„Noaptea Albă a Galeriilor”, a patra ediție arădeană

  de Special Arad | 4 October 2019, 11:58 AM | Cultură

  0

  Vineri, 11 octombrie 2019, va avea loc cea de a patra ediție arădeană a „Nopții Albe a Galeriilor” (NAG). Programul include șapte centre de interes (spații alternative, galerii, spații muzeale, ateliere de artiști și hub-uri creative) și cuprinde mai multe evenimente speciale, lansate chiar în această noapte sau desfășurate exclusiv în intervalul NAG.

  La nivel național, NAG intră în al 13-lea an de existență cu un program nocturn de artă contemporană care se va desfășura în București și alte 13 orașe din țară. Galerii de artă, muzee, institute culturale, spaţii alternative, huburi creative şi ateliere de artist din București, Alba Iulia, Arad, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Miercurea Ciuc, Petrila, Reşiţa, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Târgu Mureş și Timişoara își vor deschide porțile publicului.

  Pe harta NAG Arad, focusul este oferit de Halele Teba, punctul de start și de final al turului urban. Astfel, într-una dintre aceste hale, de la ora 17:30 are loc inaugurarea unei expoziții eveniment curatoriată de Călin Dan, directorul Muzeului Național de Artă Contemporană, și intitulată Teba Libre.

  Și, tot într-o hală Teba, de la ora 23:00, până după miezul nopții, Alex Halka și Vlaicu Golcea vor fi Prezenți (titlul evenimentului) și vor oferi un show muzical și vizual excepțional.

  „Prezenți” este descris de cei doi artiști cross-over ca un performance audio-vizual care, printre altele, contrazice preconcepția că oamenii din spatele „mașinilor” sunt toți „niște DJ” care „se joacă cu butoane colorate” la „jucăriile” lor la care oricine poate „cânta”. O îmbinare post-academică a preciziei digitalului cu șarmul erorilor date de analog, timbralități techno cu inserții texturale punk, aleator integrat în structuri solide, minimalism și algoritmuri supuse deciziei spontane, arhitecturi sonore și vizuale ce traversează aproape jumatate de secol în estetica lor pop.

  Programul NAG oferă, ca în fiecare an, posibilitatea publicului de a descoperi cultura contemporană în toată diversitatea ei, de la arte vizuale la arte performative, muzică sau film, și în toate formele de prezentare, de la expunerea muzeală, la concepte curatoriale sau lucrări expuse direct în studiourile artiștilor.

  Astfel, Noaptea Albă a Galeriilor se bucură din nou de fericita coincidență a desfășurării la aceeași dată cu Media Art Festival-ul arădean. MAFA 6 / dig:it, cum se intitulează ediția 2019 a prestigiosului festival, va fi inaugurat tot în 11 octombrie, de la ora 19.00, la Muzeul de Artă, și este inclus pe harta NAG.

  Celelalte puncte pe traseul Nopții Albe a Galeriilor sunt:

  – Atelierul artistului Adrian Sandu
  – Atelierul kinema ikon de la Muzeul Județean Arad
  – Galeria Alfa
  – Atelierul artistului Bogdan Țigan
  – Galeria Delta
  – Cafeneaua literară Joy’s

  Organizatorii vor reveni în zilele următoare cu detalii privind evenimentele și proiectele desfășurate în fiecare dintre aceste puncte de interes.

  Noaptea Albă a Galeriilor – NAG este un proiect național coordonat de Ephemair și implementat local de GMMC printr-un proiect finanțat de Centrul Municipal de Cultură Arad.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.