duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Mutarea Colegiului Economic, aranjată când cărțile nici nu erau încă făcute, pentru a pompa sume în conturile aproape goale ale UVVG

  de Tomck@t | 5 decembrie 2018, 1:29 PM | Dezvăluiri | Educaţie | Topic special

  2

  Nu ar fi de mirare dacă directoarea Monica Băltărețu nu ar ști nici în ziua de azi unde și când se vor muta elevii pentru a susține cursurile școlare pe timpul renovării clădirii din P-ța George Enescu. Desigur, aceasta e doar varianta oficială. Am întrebat-o săptămâna trecută, am întrebat-o și ieri, iar răspunsul a fost același: „Nu știm nimic, întrebați la Primărie”. Ceea ce cu siguranță nu știe doamna director Băltărețu e că săptămâna trecută, după ce am întrerupt-o cu părere de rău de la o ședință de consiliu, m-am îndreptat direct spre Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane şi Educaţie Fizică şi Sport a UVVG de pe str. Mihai Eminescu. Jumătate din holul clădirii era umplut cu mobilier de școală, iar portarul – neștiind cine sunt și ce vreau – mi-a confirmat fără nicio problemă: scaunele, mesele și dulapurile aparțin Colegiului Economic, pentru că urmează ca elevii să învețe în acest imobil în curând. Doar că pe vremea aceea încă nici nu se anunțase câștigătorul licitației pentru închirierea unei clădiri. „Câștigătorul misterios” – singurul ofertant adică: UVVG – a fost anunțat ieri.

  Special Arad a anunțat pe 10 septembrie, la începutul anului școlar, că pe timpul renovării care urmează a fi demarată cândva anul viitor, Colegiul Economic se mută în clădirea Facultății de Ştiinţe Socio-Umane şi Educaţie Fizică şi Sport a Universității de Vest „Vasile Goldiș” de pe strada Mihai Eminescu. Pe vremea aceea a fost o informație neoficială, dar știm bine că o asemenea decizie importantă nu se ia fără conducerea orașului – iar când spunem „conducerea orașului”, ne referim, evident, la Gheorghe Falcă – și știm bine că o asemenea decizie reprezintă o oportunitate excelentă de a ajuta financiar (și perfect legal, de altfel) un „partener de casă”, cum ar fi Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”… pentru că, vorba aia, partenerul de afaceri la nevoie se cunoaște!


  Citește și: Universitatea Vasile Goldiș pregătește o afacere imobiliară în valoare zeci de milioane de euro pentru a-și salva „pielea” și viitorul | Foto + Document


  Pe 13 noiembrie, la inițiativa primarului, Consiliul Local Municipal a aprobat „Documentația privind procedura de atribuire a contractului de închiriere a unui imobil pentru municipiul Arad” (vezi proiectul de hotărâre mai jos), o documentație care nu a fost altceva decât o formă legală pentru o viitoare licitație și un viitor contract „cu dedicație” pentru UVVG. Desigur, această acuzație poate fi o exagerare răutăcioasă, de care s-a folosit – de altfel – inspectorul școlar general și consilierul local municipal din partea PSD Arad, Anca Stoenescu, când a luat cuvântul la ședința CLM din 13 noiembrie. Vorbe aruncate-n vânt însă, pentru că după scurta sa intevenție, s-a pus la masă și a votat și ea proiectul.

  Directoarea Monica Băltărețu a declarat pentru Special Arad, săptămâna trecută, că mutarea în clădirea de pe str. Mihai Eminescu i-ar conveni, pentru că în fiecare clasă sunt elevi navetiști (aprox. 20% per clasă) și cursurile de după-masă nu ar fi o soluție convenabilă pentru majoritatea elevilor, dar a adăugat imediat că nu știe nimic, nu știe când și unde se vor muta cursurile Colegiului pe care îl administrează. De asemenea, doamna Băltărețu a mai precizat că pregătirile pentru mutare au început, însă formularea ei a fost mai precaută: de fapt a spus că se face „curățenie”, o parte din mobilierul școlii fiind dus „într-un depozit” (după cum am aflat mai târziu în aceeași zi, „depozitul” fiind tocmai clădirea în care urmează să se mute școala) și că mobilierul vechi a fost donat unor școli din municipiu.

  În mod normal, exact în acea zi ar fi trebuit să fie anunțat câștigătorul licitației, doar că procedura de licitație a fost între timp reluată, pentru că ofertantul nu a depus toată documentația solicitată. Ar fi fost momentul prielnic pentru mutarea Colegiului Economic, deoarece tocmai în acea săptămâna s-a derulat „Școala Altfel”, dar… încă o dată: directoarea Monica Băltărețu nu știa absolut nimic din dedesubturile acestei proceduri. Cu alte cuvinte, nu a vrut să recunoască nimic până nu s-a semnat contractul, ca să nu existe suspiciunea că știa cu mult timp înainte că imobilul a fost deja ales, chiar înainte de licitație.

  A urmat, deci, procedura de licitație pentru închirierea clădirii, pe 3 decembrie 2018. „Surpriză de proporții!”… licitația a avut un singur ofertant, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”.

  Conform documentației, „nivelul maxim al chiriei lunare imobilului închiriat este de 4000 euro, cu toate taxele incluse”. Tot în documentație s-a precizat că cel care va câștiga licitația va fi ofertantul cu cel mai mic preț cerut pentru chirie. Evident, neavând concurență, UVVG a cerut suma maximă, fix 4000 euro.

  „Contractul se semnează în termen de 5 zile lucrătoare de la data desemnării câștigătorului, pe perioadă de 1 an, cu posibilitatea prelungirii contractului pe o perioadă negociată între părți în funcție de necesitățile autorității administrativ-teritoriale, fără modificarea cuantumului chiriei”, se mai precizează în documentație.

  Având în vedere că ieri s-a anunțat câștigătorul, contractul dintre Primăria Municipiului Arad, Colegiul Economic Arad și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” se va semna cel târziu luni, pe 10 decembrie, iar mutarea efectivă s-ar putea produce chiar săptămâna viitoare.

  PS: Nu am mai cerut astăzi confirmarea directoarei Monica Băltărețu legat de acest lucru, deoarece aveam o presimțire că – în continuare – nu știe nimic.

  Proiectul de hotărâre CLM, „Documentația privind procedura de atribuire a contractului de închiriere a unui imobil pentru municipiul Arad” și caietul de sarcini:

  Reabilitarea clădirii Colegiului Economic se ridică la suma de 18.241.315,57 lei și este finanţată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi o contribuţie din bugetul local de 707.083,06 lei.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  6 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.