luni, 20 mai, 2024

Special Arad Logo

  No man’s land. Curajul de a te plimba pe centrul Aradului

  de Adriana Barbu | 9 aprilie 2024, 12:08 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad | Strada

  32

  Asta e țara nimănui, orașul nimănui, locul nimănui. No man’s land. Senzația aceasta o ai, mai tot timpul, când decizi să mergi pe jos prin centrul Aradului, un oraș despre care spunem mereu că e cochet, cu clădiri istorice emblematice, cu spațiu verde îngrijit și oameni iubitori, un oraș mic, dar sigur.

  O plimbare prin centrul orașului ar trebui să fie de poveste, mai ales acum că primăvara și-a intrat pe deplin în drepturi. Dacă nu alegi, cu adevărat, să treci la fapte şi să te deplasezi pe jos, caz în care, cel puțin ca femeie, te supui unor riscuri destul de mari. Nu există zi, moment al zilei, în care un drum de la Teatrul Ioan Slavici până la Podgoria să nu te pună în primejdie.

  Pericolele constante din centrul Aradului

  Un drum între teatru și Podgoria înseamnă cel puțin o întâlnire cu un nebun, un drogat, un om al străzii care decide să te urmărească fără ca cineva să intervină. Niciun polițist, nici un om al legii, niciun om de bine nu găsești pe străzile Aradului, mai niciodată, indiferent de momentul zilei, care să intervină și să îl îndepărteze pe cel care pentru câteva minute a făcut o fixație pentru tine, ar dori să urle la tine, să te lovească sau să te înjunghie.

  E deja loc comun în Arad ca străzile să fie pline ochi de cerșetori, ca pe ele să se plimbe oameni cu mințile pierdute de la droguri, alcool, stres, ca mai mulţi arădeni cu probleme psihice să urle zi de zi pe centru. Nu pare să mai mire pe nimeni faptul că poți fi atacat pe străzile orașului, că viața îți poate fi pusă în pericol nu doar seara, ci dimineața, la amiază, după-masa, așa cum i-a fost pusă viața în primejdie femeii de 59 de ani care a ajuns la spital cu fractură de șold, după ce un necunoscut, de 36 de ani, aflat sub influența substanțelor interzise, a bătut-o pe stradă (pe Bulevardul Iuliu Maniu, colț cu Revoluției).

  Se întâmpla acum un an, atunci când doi tineri au intervenit, în cele din urmă, și l-au alungat pe bărbatul care o lovea pe femeie cu pumnii și picioarele. Dar nu tot timpul găsești doi oameni de bine care să sară în ajutorul tău, care să te protejeze de furia nebunilor Aradului.

  Să fugi, să tremuri, să te ascunzi după muncitorii care pun pavaje

  Fără ajutorul celorlalți arădeni, te poți considera norocoasă dacă te afli, la momentul la care cel cu mințile pierdute a decis să se lege de tine, lângă un magazin deschis, caz în care te poți furișa acolo şi poţi spera că atacatorul nu va intra după tine şi aici. Numai că norocul nu ține în Arad, în condițiile în care centrul orașului e plin de magazine cu ușile zăvorâte, din care activitățile comerciale au plecat de mult, iar praful s-a pus deja tot de mult pe vitrine.

  Să te pierzi în mulțime, în stațiile de tramvai, nu e o soluţie. Cei care aşteaptă tramvaiul se vor uita doar cum încerci să te fereşti de nebunul care îţi urlă în faţă la câţiva centimetri de tine, de parcă aceasta e un spectacol (grotesc- ce-i drept) gândit de CTP pentru a răscumpăra momentele de aşteptare.

  Mai nimeni nu se încumetă vreodată să intervină în astfel de cazuri, pentru că nimeni nu-și dorește să devină victima agresorului, iar cei din jur să privească, pe mai departe, la spectacolul străzii.

  Dacă te afli în zona Ziridava, te poţi declara foarte norocoasă. Acolo o mână de muncitori pun noul pavaj şi, dacă te strecori printre aceştia, scapi mai uşor de nebunii care populează străzile oraşului, pentru că mai niciodată aceștia nu-și continuă atacul în mulțimi compacte, formate din mulți bărbați.

  masini in centrul Aradului

  (Una dintre zonele mai sigure de pe centrul Aradului în această perioadă)

  Sfaturi pentru o plimbare în siguranţă prin centrul oraşului

  În celelalte situaţii, cel puţin una pe zi, cu care se confruntă pietonii de pe centru, soluţiile trebuie încercate: grăbeşti pasul, îl încetineşti, te apleci să te legi la şireturi, scoţi telefonul şi începi să vorbeşti, încerci să iei distanţă şi să traversezi strada, dacă eşti în dreptul trecerilor de pietoni şi, în toate aceste cazuri, mimezi că nu simţi primejdia şi că nimeni de fapt nu te hărţuieşte şi nu te ameninţă. Și, desigur, te rogi la Dumnezeu, așa cum o fac și mai marii urbei mai mereu, cel puțin declarativ, ca agresorul să se potolească, ca momentul de tulburare să treacă chiar atunci și tu să te poți deplasa pe mai departe în siguranță pe trotuarele orașului.

  Ce vă sfătuim să faceți când umblați pe străzile Aradului? Să fiți cu băgare de seamă și, în general, dacă vedeți oameni cu probleme psihice să îi evidați pe cât posibil. Nu vă uitați la ei, schimbați direcția în care mergeți şi nu speraţi la ajutor din partea oamenilor legii. Pe centru, aceştia sunt de negăsit.

  Cum a ajuns Aradul un oraş plin de oameni ai străzii, de bărbaţi şi femei cu minţile pierdute, de cerşetori, de dezaxaţi care pun stăpânire pe Bulevardul Revoluţiei? Cu siguranţă din pricini de indiferenţă, din pricina legilor prost gândite și a modului în care sunt aplicate acestea, de către cei de la Poliţie, de la Psihiatrie, de către instanţe, din lipsa personalului suficient al forţelor de ordine şi liniște publică, din multe alte pricini care au, însă, aproape totul de a face cu modul în care este gospodărit Aradul. Prost, foarte prost, atât cât să abunde de probleme și să nu te mai simți niciodată în siguranță pe străzile orașului.

   

  Citeşte şi:

  • Spitalul de Psihiatrie din Arad se confruntă cu tot mai multe cazuri de tulburări comportamentale. „Alcoolul și drogurile sunt în top” · Special Arad

  • Angajată a Primăriei Arad, bătută de un recidivist pe Calea Iuliu Maniu

  • Bărbatul care a bătut o femeie în centrul Aradului, eliberat din închisoare în 2022. A fost condamnat pentru tâlhărie calificată și distrugere

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Scoate-ți burtoși aia de la politia locala din birouri pe străzi. Dați-i jos din mașini sa ia pulsul străzii. Toată ziua sunt la cafele la podgoria…. Lăsați dirijarea rutiera ca doar încurcă traficul… Nu trebuie sa se ocupe de fapte grele ca nu au cu ce….

   +46 voturi
   +1
   -1
  2. ”E deja loc comun în Arad ca străzile să fie PLINE OCHI de cerșetori, ca pe ele să se plimbe oameni cu mințile pierdute de la droguri, alcool, stres, ca MAI MULȚI arădeni cu probleme psihice SĂ URLE ZI DE ZI pe centru.” (sublinierile imi apartin)
   Fara suparare, dar eu zic ca ar trebui sa incercati un consult medical, sa nu traiti in stresul asta cumplit!

   --9 voturi
   +1
   -1
   • Azi, la puțin timp după publicarea materialului, un tânăr drogat era să fie călcat de mașină chiar în fața mall-ului Atrium, pentru că îi scăpase PET-ul din mână. Omu vorbea aiureli. Experiente personale am si eu de fiecare data cand trec seara prin oras. Ori nu doriti sa vedeti realitatea, ori nu faceti parte din ea. Si mai usor cu trimiterile la consultul medical că intrati intr-o categorie de oameni care mie imi provoaca silă. Haideți cu mine pe centru, va țin de mână și vă arăt ceea ce dvs nu vreți nicicum să vedeți

    +49 voturi
    +1
    -1
  3. Unul din Primarie, pentru Greiere

   Nu mai este un secret pentru niciun comentator si cred ca nici pentru cei de la Special Arad, ca Greierele e trompeta lui Bibart. Cand vedeti ca scrie “Greierele lui Pinochio” sa stiti ca sare sa ii ia apararea lui haBibi, asa ca nu va mai obositi sa cititi. Dar de ce nu iti faci tu consult medical, ca oricum ai varsta necesara? Ai par alb si tot sluga de cand esti tu.

   +23 voturi
   +1
   -1
  4. Înțelegem că nimic nu-ți mai convine, că nu reușești să vezi nimic pozitiv în jurul tău… nimeni și nimic nu e perfect pe lumea asta și intotdeauna e loc și de mai bine, dar atâta pesimism, atâta nemulțumire, rar mi-a fost dat să văd… bag de seamă că ești extrem de nefericită, așa că mi-aș permite să-ți sugerez o relocare…

   --25 voturi
   +1
   -1
  5. Ce legatura are una cu alta? Am remarcat exagerarile mai mult decat rizibile ale articolului si atat! Daca tu ai dedus altceva, treaba ta. Ca te-ai aliniat si cu altii care bat campii, iar e treaba ta. Plus ca eu nu-mi amintesc sa ma fi adresat tie, dar te bagi si tu in seama si mai ai tupeul sa-i suspectezi pe altii de ceea ce faci tu cu acest comentariu. Hai, pa!

   --18 voturi
   +1
   -1
  6. Domnule Todoca, cu riscul sa va provoc sila, in pofida tuturor prezumtiilor pe care le faceti, de cate ori voi avea timpul si ocazia, va voi atrage atentia asupra exagerarilor. Si nu sunt putine! Pot intelege ”obligatia” de a scrie intr-o anumita nota, dar absolut intotdeauna negativa(?), incapacitatea de a vedea si lucruri frumoase in orasul in care locuiti (si nu sunt chiar de neobservat!), dar, dincolo de parti-pris-urile fiecaruia, de atitudinea fiecaruia, va trebui ca macar in sinea dvs. sa va dati seama ca intr-o tara si o lume si asa suficient de depresiva, cei din presa ar trebui, macar ei, sa aiba taria de a pastra un echilibru. Repet, nu sunt si n-am fost niciodata inregimentat politic, si chiar pot spune ca am avut de patimit de la strabunicii mei incoace pentru asta, dar nu pot sa accept sa vad cum tara, orasul in care m-am nascut, pe care as fi avut oportunitati de a o parasi si pe care altii poate nu le au, sunt ponegrite pas cu pas. Realizati ca direct contribuiti la starea de depresie a oamenilor? As putea spune ca va place chiar! De ce? Credeti ca Maniu, Ratiu, Coposu, Regele Mihai etc ar fi de acord cu ponegrirea asta continua? Eu, unul, ma indoiesc!
   Da, si eu am intalnit situatii precum cea relatata de dvs. Nu doar aici, ci si in centrul unor orase precum Munchen, Roma, Milano, Paris, Chicago sau Los Angeles (in majoritatea chiar mult, mult mai rau decat la noi!). Chiar am luat, am spalat si imbracat un astfel de om, ca sa se simta si el om macar pentru putin timp si sunt constient ca a fost o solutie de moment, dar daca credeti ca astfel de lucruri/situatii se rezolva cu politie si alte mijloace inseamna ca habar n-aveti de legislatia din domeniu! Si-apoi, sincer, as aprecia daca la tablourile ”pictate” cu talent demn de Guernica, ca ziaristi ati veni si cu solutii. Dar nu idealiste, ci ancorate in ceea ce permite legea, drepturile omului si alte lucruri bune aduse la nivel de ridicol. Sunteti un om inteligent, asa ca, dincolo de invectivele la care sunteti obligat, ma astept la o analiza onesta. Nu neaparat si la un raspuns! O zi frumoasa!

   --10 voturi
   +1
   -1
   • Gata. Scoatem reportajele, opiniile, comentariile si articolele de blog de ,,naşpa” care sunt publicate pe ziar.
    Obligativitatea ziaristului e de a reda realitatea, nicidecum alta. Ce altceva ar fi trebuit sa scrie Adriana? ,, M-am plimbat pe centru, m-a acostat un drogat, mi-a pleznit una de am cazut, dar eu nu l-am mai bagat in seama cand am vazut granitul superb de care am dat cu fruntea”….asta e realitatea, chit ca va place, chit ca nu.
    Iar asta cu ,, obligat la invective” este de suprarealism. Nu sunt obligat la nimic, stati linistit, ma oblig eu pe mine sa raman echilibrat mai mult decat o poate face oricine. Renuntati la psihologia inversa ,, nu cred ca veti publica comentariul, nu cred ca veti raspunde , etc:, e de clasa a 4,a.

    +23 voturi
    +1
    -1
  7. Greeierule, zi-mi și mie te rog frumos un locșor curat și elegant pe centrul Aradului? Oare nu centrul reprezintă onoarea unui oraș? Eu nu stau în Arad, dar de câte ori mă întorc găsesc orașul tot mai jalnic.Nu pot să înțeleg cum populația Aradului acceptă umilința orașului care mai până acum vre-o 20 de ani era o oază de liniște curățenie, era o placere să te plimbi prin Arad.
   Rușine atât politicului, cât și locuitorilor care acceptă mizeria din acest colț al țării!

   +28 voturi
   +1
   -1
  8. Normal si previzibil! Era de asteptat sa nu publicati raspunsul pe care l-am dat domnului Todoca! Nu de alta, dar acela explica niste lucruri care nu sunt prea comode pentru cititori, nu-i asa? Doamne, ”deontologia” asta…

   --10 voturi
   +1
   -1
  9. Nu, domnule Todoca, nu am pretins să sariti in extrema cealalta. Eu vorbeam de echilibru. Sincer, cred ca trebuie ”sapat” adanc in arhiva Special ca sa gasesti ceva pozitiv (asta fara a socoti maruntisuri!). Sunt convins ca va faceti ca nu intelegeti si ca de fapt intelegeti foarte bine ce am vrut sa spun. Iar cu treaba legata de ”independenta”, dati-mi voie sa va spun ca fortati o iluzie. NU fac ”psihologie inversa”, dar stiu foarte bine ca independenta presei este o mare iluzie (ca sa nu fiu iarasi ”rau” si sa spun minciuna). Nu mai exista independenta, ci doar interese, dependente alese cat sa ne creeze iluzia independentei. Poate va veni o zi in care sa putem discuta ”face to face” si sigur nevom lamuri…

   --4 voturi
   +1
   -1
  10. Este foarte neplăcut și trist ca așa ceva se întâmplă în acest oraș mare și frumos. Ceea ce mă întristează cel mai mult este felul în care sunt priviți de d-voastră acești bolnavi. Faptul ca oamenii cu tulburări psihice grave ajung sa fie supuși oprobriului public este nedrept și și nedemn. Probabil ca experiența de-a avea o persoana apropiata cu astfel de probleme va lipsește. Prezenta lor pe străzi este consecința „falimentului”instituțiilor de protecție socială și îngrijire comunitară de care acești bolnavi ar fi firesc sa beneficieze. Poate ar fi interesant sa va aplecați asupra serviciilor de protecție socială de care se „bucura”aceasta categorie de concetățeni marginalizata și stigmatizata (inclusiv de d-voasta).

   +7 voturi
   +1
   -1
  11. Mihaita, noi ne cunoastem, l-am cunoscut bine si taticul tau, D-zeu sa- l odihneasca, tu scrii bine si la subiect dar scrii destul de rar , ca si Tifi care e angajat la CJ.Scrieti mai des si la subiect.Lasati politica in pace dar curentati-i pe politicieni ! Din 8 clase , cand au ajuns in politica , au terminat la cursuri intensive si liceul, au luat si BAC-ul, au absolvit si 2-3 facultati la ID si si-au luat si doctorate in domenii diverse.

   +9 voturi
   +1
   -1
  12. Bai Pinnochio tu pe langa ca ai nasul lung ai si buzele tuguiate de la cat il pupi in cur pe bibi. Daca ti-ai scoate capul din curul lui bibi probabil ai vedea in ce hal a ajuns Aradul asta si doar asa daca luam chestiunea prin comparatie fata de Oradea sau Timisoara care, la dezvoltare, sunt cu ani de zile inaintea Aradului.

   +21 voturi
   +1
   -1
  13. @Anonim
   Oare acesta sa fie nivelul cultural al cititorilor acestei publicatii? Sa fie ei ”specialii” cititori? Adică oameni care nu pot depasi sabloanele de gandire, care nu pot accepta si alte opinii si preferinte si care nu pot trece mai sus de vocabularul de mahala? Fara suparare, dar vazand cati iti aproba comentariul pot sa raspund afirmativ. Felicitari! Si, daca tot nu-ti place Aradul, recomand Ferentari, ca se potriveste si limbajul ”cultural” acolo!

   --10 voturi
   +1
   -1
  14. Imi povestise o doamna, acum 2 zile era in zona RedMedica str. Cocorilor un tip i-a taiat „manerul” posetei a luat-o si s-a facut nevazut…. degeaba a strigat ca ii bolnava si are actele si analizele… De cand cu boschetarul ala copt care a murit politia locala are morcovul in dos, iar ceilalti sunt prea ocupati sa vanda tigari….

   0 voturi
   +1
   -1
   • Nu v-ați săturat de „glumițele” astea? Ce fel de satsifacție ați simțit în momentul în care ați lăsat comentariul respectiv, pentru că nu reușesc să-i înțeleg rostul. Ne-ați tot „amenințat”, mai bine de doi ani, că veți părăsi paginile portalului nostru,implicit și secțiunea de comentarii. Eu vă invit să vă țineți e cuvânt, să ne demonstrați că sunteți ceea ce susțineți: un om calculat, citit, cerebral, cu raționament și de cuvânt. Să luați în derâdere cele prezentate de colega mea în articol, înseamnă să luați în derâdere celelalte femei din oraș care sunt , vorba aceea, „pățite”. La revedere, dar de data aceasta nu mai transmit obișnuitul : „Toate cele bune”

    +2 voturi
    +1
    -1
  15. Domnu’ Greiere a lui Pinnochio eu zic ca ar trebui sa va abtineti de la anumite comentarii nefondate si sa va concentrati mai mult pe ograda dumneavoastra ca sincer va spun nu v-a bagat nimeni in seama și nu v-a cerut nimeni sa va dați cu parerea despre nivelul de cultura al cititorilor acestei publicatii, mai mult poate ar fi benefic pentru moralitatea dumneavoastra sa o lasati mai moale cu manipularile cand vine vorba de interesul public al aradeanului.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.