Noiembrie, decembrie… sau, mai degrabă, anul viitor? Când vor avea loc FITN, FITCA și Euromarionete și ce proiecte teatrale rămân „în picioare”?





Situația epidemiologică nu prea îi permite nicicum Teatrului Clasic „Ioan Slavici” să-și organizeze festivalurile de tradiție. După o pauză generală în 2020, părea că 2021 va fi mai „blând” cu iubitorii teatrului, Festivalul Internațional de Teatru Nou (FITN), Festivalul de Teatru Clasic (FITCA) și Euromarionete primind finanțare pentru anul curent, însă din programarea inițială în toamnă, se pare că va fi iarnă… dacă – și e un mare dacă – restricțiile rămân cât de cât favorabile.
În prezent, porțile Teatrului Clasic „Ioan Slavici” sunt deschise doar celor care prezintă un certificat verde și doar unui procent de 30% din capacitatea sălii, în program fiind producțiile teatrului arădean. Sunt în pregătire și trei premiere, dintre care una trebuia să debuteze în deschiderea Festivalului de Teatru Clasic. Aceste trei spectacole se vor juca în ultimele două luni ale anului 2021, în schimb FITN, FITCA și Euromarionete rămân tot sub semnul întrebării.
În momentul de față, toate cele trei festivaluri au fost mutate în luna decembrie, ne-a declarat Bogdan Costea, directorul Teatrului Clasic „Ioan Slavici”… în speranța că restricțiile se vor diminua până atunci sau, măcar, vor rămâne în stadiul actual.
Ceea ce este sigură este premiera spectacolului „Our Last Terminal. Platonovka” de Botond Nagy, pe un scenariu bazat pe texte de A.P. Cehov, programat pentru 10 noiembrie. Din distribuție fac parte actorii Roxana Sabău, Carmen Butariu, Ștefan Statnic, Zoltan Lovas, Călin Stanciu, Iulia Pop-Dragoș, Iulia Dinu, Marina Palii, Alex Popa, Bogdan Neciu, Carmen Vlaga-Bogdan și Andrei Elek. Inițial, acest spectacol ar fi trebuit să deschidă cea de-a XXVI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Clasic, care a fost programat – până acum – pentru perioada 10 – 14 noiembrie.
Rămâne în cărți și spectacolul „Miracolul Sfântului Gheorghe” de Russomir Bogdanovski, programat pentru data de 18 noiembrie, o coproducție a Teatrului Național din Niș (Serbia), a Teatrului de dramă „Ivan Radoev” din Plevna (Bulgaria) și a Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad (România), cu participarea unui actor din Macedonia de Nord. Din partea Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, din distribuția spectacolului fac parte actorii Marina Palii și Ștefan-Gheorghe Dogaru.
Al treilea spectacol care rămâne în program, indiferent că va fi sau nu integrat în vreun festival, este „Titanic Vals” de Tudor Mușatescu, programat pe data de 22 decembrie, ceea ce reprezintă debutul regizoral al tinerei Celina Nițu, câștigătoarea proiectului „Un teatru pentru început de drum”.
Celina Nițu a absolvit Secția Actorie a Universității „Spiru Haret” și cea de Regie de teatru a UNATC „I.L. Caragiale”. Din iunie 2020, are și o diplomă de Master în Regie de teatru, tot la UNATC „I.L. Caragiale”. Activitatea sa profesională cuprinde spectacole în care a evoluat fie ca actriță, fie ca regizor, dar și o serie de premii la festivaluri precum: Festivalul Bharat Rang Mahotsav, New Delhi, India, Festivalul Internațional de Teatru din Shumen, din Bulgaria sau Festivalul Shakespeare, de la Craiova.
Comentariile portalului
Dragă Propagandică, Vreau să te informez că eu nu sunt nici candidat, nici doctor în matematici ca să mă las intimidat de un "galerist" ca tine. Asta, ca răspuns (...)
În primul rând, nu am spus că ar fi analfabeți și mai știu eu cum. Apoi, cred că experiența de viață și, poate, bruma de cultură politică (...)
Manipularea continua, doar că s-a predat ștafeta de la un "jurnalist" la alt "jurnalist". * Prin anii 2018 și 2019, când era Dragnea pericolul numărul unu, mai țineți minte cum (...)