Muzeul Orașului Lipova îl omagiază pe Sever Bocu, la 150 de ani de la naștere
Muzeul Orașului Lipova, în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română Lipova, Rotary Club Arad Cetate, Liceul „Sever Bocu” și Liceul „Atanasie Marienescu” Lipova îl omagiază pe „Tribunul Banatului” ( 19.11.1874 – 19.11.2024), la 150 de ani de la naștere, prin expoziția dedicată familiei Bocu și o serie de evenimente culturale desfășurate în perioada 15 – 19 Noiembrie 2024.
Casa care găzduiește la ora actuală Muzeul Orașului Lipova a fost construită în anii 1800-1850 și cumpărată de Sever Bocu (fruntaşul naţional-ţărănist) în 1922 de la familia Șerban (urmașii familiei Misici), iar în 1926 a renovat-o. După anii 30, când Sever Bocu s-a stabilit în Lipova, a fost transformată în muzeu, iar o parte alipită (latura stângă din grădină) găzduia dormitorul familiei. Clădirea separată, din capătul curții, avea atelierul de țesătorie la etaj și la parter azilul de văduze de război, care lucrau în atelier. Acea clădire aparține din 1987 Primăriei Lipova și acum este biblioteca orășenească.
Muzeul Orășenesc Lipova are aspectul exact așa cum era în 1926, planul casei a rămas identic și mobilierul, corpurile de iluminat, respectiv tapetul din mătase sunt cele originale. În mai multe încăperi s-a păstrat chiar și parchetul inițial, aflat într-o stare foarte bună. Colecția de artă conține și picturi semnate de Ion Andreescu si Ștefan Luchian, care provin din donația făcută în 1980 de Vasile Varga și Eleonora Costescu. 80% din exponate sunt din patrimoniul Muzeului Orășenesc Lipova, iar restul – dintre care și picturile de Nicolae Grigorescu – sunt în custodie de la Muzeul de Artă din Arad.
150 ani de la nașterea lui Sever Bocu – programul evenimentelor
Muzeul Orașului Lipova a publicat următorul program dedicat „Tribunului Banatului” – Sever Bocu:
Comentariile portalului
Daca tot sunteți la subiectul asta, căutați despre cura cu apa caldă. Scrieți un articol. Sănătate!
Nicio problemă, doriți să vă indicăm publicații gen Realitatea și România TV? Adică deținute de condamnați fugiți din țară care învârt rahatul (...)
Da, povestea este adevărată, dar incompletă. Swinton a lucrat pentru Times, pe urmă pentru Sun, primul și cel mai mare nume pentru așa zisul jurnalism galben (jellow journalism). (...)