miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Noua Secție „Științele Naturii” a Muzeului te face să te simți în mijlocul pădurii, într-o peșteră preistorică sau printre pescarii Văii Mureșului | Foto • Video

    de Tomck@t | 15 septembrie 2020, 3:58 PM | Cultură | Topic special

    1

    Secția Științele Naturii a fost modernizată complet și oferă de acum o experiență cu adevărat imersivă și interactivă. Reinaugurarea a avut loc astăzi, în prezența Directorului Complexului Muzeal Arad, Sorin Bulboacă, Răzvan Cadar – Vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Bogdan Blaga – Director adjunct al Muzeului și muzeograful Camelia Patko, responsabilă cu secția Științele Naturii.

    Noua secție a Științelor Naturii (intrarea dinspre Parcul Copiilor) a fost regândită, rearanjată și împărțită în șase săli, noutatea constă însă în „tunelurile” extinse care imită interiorul unei peșteri, în care găsim atât minerale aflate în posesia muzeului, fragmente osoase de urs de peșteră (clasate în tezaur), cât și o replică din ceară a unei familii de homo sapiens preistorici.

    IMG 20200915 105530

    Acestea valorifică rezervațiile speologice de importanță națională Peștera Duțu (Valea Mare), Peștera Sinesie (Căprioara) și Peștera cu apă de la moară (Moneasa). Rezervațiile paleontologice de importanță națională de pe Valea Mureșului, de la Zăbalț și Monoroștia, sunt reconstituite într-o spațiu exclusiv dedicat colecției de paleontologie: fragmente osteologice de mamut, mastodont descoperite la Arad-Ceala, coarne de cerb uriaș și bizon, fosile de plante, și moluște.

    Sălile au fost echipate și cu un nou sistem audio care imită sunetele ambientale din natură, respectiv ghiduri audio, panouri informative cu ecran touchscreen și, pentru vizitatorii cu deficiențe de vedere, cu scriere în alfabet Braille.

    IMG 20200915 105318

    Nu lipsesc nici animalele împăiate, de la diverse păsări sălbatice până la exemplare de mistreț, vulpe, pisică sălbatică, jder, bursuc sau maimuță, plante rare din județul Arad și România, flora și fauna din rezervațiile naturale cuprinse în situl Natura 2000 (Câmpia Cermeiului – zona lacul Tauț și rezervația de importanță locală Dealul Mocrea, Câmpia Crișului Alb și Negru) și din rezervațiile naționale „Dosul laurului” Gurahonț, Stejarul pufos de la Cărand și Balta Rovina de la Ineu.

    Figuri de ceară și o hologramă

    Ultima sală este dedicată Parcului Natural Lunca Mureșului – sit Natura 2000, sit de importanță comunitară  SPA și SCI și sit de importanță internațională Ramsar (zonă umedă), unde este prezentată flora și fauna specifică, dar și ocupațiile locuitorilor săi: creșterea animalelor, vânătoarea, pescuitul, transportul sării pe Mureș, vedeta acestui segment expozițional fiind monoxila descoperită în albia Mureșului, în anul 2012 (exponat clasat în categoria tezaur național). Tot aici găsim două figuri de ceară, reprezentând doi pescari, precum și o „hologramă” – o înregistrare video, de fapt, a unui pescar, proiectată pe o siluetă din sticlă.

    DSC 43476

    Secția Științele Naturii a fost inaugurată în 1975 și prima modernizare a avut loc în anul 1992, fiind îmbogățită cu aproape 10.000 exponate.

    Modernizarea noului spațiu expozițional a fost implementată încă din toamna anului trecut la inițiativa directorului interimar de atunci, Bogdan Blaga, actualul director adjunct al instituției. Urmează alte surprize în viitorul apropiat, ne-a asigurat actualul director, Sorin Bulboacă, pentru viitorul apropiat fiind plănuită modernizarea din temelii a muzeului, inclusiv a Secției permanente de istorie, cât și lansarea unei noi secții, cea a Jandarmeriei.

    Întreaga modernizare a Secției Științelor Naturii a costat în jur de 1.700.000 lei (350.000 euro), sumă asigurată din bugetul Consiliului Județean Arad.

    Pe parcursul expoziției sunt prezente și donațiile oferite cu generozitate de arădeni, instituții sau persoane particulare: colecția de animale și păsări a vechiului Gimnaziu Regal (azi Colegiul „Moise Nicoară), colecția de păsări naturalizate (Pavel Pettenkoffer), colecția de fluturi (donația dr. König), colecția de fosile de la Monoroștia (donația ing. Eugen Huțiu), colecția de melci (donația prof. Călin Istrate), dar și lucrările de artă, vitralii realizate de elevii Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” Arad (prof. coordonator Iuliana Rotaru).

    Deocamdată, în Starea de Alertă, arădenii pot vizita muzeul doar în grupuri formate din maxim șase persoane, purtând masca de protecție și respectând normele de igienă și distanțare. De asemenea, pentru a vizita muzeul e nevoie de programare la numărul de telefon 0721.216.027 (marți – duminică, între orele 09.30-16.30.

    Muzeul este deschis de marți până duminică între orele 9:00 – 13.00 și 14:00 – 17:00 (intervalul 13:00 – 14:00 fiind destinat dezinfecției și aerisirii spațiilor expoziționale). Luni, ca de obicei, muzeul este închis.

    Biletele de intrare pentru adulți costă 4 lei, pentru studenți și pensionari 2 lei, iar pentru copii 1 leu. Biletele se pot achiziționa de la casieria Muzeului de Științe ale Naturii (Palatul Cultural, intrarea dinspre Parcul Copiilor) și sunt valabile și pentru vizitarea Muzeului de istorie (Palatul Cultural, intrarea dinspre Parcul Copiilor).

    Au gratuitate copiii instituționalizați, persoanele cu dizabilități, veteranii de război, grupurile organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective. De asemenea, au gratuitate (pe bază de legitimație) pensionarii care au lucrat minimum 10 ani în instituții de cultură, persoanele care lucrează în rețeaua muzeală, colaboratorii muzeului și membrii ICOM/AICA.

    Există și o taxă de fotografiere: 10 lei, respectiv o taxă de filmare: 100 lei.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    4 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.