ceea ce contează enorm pentru mentalitatea lor. Iar lucrul ăsta, cu mentalitatea, ni s-a dovedit în nenumărate rânduri în ultimii 20 de ani. Avem zeci de exemple de fotbaliști tineri, plecați din România ca viitoare vedete și care au eșuat lamentabil, deși erau extrem de talentați, iar unii dintre ei chiar de la academia lui Hagi. Și când vorbim de băieții crescuți pe afară, trebuie să începem cu stâlpul acestei Naționale U21, Ionuț Radu, să continuăm cu Pușcaș sau Pașcanu. Și, hai să fim sinceri și să recunoaștem că și lui Ianis Hagi i-a prins foarte bine „excursia” la Fiorentina, întorcându-se acasă mai „împlinit” din punct de vedere fizic. Apropo, mai e și băiatul crescut de Arsenal și cumpărat de Perugia, Dragomir, care a intrat foarte bine în meciul cu englezii. Ori, cu siguranță băieții ăștia, mai ales Radu și Pușcaș, aduc o mentalitate sănătoasă în sânul echipei. De altfel sunt sigur că mulți ați văzut, like-uit și distribuit imaginile cu discursurile lui Radu din vestiarul tricolorilor mici. Ori băiatul ăsta sigur n-a învățat să vorbească așa în vestiarul lui FCSB sau Dinamo.

  În fine, ideea cea din urmă este că băieții ăștia care urlă imnul din toți rărunchii înainte de meci ne-au făcut să ne simțim din nou mândri de echipa Națională de Fotbal a României, fie ea și tineret, fiindcă de tare multă vreme n-am mai urlat ca bezmeticii la golurile tricolorilor, n-am mai tresărit la fiecare fază, n-am mai simțit atmosfera de sărbătoare și n-am bătut tare cu palma peste emblema de pe tricoul galben. Să fim mândri de ei, zic(!), indiferent ce vor face pe mai departe, căci în ei ne stă speranța de a mai urmări turneele finale îmbrăcați în galben. Dacă mă întrebați pe mine, mare parte din jucătorii ăștia ar ajunge direct la echipa mare după acest turneu final, iar unor jucători precum Lung, Pantilimon, Grigore, Săpunaru, Maxim, Grozav, Deac, Anton, Nistor, Keșeru, Moți, Tamaș, Chiricheș, Stoian, Budescu și mai sunt câțiva, li s-ar mulțumi frumos pentru prezență și li s-ar transmite să-și vadă de treaba lor. Pe cuvântul meu de microbist dacă m-aș supăra că puștii ăștia de la U21 ratează o calificare cu Naționala mare. Bine, de fapt nu mă mai supăr nici pe cei menționați mai sus, fiindcă, la fel ca mulți alți microbiști, m-am obișnuit deja cu ideea că „atât putem”. Eram obișnuiți deja și cu ideea că „ăștia suntem”, însă lucrurile s-au schimbat. Nu mai suntem ăștia! Nu ar mai trebui să fim nevoiți să ne uităm cum bătrâneii Grigore sau Săpunaru sunt efectiv ridiculizați de puști precum Ødegaard. Acum avem de unde și avem cu ce! Avem speranță!

  Răzvane (Burleanu), știu că nu mă auzi și cel mai probabil nici nu mă citești, dar trimite-i, tată, la plimbare pe toți cei de la prima reprezentantivă, încolonați după Contra (la braț cu nașa impresar) și adu-i pe băieții ăștia ai lui Rădoi, să ne facă mândri din nou!

   

  Acesta este lotul România U21 de la Europeanul de tineret, respectiv echipele pe la care au trecut:

  Ionuț Radu (22): FCSB – Dinamo – Pergolettese – Inter – Avellino – Genoa

  Cristi Manea (21): Viitorul – Apollon Limassol – Mouscron – CFR

  Ionuț Nedelcearu (23): Dinamo – Ufa

  Alex Pașcanu (20): Leicester

  Florin Ștefan (23): Slatina – Clinceni – Juventus Buc. – Sepsi

  Tudor Băluță (20): Viitorul – Brighton

  Alex Cicâldău (21): Viitorul – Craiova

  Dennis Man (20): Atletico Arad – UTA – FCSB

  Ianis Hagi (20): Viitorul – Fiorentina – Viitorul

  Andrei Ivan (22): Craiova – Krasnodar – Rapid Viena

  George Pușcaș (23): Liberty Oradea – Bihor – Inter – Bari – Benevento – Novara – Palermo

  Radu Boboc (20): Viitorul

  Cătălin Căbuz (23): Voința Sibiu – Viitorul – Vâlcea – Chindia – Hermannstadt

  Andrei Ciobanu (21): Viitorul

  Florinel Coman (21): Luceafărul Brăila – Viitorul – FCSB

  Vlad Dragomir (20): Poli Timișoara – Arsenal – Perugia

  Virgil Ghiță (21): Viitorul

  Ricardo Grigore (20): Dinamo

  Dragoș Nedelcu (22): Viitorul – FCSB

  Darius Olaru (21): Gaz Metan Mediaș – FCSB (din 01.01.2020)

  Adrian Petre (21): Atletico Arad – UTA – Esbjerg

  Adrian Rus (23): Satu Mare – Fehérgyarmat – Balmazújváros – Puskás Akadémia – Sepsi

  Andrei Vlad (20): Craiova – FCSB

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Sa fim seriosi are un mare merit Hagi dar nu total câți dintre ei au fost crescuți de el de la prima atingere de minge 7-8 ani Ianis în rest toți au învățat abecedarul fotbalului la alte echipe și Hagi a luat vârfurile de la 14-15-16 ani și i-a șlefuit.
   Oricum pt el e o afacere tot.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.