miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Noapte bună, măi, Muzeu!

    de Tomck@t | 18 mai 2014, 9:05 PM | Cultură | Știri Arad

    0

    Noaptea Muzeelor în Arad a început încă înainte de seară (raportându-ne la ora de vară), la 18, cu un atelier de creație în Sala Clio, unde artiștii consacrați, sau orice alt arădean „chinuit de talent”, au avut ocazia de a desena sau picta LIVE, înainte de expoziția care a reunit picturi și fotografii semnate de mai mulți artiști arădeni. Printre cei care au pictat în cadrul acestui workshop s-a numărat și artistul plastic Dan Merișca.

    Complexul Muzeal Arad și-a așteptat vizitatorii cu brațele deschise cu o fascinantă expoziție de pictură și sculptură, precum și obiecte de colecție, cum ar fi, printre altele, covorul „Siebenburgen” (din secolul XVIII) ori tava de porțelan „Alt-Wien” (secolul XIX) sau opere de la clasicii picturii maghiare (expuse, pentru prima oară la Arad în octombrie 1913, cu prilejul inaugurării Palatului Cultural). Amintim aici nume sonore precum Munkacsy Mihaly, Benczur Gyula, Szamossy Elek sau Agghazy Gyula. S-au mai găsit (și încă se mai găsesc) pe etajul doi al Complexului Muzeal (peste Bibliotecă), picturi din secolul XIX, reprezentative pentru orientările Academiilor de Artă din Budapesta, Munchen sau Paris, cât și operele unor pictori arădeni din Centrul Artistic de la Baia Mare și artiștilor băimăreni care le-au influențat creația. Marcel Olinescu, Iulian Toader, Petru Feier, Nicolae Chirilovici sau Thorma Janos se găsesc printre artiștii ai căror opere s-au expus la Arad. Nu în ultimul rând, se mai găsește acolo și „Cumpăna Neagră” a sculptorului Ovidiu Maitec, artist ce dă numele unei săli din Muzeul arădean.

    În sala Kinema Ikon s-a prezentat tânărul artist Bogdanator cu o expoziție radical-minimalist-ludică, acesta fiind ultimul „episod” din cele zece de până acum (vezi imaginea principală). Urmează ca în toamnă să apară un mini-filmuleț și un catalog care va îngloba tot acest sezon de expoziții marca „ki”.

    În sala Ovidiu Maitec se găsește în continuare expoziţia de artă contemporană a lui Andrei Ciubotaru, în timp ce visual artistul arădean Adrian Sandu a prezentat, în cadrul unui workshop, trei tehnici de gravură: acvaforte, acvatintă şi acul sec.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.