vineri, 23 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Nu mai e mult până la Open-ul Aradului la șah

  de Tomck@t | 30 iulie 2014, 2:12 PM | Sport

  0

  Cu ceva mai mult de o săptămână până la startul turneului, se anunță lume multă şi totodată o luptă încinsă pentru primele locuri în turneul principal la Banca Fe­ro­via­ră Open, unul din cele mai mari competiții de șah din țară. Pes­te 210 jucători din 18 țări s-au înscris deja in speranța obținerii unuia din premiile puse în joc, fie în clasamentul general, fie pe categorii elo.

  Campionatul internațional va avea loc la Sala Polivalentă, între 4 și 10 august – turneul principal, respectiv 5 și 10 august – turnee pentru copii sub 8, 10 și 12 ani.

  Printre participanți, 56 de jucători cu titluri internaționale (GM, WGM, IM, WIM, FM, WFM) dintre care 10 mari maeștri şi 25 de maeștri internaționali. Dintre fete, o singură mare maestră înscrisă în com­petiție până acum (Mihaela San­du) şi două maestre internaționale (Varga Klara şi Eszter Dudas, ambele din Ungaria). Ca şi ratinguri elo, avem pentru prima dată la Arad 3 jucători cu elo peste 2600, 8 cu elo peste 2500 şi 22 cu elo pes­te 2400. Favoriții principali ră­mân Fernc Berkes (2658, Unga­ria), Andrey Vovk (2616, Ucraina) şi Aleksander Mista (2609, Po­lo­nia). Primii români în top 10 îi gă­sim­ abia pe poziţiile 9 şi 10, în persoana maeștrilor internaționali Tiberiu Georgescu (cu 3 norme de GM din care una la ediția de anul tre­cut de la Arad, mai rămânând să atingă doar pragul elo de 2500 pentru a deveni mare maestru) şi Lu­cian Filip (şi el având una din normele de IM obţinute la Arad).

  De urmărit şi evoluția mai multor juniori de valoare prezenţi la start. Remarcăm aici pe Gabor Nagy (elo 2434, 20 de ani, Un­ga­ria), Bogdan Deac (2400, 12 ani, Ro­­mânia), Benjamin Gledura (2411, 15 ani, Ungaria), Vladimir Lu­kovic (2396, 19 ani, Serbia).

  Vom putea vedea la lucru mulţi medaliați la finalele naţionale de copii şi juniori din acest an de la Că­limănești Căciulata. La Arad vor juca 7 campioni naţionali: Iulian An­ghel (Vados Arad, U8), Mihnea Costachi (B14), Robert Năstase (B16), Ştefan Tomici (B18), Deac Bogdan (B20), Lehaci Miruna (F10), Diana Ciungan (F16).

  Arădenii amatori de şah au iată ocazia să-și măsoare forțele cu unii din cei mai buni jucători de șah din țară și străinătate și în același timp pot câștiga unul din multele premii speciale puse în joc pentru amatori.

  Copiii care studiază şahul în Arad sunt aşteptați la unul din cele trei turnee pe grupe de vârstă (sub 8, sub 10 şi sub 12 ani), unde îi aș­teaptă numeroase premii. Aceste tur­nee sunt omologate de Fede­ra­ţia Română de Şah, copiii putând câștiga puncte CIV şi categorii sportive. Cei care se înscriu până joi 31 iulie vor primi gratuit din partea organizatorilor şi tricoul oficial al competiţiei.

  Festivalul de şah va începe luni 4 august (turneele de copii încep de marţi 5 august) și va dura până du­minică 10 august și va avea loc la Sala Polivalentă din Arad. Mai multe detalii despre competiție pe site-ul oficial www.aradopen.com

  Persoană de contact: Alin Câm­peanu – 0722/613128, [email protected]

  http://www.vados.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.