joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Noua lege a vânătorii a fost votată! Printre amendamente: ursul brun va putea fi vânat, iar despăgubirile pentru fermieri se vor acorda în maxim 40 de zile

    de - | 26 septembrie 2019, 9:06 AM | Naţional

    0

    Legea vânătorii a fost adoptată astăzi, miercuri – 25 septembrie, de plenul Senatului cu 68 de voturi “pentru” și 13 abțineri. Printre prevederile cele mai importante care se regăsesc în noua lege a vânătorii se numără eliminarea obligației proprietarilor de teren de a-și păzi/îngrădi culturile, dar și stabilirea unui termen maxim de 40 de zile în care agricultorul sau crescătorul de animale trebuie să fie despăgubit de către gestionarul sau administratorul fondului cinegetic. Legea Vânătorii a fost adoptată deja de Parlamentul României, însă forma trimisă Președintelui României nu a fost promulgată, ci actul normativ a fost întors în Parlament. Un prilej pentru ca și cele mai mari probleme reclamate de fermieri să își găsească rezolvare prin amendamente clare, menite să soluționeze situațiile în care agricultorii și crescătorii de animale suferă pagube uriașe din cauza animalelor sălbatice. Despre noua formă a Legii Vânătorii, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a discutat direct cu prim-inițiatorul modificărilor, senatorul Lucian Trufin. Acesta este și secretar în Comisia pentru agricultură din Senatul României și parlamentarul care a venit cu cele mai importante modificări la legislația adoptată astăzi în prima cameră din Parlamentul României. “Proiectul adoptat astăzi de Senatul României răspunde solicitărilor făcute în special de fermierii ale căror culturi agricole sau animale domestice au avut de suferit din cauza pagubelor produse de speciile de fauna de interes cinegetic. Modificările propuse sunt suținute atât de fermieri prin asociațiile de profil cât și de primari prin Asociația Comunelor din România. Reparăm o mare nedreptate cu care se confruntă astăzi fermierii și mă refer aici la pagubele produse de animalele sălbatice exploatațiilor agricole și dăm posibilitatea primarilor, reprezentanții cetățenilor, să folosească pârghii legale, până acum inexistente sau ineficiente, pentru a se implica activ în prevenirea, constatarea și luarea deciziilor cu privire la acordarea despăgubirilor”, a declarat senatorul Lucian Trofin, secretarul Comisiei pentru Agricultură, Industrie Alimentară și Dezvoltare rurală din cadrul Senatului, și totodată și inițiatorul principal al legii.

    Informaţiile publicate de Agrointeligența – AGROINTEL.RO pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în PRIMUL PARAGRAF a sursei cu LINK ACTIV. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor, ca atare vom acționa în consecință.

    Mai multe detalii pe : Agrointel

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.