miercuri, 17 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Ne-a răspuns primarul Antal de la Pecica și-am aflat variantele: salariile sunt negre!

  de Valer Mărginean | 17 februarie 2023, 8:12 PM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

  8

  Oare când va avea primarul Antal curajul să se uite așa în ochii funcționarilor din primărie?(foto: ziardearad.ro)

  Am fost plăcut surprinși de promptitudinea cu care am primit răspuns la întrebările adresate primarului orașului Pecica, Antal Petru. O spunem cu toată seriozitatea și încrederea că acest prim pas va deschide calea unei comunicări firești, în beneficiul pecicanilor și a sătenilor din Turnu, Sederhat și Bodrogul Vechi.

  Și-acum, așa cum v-am promis în articolul „Primarul inculpat Antal se opune acordării tuturor drepturile salariale funcționarilor din Primăria Pecica”, vom publica aceste răspunsuri,exact cum le-am primit. Pentru o cât mai bună înțelegere a lor, vom publica și întrebările. Totodată, vom adăuga câteva precizări necesare lămuririi unor aspecte mai puțin clare ce reies din răspunsuri. Subliniem că ne înfrângem tentația de a considera arogante și bășcălioase răspunsurile (deși chiar așa sunt pe alocuri) tratându-le cu deplină seriozitate.

  Întrebare, răspuns, precizare

  1. Vă rugăm să ne comunicați punctul dvs. de vedere privitor la drepturile salariale neacordate, conform legii, în perioada 2021 – 2023.

  Răspuns: Pentru perioada 2021 – ianuarie 2023 drepturile salariale s-au calculat și acordat în conformitate cu prevederile HCL Pecica nr. 19 din 28 ianuarie 2020, valabilă până la emiterea unei noi hotărâri de consiliu local în acest sens.

  Precizare: Asta știam. Ce nu știam – și speram să fie cuprins în punctul dvs. de vedere – este de ce nu au fost corelate drepturile salariale ale salariaților din Primăria Pecica, pe măsura creșterii salariului minim brut? Sau, altfel spus, de ce nu au fost adoptate – apropo, hotărârile consiliilor locale se adoptă, nu se emit – alte hotărâri, pe măsura creșterii nivelului salariului minim?

  salariu minim ced ro

  Sursa: ced.ro

  Întrebare și răspuns

  2. Vă rugăm să ne comunicați punctul dvs. de vedere privitor la presiunile sesizate privind retragerea solicitărilor și ieșirea din sindicat.

  Răspuns: Nu s-a făcut niciun fel de presiune asupra angajaților, indiferent dacă fac parte sau nu dintr-un sindicat.

  Întrebare, răspuns cam neconform și precizarea cuvenită

  3. Câte persoane au făcut inițial astfel de solicitare?

  Răspuns: Nu deținem informații în acest sens, vă rugăm să vă adresați sindicatului.

  Precizare: Domnule primar, se pare că nu mai faceți față exigențelor funcției și, deși ne-ați spus de multe ori că sunteți cel mai informat om din primărie și, poate, orașul Pecica, iată, habar nu aveți de existența unui tabel, conținând numele și semnăturile a peste 30 de funcționari publici și personal contractual. Nu aveți habar, pentru că nu vi s-a spus că acest tabel (predat la Serviciul Resurse Umane din primăria pe care o conduceți, în vederea realizării unei simulări) și, la fel de grav, nu v-a fost prezentat.

  Altfel spus, nu mai știți ce se întâmplă în primăria pe care o conduceți, nu vă mai bucurați de niciun fel de respect, așa încât, fiecare subordonat își urmează propria agendă. Sunteți ignorat, iată, inclusiv în situații delicate ce au fost aproape să degenereze într-un conflict cu salariații.

  Sau, poate totuși, ați fost informat și chiar v-a fost predat tabelul, dar nu vă mai amintiți. Sincer, mai degrabă credem că vă amintiți perfect, caz în care, cum să vă spunem ca să nu vă supărați iarăși?, ați trimis un răspuns min…, neconform cu realitatea.

  Oricare ar fi adevărul, vă rugăm să luați în considerare posibilitatea de a vă retrage din funcția pe care o ocupați și căreia, iată, nu-i mai faceți față.

  Întrebare și răspuns

  4. Câte persoane și-au retras solicitarea?

  Răspuns: Nu deținem informații în acest sens, vă rugăm să vă adresați sindicatului.

  Întrebare, răspuns cam arogant și precizare

  5. Proiectul de hotărâre pe care doriți să-l inițiați, conform adresei transmise Sindicatului Liber al Salariaților din Primăria Municipiului Timișoara, domnului președinte Tiberiu Negrei, va cuprinde și sumele neatribuite în anii precedenți, când Consiliul local Pecica nu a adoptat nicio hotărâre privind salarizarea personalului, conform Legii 153/2017, art. 11?

  Răspuns: Hotărârile consiliului local produc efecte începând de la data emiterii și nu se pot referi la anii precedenți. Orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său, se poate adresa instanței, conform legii. Sindicatul Liber al Salariaților din Primăria Municipiului Timișoara, prin domnul președinte Tiberiu Negrei, a fost invitat la consultări cu privire la acordarea drepturilor salariale pentru anul 2023.

  Precizare: Sunteți sigur, domnule primar? Greșiți. Hotărârile consiliului local sunt valabile din momentul „emiterii” (adoptării), în forma cerută de lege, dar, vă rog rețineți, produce efecte pentru destinatari doar din momentul intrării în vigoare, moment marcat prin comunicarea, respectiv publicarea hotărârilor. Dacă nu ne credeți, întrebați-vă juriștii.

  Apoi, nu era vorba despre retroactivitatea hotărârii, Asta înseamnă ca anumite norme din hotărâre să se aplice „din urmă”, ceea ce, normal, nu se poate. Dar, să îndrepți niște erori comise de administrație în trecut nu înseamnă că hotărârea ar retroactiva. Iarăși zicem, întrebați-vă juriștii.

  Desigur, am înțeles ce-ați vrut să „emiteți”, dar faptul că ați încercat să ne puneți la punct, să ne dați gata cu niște prețiozități juridice pe care nu le stăpâniți ne-a obligat să reacționăm. Poate vă ajută pe viitor, în cazul în care, totuși, nu vă veți decide să renunțați.

  Bunăoară, poate veți înțelege că susținând că ați chemat reprezentanții sindicatului pentru „consultări cu privire la acordarea drepturilor salariale pentru anul 2023”, înseamnă că aveți în vedere și posibilitatea neacordării salariilor. Ceea ce ar fi cu adevărat surprinzător dar, totodată, îngrijorător pentru salariați. Chiar asta vreți, să negociați dacă le mai acordați sau nu salarii? Așa se înțelege din răspunsul dvs.

  Poate ați vrut să scrieți altceva, cum ar fi stabilirea salariilor de bază în funcție de nivelul salariului minim în plată, aplicat la coeficienții de salarizare. Dar asta ați răspuns și știm că, fiind un om atent la toate detaliile și extrem de scrupulos, este exclus ca tocmai dvs. să fi greșit. Exclus!

  De aceea, vă rugăm opriți orice discuție despre acordarea salariilor și porniți negocierile pentru stabilirea nivelului salariilor de bază.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Nu inteleg de ce acest individ este adus in prim plan de presa.are citeva procese pe rol,vor mai urma si altele,sa lasam justitia sa isi spuna cuvantul,si cand va fi unde ii este locul,ca si alt primar din aceeasi adunatura politica,va fi o hotarire judiciara.

   +6 voturi
   +1
   -1
  2. A marit noaptea ca hotii, la propunerea lui, impozitele: la proprietati cu 150% , la teten si curti cu 100%, la teren agricol cu 23% si restul nesimnicativ, oare nu-i mai ajung banii? Acum si cu aceasta situati din primarie pecicanii ar trebui sa conteste impozitele so conduita acestui individ

   +8 voturi
   +1
   -1
   • @XYZ – Nomal. Este ultimul an întreg de mandat și are nevoie de bani. Contestsția (atacarea hotărârii in contencios) este o sokuție care doar întârzie aplicarea ei. Soluția este aceea de a avea un primar care să se gândească în primul rând la Pecica și la nevoile ei, ca să facă mai ușoară viața locuitorilor. Plus un Consiliu local care să nu fie preș în fața primarului.
    Deci, atenție la alegeri.

    +4 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  9 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.