marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  ‘Nea Ionuț, ne-ai fost ca un tată… Acum, copiii tăi joacă pentru tine

  de Lucian Dănilă | 30 ianuarie 2020, 2:40 PM | Sport | Topic special

  1

  Șapte ani. Atât a trecut de la momentul în care Ionuț Leac a părăsit această lume. A fost un soț iubitor, un tată extraordinar și un bunic prieten cu nepoții lui. Dar dincolo de familistul Ionuț Leac, ‘nea Ionuț a fost un al doilea tată pentru zeci de copii care au jucat fotbal în județul Arad.

  Am avut șansa să-l cunosc foarte de aproape. Mi-a fost antrenor. Mie și la zeci de copii, având o slăbiciune pentru cei din cartierul Sânnicolau Mic, locul unde s-a născut și a crescut. A fost tatăl nostru și nu o spun de dragul de a suna biblic, ci o spun exact cum am simțit atunci când eram lăsați în grija lui, în cantonamente, la orele de antrenament, la meciuri sau pur și simplu la întâlnirile cu el în afara fenomenului fotbal.

  A debutat de tânăr la UTA, în anii 60, și chiar la primul său meci a marcat două goluri în poarta celor de la Dinamo. De la UTA a plecat la Anina, acolo unde avea să-și găsească iubirea vieții, cea alături de care a format o familie minunată. A spus adio carierei de fotbalist chiar în Sânnicolau Mic, la Libertatea, cartierul său atât de drag. Avea în jur de 40 de ani și nimeni nu-i stătea în față. Centra și alerga extraordinar, iar despre tehnica lui se vorbește și acum în Sânnicolau.

  L-am întâlnit când era antrenor la copiii Gloriei Arad, clubul de care s-a simțit atât de legat în ultima parte a vieții sale. După cei de acasă, acolo, la Gloria, ‘nea Ionuț și-a format cea de-a doua familie. Noi, toți, eram copiii lui. Ne-a învățat să lovim corect mingea, să ne așezăm în teren, să ne ajutăm între noi, să ne sprijinim ca frații, să ne bucurăm de ceea ce facem. Dar dincolo de toate astea, ‘nea Ionuț ne-a învățat să fim oameni, să ne respectăm pe noi și să-i respectăm pe cei din jur, ne-a învățat să luptăm până la capăt atât pe terenul de fotbal cât și în viață, la școală, la muncă, acolo unde urma să ne ducă, pe fiecare în parte, viața. Din păcate, la puțin timp după ce nea Ionuț a plecat dintre noi, s-a desființat și clubul Gloria, după 101 ani de existență.

  Ne era antrenor și uneori mai striga de la marginea terenului pe noi, dar atâta blândețe cât am văzut în acest om nu am văzut niciodată la nimeni. Nu-l interesau banii, premiile sau laudele, el voia doar să ne știe pe noi bine. Să creștem, sub ochii lui, atât ca fotbaliști cât mai ales ca oameni.

  După Gloria, ‘nea Ionuț a devenit președintele Comisiei de Copii și Juniori de la AJF Arad. Practic, a devenit tatăl tuturor micilor fotbaliști din județ. Și așa s-a și comportat… Era neobosit și mereu avea zâmbetul și vorbele la el.

  A murit acasă, lângă soția lui, Veturia, de care a avut grijă până la capătul timpului său. Venea de la fratele său, Lae, și inima i-a cedat. Avea o inimă mare, una în care am încăput cu toții, dar mai ales fetele lui, Adela și Camelia, sau nepoții, Rossano și Dragoș. În ultimii ani de viață îl vedeam des pe ‘nea Ionuț, pe centru, împreună cu cei doi nepoți ai lui… S-a bucurat mult de ei.

  Acum, copiii vor juca pe tine, nea Ionuț. Au zece ani, erau mici când tu te-ai stins, dar cu siguranță cu toții știu cine ai fost. Un om extraordinar.

  Memorialul „Ionuț Leac” a ajuns la ediția cu numărul șapte. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 1 februarie, la fosta sală UVVG, de pe strada Voinicilor.

  Zece echipe vor lua startul în competiție, toate formate din jucători născuți în anul 2010 sau mai mici. Organizatorii, prin Gabi Hărduț, urmașul lui ’nea Ionuț la șefia Comisiei de Copii și Juniori din cadrul AJF Arad, au împărțit cele zece echipe în două grupe:

  Grupa A: Cetate Săvârșin, UTA, Podgoria Pâncota, Frontiera Curtici, CS Inoan

  Grupa B: Galaxy Brad, Atletico Arad, Progresul Pecica, Șoimii Lipova, Academia Brosovszky

  Partidele vor începe în jurul orei 8,30, finala fiind programată la ora 15:45.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  4 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.